Merrill Lynch'i ürküten adaylık

Merrill Lynch'i ürküten adaylık

Ali Babacan'ın yakın arkadaşı Mehmet Şimşek, AKP'den aday oldu, Merrill Lynch borsada 256 milyon YTL'lik hisse satışı yaptı

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın çok yakın arkadaşı olarak bilinen ve sürekli AKP lehinde yazdığı raporlarla ön plana çıkan Merrill Lynch (ML) Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Direktörü Mehmet Şimşek'in AKP'den aday olduğunu açıklamasından sonra borsada yabancı satışları arttı.

Garanti Bankası, İş Bankası, Hürriyet, Sabancı Holding ve Akbank gibi lokomotif hisselerde gelen satışların arkasından dev yatırım bankası Merrill Lynch'in çıkması ise kafaları karıştırdı.

OLUMLU RAPORLAR
Kısa vadede alıp sattıklarını saymazsak, Merrill Lynch, 1- 19 Mayıs tarihleri arasında 256 milyon YTL net satış yaptı söz konusu hisselerde. Üst üste olumlu raporlar yazan bankanın, kendi adamının AKP'den aday olduğunu açıklamasından sonra pozisyon azaltması yerli yatırımcıların eleştirisine neden oldu.

Ali Babacan'ın sınıf arkadaşı Batmanlı Mehmet Şimşek'in, piyasadaki gelişmelerle ilgili bilgilerin herkesten önce sızdırdığı iddiaları uzun süredir dile getiriliyor. Merrill Lynch'in Türkiye'yi yakından izleyen ve herkesten önce bilgi alabilecek kaynağını kaybettiği için pozisyon azaltmaya başladığı öne sürülüyor. Bazı kaynaklar ise Mehmet Şimşek'in Ali Babacan'ın yerine geçeceği için yabancılara çok daha kolay bilgi sızdıracağını iddia ediyor.

TARAFSIZ MI?
Ancak, Şimşek'in aday olduğun açıklamasından sonra gelen satışlar yerli yatırımcıları endişelendiriyor. 'Yoksa yine önceden bir bilgi mi sızdırıldı?' diye endişe ediliyor Bu iddialardan sonra, Mehmet Şimşek'in seçildikten sora tarafsız kalıp kalmayacağı konusunda kaygılar artıyor. Öte yandan, Mehmet Şimşek'in ayrılmasıyla kısa vadede bilgi akışını kesileceğini düşünen ve seçim öncesi risk almak istemeyen bazı yabancıların da pozisyonlarını azaltma yönüne gettiği belirtiliyor.

Piyasaların Takvimi

* 20 Mayıs - Nisan ayı itibarıyla merkezi yönetim borç stoku.
* 21 Mayıs - Abdurrahman Yalçınkaya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine başlayacak.
* 21 Mayıs - Macaristan Merkez Bankası toplantısı.
* 21 Mayıs - Nisan ayı merkezi yönetim bütçesi faiz dışı dengesi.
* 22 Mayıs - Nisan ayı tüketici güveni açıklanacak.
* 24 Mayıs - Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret eden turist rakamı açıklanacak.

Orhan Pala/Takvim



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.