Mayısda ençok haber olan şirket

Mayısda ençok haber olan şirket

Mayıs ayı ekonomi ve siyasi gündem olarak çok yağundu. Peki mayısda ençok haber olan ekonomi olayı neydi?

Medya Takip Merkezi, düzenli olarak hazırladığı aylık medya raporunun Mayıs ayı sonuçlarını açıkladı.  “Sınır ötesi operasyonu tartışmaları”;  “1 Mayıs nabızları yükseltti”;  “Siyaset dünyası parti birleşmeleri ile yankılandı”;  “Başbakan'ın haber sayısında düşüş, Baykal'ın haberlerinde ise artış var”;  “TAV, Batum Havalimanı'nın işletmesini üstlendi”;  “Eurovision'a katılan Kenan Doğulu'ya medyadan ilgi büyük”;  “Şampiyon Fenerbahçe medyada da şampiyon”; Mayıs ayı medya raporunun bazı satır başları…

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), 1700'ü aşkın medya mecrasını inceleyerek hazırladığı ayın medya gündemi raporuna göre AB, Mayıs ayında Türk medyasının en çok yer verdiği gündem maddesi oldu. Geçen aya göre haber sayısı % 10'un üzerinde artış gösteren Avrupa Birliği, toplam 22 bin 360 habere konu olarak 87 saate yakın ekranlarda yer buldu. Mayıs ayında AB başlığı altında en sık işlenen konu ise müzakerelerin gidişatının ne olacağıydı…

“Sınır ötesi operasyonu olacak mı?” sorusu, medyanın gündeminden düşmedi…
Türkiye, Irak'a sınır ötesi operasyonu yapacak mı tartışmaları, Mayıs ayında da gündemdeki yerini korudu. Irak'la yaşanan sıcak gelişmeler, Türk medyasında geniş yankı buldu. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 19 bin 686 habere konu olan Irak, 126 saate yakın bir süre ekranlarda kaldı.

Miting haberleri Mayıs ayında da konuşulmaya devam etti…
Ankara, İstanbul, İzmir'den sonra Mayıs ayında da birçok şehirde devam eden Cumhuriyet Mitingleri, gündemdeki yerini korumaya devam etti. Türk halkının ve medyanın yakından takip ettiği bu mitingler, toplamda 16 bin 361 habere konu olurken, 206 saate yakın ekranlarda kaldı.

Terör olayları ve şehit haberleri yine üzdü…
Ankara Ulus'ta Anafartalar Çarşısı'nın girişinde yapılan canlı bomba saldırısı, terör örgütünün eylemlerini hızlandırması ve ardı ardına gelen şehit haberleri, hem halkın hem medyanın gündemine damgasını vurdu. Mayıs ayında çok sayıda askerin şehit olması, teröre karşı alınacak önlemlerin yeniden konuşulmasına neden oldu. Ay boyunca PKK terör örgütü 11 bin 534 habere konu olurken, diğer terör olayları ise 4 bin 829 haberde yer aldı.

Taksimde kutlanmak istenen 1 Mayıs, nabzın yükselmesine neden oldu…
1 Mayıs 1977'den sonra Taksim'de ilk kez yapılacak olan kutlamalara yasal izin verilmemesi, nabzı yükseltti. Taksim ve civarındaki tüm yolların kapandığı, okulların tatil edildiği 1 Mayıs İşçi Bayramı, siyasetçilerin ve köşe yazarlarının da gündemine yerleşti… Mayıs ayı toplamında gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 1.338 habere konu olan 1 Mayıs, en fazla TV ekranları aracılığıyla izleyenlere ulaştı.

Eurovision, heyecanlandırdı…
Bu yıl Finlandiya'nın Helsinki kentinde düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında, Kenan Doğulu ile beklenen birincilik heyecanı, Sırbistan'ın birinciliği ile son buldu. Tüm dünya medyasının yakın ilgi gösterdiği Eurovision, yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 2 bin 684 habere konu oldu ve 41 saate yakın ekranlarda kaldı.

'17 ile üniversite' yasası Mayıs ayında medyanın gündemine yerleşti…
TBMM Genel Kurulu'nda, 17 ilde üniversite kurulmasını öngören kanun tasarısının kabul edilerek yasalaşması, ay boyunca dikkat çeken konuların başında geldi. Buna göre, Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'da üniversite kurulması yasalaştı.

