Melen Çayı Projesi Tamamlanıyor

Melen Çayı Projesi Tamamlanıyor

İstanbul`un acil su ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen ile Yeşilçay sistemi arasında yapımına başlanan 105 kilometrelik boru hattı, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı ve terfi deposu tamamlandı.

İstanbul`un acil su ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen ile Yeşilçay sistemi arasında yapımına başlanan 105 kilometrelik boru hattı, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı ve terfi deposu tamamlandı.

İstanbul`un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ tarafından hazırlanan ve 3 aşamadan oluşan Büyük Melen Projesi`nin 1. aşaması 2001 yılında başladı.

 Bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 182 kilometre uzunluğunda Melen İsale Hattı, "Cumhuriyet Arıtma Tesisi" ve "Boğaziçi Tüneli" inşaatı sürdürülürken, kentin acil su ihtiyacının ortaya çıkması üzerine DSİ, Melen Çayı`ndan gelen suyu 105 kilometrelik boru hattı ile 2001 yılında devreye giren Yeşilçay sistemine entegre etmek için çalışma başlattı.

Yoğun şekilde sürdürülen çalışma kapsamında 105 kilometrelik boru hattı, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı ve terfi deposunun yapımı tamamlandı. Sisteme 16.59`da kapakların açılmasıyla İstanbul`a Melen suyu gelmeye başlayacak.

Bu arada son hazırlıklar gözden geçirilirken, boruların içinde de temizlik yapılıyor.
Projenin 20 Ekim 2007 tarihine yetiştirilmesi için her gün ortalama 500-600 metre boru döşendi. 105 kilometrelik hattı kapsayan bölümde 3`ü inşaat, 2`si boru imal, 1`i de enerji temin grubu olmak üzere 6 ortak girişim grubu çalıştı. Çalışmalar 2 bin 500`ün üzerinde kişi tarafından yürütüldü.

Proje için güncel fiyatlarla 2007 yılına kadar 500 milyon, 2007`den bu yana 750 milyon YTL harcama yapıldı. Yıl sonuna kadar da 65 milyon YTL harcama yapılması öngörülüyor.

Tamamlanan çalışma ile Melen Çayı`ndan gelen su Yeşilvadi`den geçirilip Cumhuriyet Arıtma Tesisleri`ne aktarılarak burada arıtılacak.
    
     -İSTANBUL BOĞAZ GEÇİŞİ-
    
Arıtma tesisinden Ömerli Barajı`na verilecek su, İSKİ tarafından Salacak-Sarayburnu arasında yapımına başlanan isale hattı ile Avrupa yakasına ulaştırılacak. Geçen Ağustos ayında başlayan isale hattı iki hafta içinde tamamlanacak.

Çalışma kapsamında 1200 milimetre çapında 1830 metre uzunluğunda 2 isale hattından oluşacak olan boğaz hattı ile Avrupa yakasına günde 300 bin metreküp su ulaştırılacak.
Batırılarak çektirme yöntemiyle inşa edilecek olan isale hattı, toplam 32 milyon 111 bin YTL`ye mal olacak.
Bu isale hattının devreye girmesiyle mevcut günlük 300 bin metreküp kapasiteli Boğaz Geçiş Hattı`nın kapasitesi, 600 bin metre küpe çıkacak. Boğaz geçişi ile Avrupa yakasında Bahçelievler ve münzevi depolarına aktarılacak olan su, 4
Melen projesi ile ilk aşamada İstanbul`a günde ortalama 734 bin, yılda da 268 milyon metreküp su verilecek. Böylece 1. aşama ile İstanbul`un günlük su ihtiyacının üçte biri karşılanmış olacak.

DSİ, Boğaz geçişini de içeren Melen projesinin ilk aşamasını 2010 yılında tamamlayacak, 2. ve 3. aşamalar ile Melen Barajı da tamamlandığında 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilerek İstanbul`un 2040 yılına kadar su ihtiyacı karşılanmış olacak.



Kaynak : Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.