Maliye'den E-Haciz geliyor

Maliye'den E-Haciz geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin mücadele için ''borç takip sistemi, e-haciz ve cep telefonlarıyla sorgulama'' gibi çeşitli projeleri devreye sokuyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin mücadele için ''borç takip sistemi, e-haciz ve cep telefonlarıyla sorgulama'' gibi çeşitli projeleri devreye sokuyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bütçe gelir performansının artırılması amacıyla bundan sonraki dönemde gerçekleştireceği faaliyet konularını belirledi. Bu çerçevede, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla öncelikle uygulamalar basitleştirilecek, işlem süreleri kısaltılacak, yazılı dokümanlarda anlaşılabilirlik sağlanacak ve vergi dairesine gitmeksizin işlemlerin tamamlanabilmesine imkan tanınacak. Aynı şekilde mükellef beklentilerine daha kaliteli şekilde yanıt verilebilmesine yönelik işlemler yürütülecek.

VEDOP-3 DEVREDE

 Gelir idaresinde otomasyonun yaygınlaştırılması ve daha etkin denetim metotları için Vergi Daireleri Otomasyon Projesi'nin üçüncü ayağını da (VEDOP-3) devreye sokmaya hazırlanan Başkanlık, bu Projeyle ilgili ihaleyi de sonuçlandırdı. Bu çerçevede 585 mal müdürlüğü, 4 ay içinde sisteme entegre olacak. Henüz VEDOP'a dahil olmayan vergi daireleri ile takdir komisyonları da otomasyon kapsamına alınacak.

VEDOP-3 ile Vergi Dairesi Başkanlıkları, Nakil Vasıtaları Vergi Daireleri, Süreksiz Vergi Daireleri ve Defterdarlık Gelir Müdürlüklerinin ilave donanım talepleri karşılanacak. Merkezdeki bilişim sistemleri ve alt yapısı da güçlendirilecek. Ankara'da oluşabilecek bir felaket durumunda, bilgilerin bir yedeğinin tutulması amacıyla da Konya'da Felaket Durum Merkezi kurma çalışmalarına başlanacak.

VERGİ İLETİŞİM MERKEZİ KURULUYOR

 Yeni projeler kapsamında, mükelleflerin bilgi edinme, ihbarda bulunma, vergi borcunu on-line öğrenme, mükelleflere borçlarını hatırlatarak, ödemelerini sağlama ve mükelleflere tecil ve taksitlendirme konusunda yol gösterme gibi hizmetleri telefon yoluyla verecek vergi iletişim merkezi de yıl sonuna kadar kurulacak.

Yeni sistem ile cep telefonları vergicilik hizmetlerinde de kullanılacak. Cep telefonlarından kısa mesaj göndererek, vatandaşlara vergi değişiklikleri bildirilecek, beyanname ve ödemede son günlere kalmadan yükümlülüklerini yerine getirmeleri istenecek. Ayrıca cep telefonlarının interaktif kullanımı kapsamında borç sorgulama, borcun bulunmadığına dair yazı isteme, mükellefiyet belgesi talebi ve mobil imza benzeri uygulamalar hayata geçirilecek. İdare de, vatandaşa elektronik ortamda borç yoktur yazısı ile mükellefiyet belgesini ulaştıracak.

MÜŞTERİ PROFİLİ ÇIKARILACAK

 Gelir İdaresi Başkanlığı, herkesin vergisini zamanında ve tam olarak ödemesine dönük şu tedbirleri de uygulamaya koyacak:

 -Vergi Dairesi Müşteri Profili Projesi başlatılacak. Bu şekilde vergi dairelerine kimlerin ve günün hangi saatlerinde geldiği, hangi talepte bulunduğu, işlem için ne kadar beklediği ve işlemlerin ne kadar sürede tamamlandığı araştırılacak.

 -İdarenin görev alanına giren konularda performans ve kalite ölçükleri geliştirilecek. Performansla ilgili bilgi veriler toplanacak, bunlar analiz edilecek, yorumlanacak. Ardından da performans değerlendirmesine gidilecek.

 -Stratejik Plana bağlı olarak iş analizi ve süreç yönetimi çalışması yapılacak. -Mükellefle temasta olan tüm çalışanlar, etkin iletişim, zor mükelleflerle iletişim, kalite ve nezaket kuralları konularında eğitime alınacak.

BORÇ TAKİP SİSTEMİ KURULACAK

Daha etkin bir tahsilat yönetimi kapsamında vergi dairesi kayıtlarında yer alan tahakkuk ve tahsilata yönelik bilgiler, Mükellef Cari Hesabı adıyla tek bir hesapta toplanacak. Bu şekilde her mükellefin vergiyle ilgili bütün bilgileri, anında dökülebilecek.

-Türkiye genelinde Borç Takip Sistemi kurulacak. Sistem kapsamında borçlu mükellefler, borç büyüklükleri, sektörleri ve borcun türü dikkate alınarak sınıflandırılacak.

Gerçekleştirilecek yazılımların ardından, merkezde özel bir ekip oluşturulacak. Bu ekip, hangi ilde, kimin ne kadar vergi borcunun bulunduğunu, bu borcunu niye ödemediğini, vergi dairesinin de buna karşı ne yaptığını izlemeye alacak. Gerekirse de duruma anında müdahale edecek. Böylece vergi alacaklarının tahsiline yönelik çalışmalar daha etkin bir şekilde gerçekleştirilecek ve alınması gereken tedbirlere ilişkin politikalar oluşturulabilecek.

E-HACİZ GELİYOR

 -Etkin tahsilat için E-Haciz uygulaması da başlatılacak. Gelir İdaresi, söz konusu proje için çeşitli bankalarla görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerin ardından Bankalar Birliği ile de toplantılar gerçekleştirilecek. E-Haciz için öncelikle bankalarla protokoller imzalanacak. Yeni sistemde, vergi borçlularının listesi, gerekli işlemlerin yapılmasının ardından elektronik imza ile elektronik ortamda Başkanlık ve vergi dairelerinden bankalara gönderilecek.

Bankalar da, söz konusu kişilerin hesabı olup olmadığını kontrol edecek ve hemen haciz işleminde bulunacak. Bankalar, e-imza ile bu durumu Gelir İdaresine bildirecek ve böylece hiçbir belge ve araştırmaya gerek kalmadan, haciz uygulaması yapılmış olacak.

E-Haciz uygulaması, mülkiyete ilişkin sicil kaydı tutan diğer kurumlara da yaygınlaştırılacak. -Tahsilatta etkinliğin sağlanabilmesi için risk analizlerine dayalı bir yönetim modeli oluşturulacak. Bu model, beyanname vermeyen mükelleflerin, matrahlarının takdir edilebilmesinde ve iade sisteminin hızlı işleyebilmesinde de kullanılacak.

BÜYÜK MÜKELLEFLERE ÖZEL MODEL

Vergi uygulamaları ve denetim stratejilerinin belirlenmesine yönelik olarak vergi boşluğu (tax gap) hesaplama çalışmalarına devam edilecek. Bu yolla kayıt dışı ekonominin büyüklüğü, hangi sektörlerde yoğunlaştığı gibi bilgilere daha çabuk erişilecek.

Büyük mükelleflerin beyanları sürekli olarak izlenecek. Bu mükellefler için ayrı bir risk modeli uygulanacak. Bu şekilde ekonominin yüzde 30-40'lık bölümü daha etkin şekilde kavranacak.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.