Mayıs ayında siyaset gündemi…

Medya seçim'e kilitlendi…
Siyaset dünyasında yaşanan sıcak gelişmeler, Mayıs ayında halkın nabzını zaman zaman hızlandırırken kimi zaman da yavaşlattı. Ay toplamında sıkça gündeme gelen Cumhurbaşkanlığı konusu, 15 bin 477 kez haber olurken, genel seçim haberleri 7 bin 441 habere konu oldu.

Siyaset gündemi parti birleşmeleri ile yankılanıyor
MTM' nin düzenli olarak hazırladığı ayın medya gündemi raporuna göre, Mayıs ayının da en medyatik siyasi partisi AKP oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve erken gelen genel seçim haberleriyle sıkça gündeme gelen AKP, medyada 38 bin 37 habere konu oldu ve 295 saate yakın ekranlarda kaldı.

Ana muhalefet partisi CHP ise solda birlik hareketleri, DSP ile birleşmesi ve yaptığı çeşitli açıklamalarla en çok konuşulan ikinci parti oldu. Önceki aya göre haber sayısında % 77'nin üzerinde artış olan CHP, toplam 33 bin 683 habere konu oldu ve 440 saate yakın ekranlarda kaldı.

DYP ise siyaset basınında en çok bahsi geçen üçüncü parti oldu. Adını Demokratik Parti (DP) olarak değiştirip ANAP ile birleşme kararı alan DYP, yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 14 bin 430 haberde yer aldı. Ancak bu birleşme gerçekleşmedi.

Başbakan Erdoğan'ın haberlerinde düşüş yaşanırken, Baykal'ın haberleri artış gösterdi…
Ulusa sesleniş konuşmaları ve erken seçim açıklamalarıyla basının yakın markajında olan Recep Tayip Erdoğan, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 24 bin 66 habere konu oldu. Ana muhalefet partisi lideri Deniz Baykal ise medyada en çok haber olan ikinci siyaset adamıydı. Toplamda 10 bin 976 haberde yer alan Baykal, 127 saate yakın ekranlarda kaldı.

 Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasıyla siyaset basınında geniş yer bulan Abdullah Gül'ün haber sayısı, adaylıktan çekilmesiyle azalma gösterdi. Birçok siyasetçi, köşe yazarı tarafından çeşitli yorumlarla karşı karşıya kalan Gül'ün haber sayısında, önceki aya göre % 45.5 oranında düşüş yaşandı.

Mayıs ayında ekonomi gündemi…

Vodafone ile Arçelik işbirliğine gitti…
Vodafone ve Arçelik arasında yapılan işbirliği ile Arçelik ve Beko bayilerinde Vodafone faturalı hat ve sanal kontör ürünleri satışa sunulacak. Ekonomi basının yakın ilgili gösterdiği konu, Mayıs ayında medyanın gündemine yerleşti. Mayıs ayı boyunca Vodafone 767, Arçelik 550 kez çeşitli habere konu oldular.

TAV, Batum Havalimanı'nın işletmesini üstlendi…
TAV Havalimanları Holding'in 28,5 milyon dolar yatırım yaptığı ve 20 yıl süreyle işleteceği Batum Uluslararası Havalimanı, 26 Mayıs Cumartesi günü işletmeye açıldı. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in Uluslararası Havalimanını 8 Şubat 2007'de işletmeye başlayan TAV Havalimanları Holding'in, Gürcistan Ekonomi Bakanlığı ile imzalanan anlaşmayla Batum Uluslararası Havalimanı'nın da işletmesini üstlenmesi, Mayıs ayında ekonomi gündemine damgasını vurdu. TAV, ay toplamında 577 habere konu edildi.

Ekonomi dünyasında, dikkat çeken diğer gelişmeler:

* TMSF, Nisan ayında iki kez açık artırmaya çıkarılan ancak alıcı bulamayan eski Carlton Oteli arsasının yeniden satışa çıkarılacağını duyurdu.

* BDDK, Adabank'ın The İnternational İnvestor Company firmasına satışına ilişkin incelemesini tamamladı.

* Siyaset dünyasından yaşanan gerginlikler nedeniyle Mayıs ayında ekonomi dünyası da hareketli günler geçirdi.

* Seçimlerin Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği konusu ekonomi basınına damgasını vurdu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.