M Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir? M Sınıfı Ehliyet Nedir?

M Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir? M Sınıfı Ehliyet Nedir?

M Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir? M Sınıfı Ehliyet Nedir?

 

 

Trafikte yasal olarak araç kullanabilmek için, sürücülerin ehliyet adı verilen sürücü belgesine sahip olmaları gereklidir. Sürücü belgesi alabilmek için bireylerin kendilerinde aranan yeterlilikleri sağlamaları ve yapılacak olan sınavları başarı ile tamamlamaları gereklidir. Türkiye’de araçlara göre farklı ehliyet türleri vardır. Bu ehliyet türlerinden biri de M sınıfı ehliyetlerdir. En basit ehliyet türü olarak kabul edilen M sınıfı sürücü belgeleri, motor hacmi küçük olan araçlar için alınmaktadır. Genel olarak MOPED olarak adlandırılan bu küçük motorlu taşıtları kullanmak isteyen kişiler, kendilerinden talep edilen şartları yerine getirerek M sınıfı sürücü belgesi almalıdır.

M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

M sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, MOPED adı verilen küçük motorlu araçları rahatlıkla kullanabilirler. Bu araçlar trafikte pek çok avantaja sahiptir. Hızı saatte maksimum 45 kilometreye kadar ulaşan bu araçların sigorta yaptırmaları zorunlu değildir. Bu da MOPED kullanımının, diğer araçlara göre daha düşük maliyetli olması anlamına gelmektedir. Bu araçların sağlamış olduğu bir diğer avantaj ise Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden muaf olmalarıdır. Özellikle MTV rakamlarının her geçen gün yükseldiği göz önüne alındığında, bu durum büyük bir kolaylık sunmaktadır. B sınıfı ehliyete sahip olan kişilerin ayrıca M sınıfı ehliyet almalarına gerek yoktur. B sınıfı sürücü belgeleri ile MOPED türü küçük motorlu araçları da kullanmaları mümkündür. Ancak M türü sürücü belgesine sahip olanlar, diğer sürücü belgelerinin kullanabildiği araçları kullanamazlar.

M Sınıfı Ehliyet Almak İçin Ne Gerekli?

Ehliyet alabilmek için, sürücü adaylarının bazı şartları taşımaları gereklidir. Ayrıca başvuru esnasında sürücü adaylarından talep edilen evrakların da sürücü kursuna ibraz edilmesi zorunludur. Bir sürücü kursuna kayıt olmadan sürücü belgesi alabilmek mümkün değildir. M sınıfı sürücü belgesi alacak olan kişiler 16 yaşını doldurmuş olmalıdır. Ehliyet için başvuracak adaylar öncelikle tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almalıdır. Sağlık raporu alınırken sürücü belgesi için olduğu belirtilmelidir. Sağlık raporunda araç kullanmaları konusunda herhangi bir mani olmayan kişiler, vesikalık fotoğrafları ve öğrenim belgeleri ile bir ehliyet kursuna başvurmalıdır. Türkiye’de tüm sürücü belgelerinde ilkokul mezunu olma şartı vardır.

Sürücü Kursu Sınavları

Sürücü kursuna kayıt yaptıran kişiler, kurs tarafından sağlanacak eğitimlere katılmakla yükümlüdür. Ancak kendisini hem teorik olarak, hem de uygulamalı olarak yeterli gören kişiler bu derslere katılmadan da sınavlara girebilirler. Yazılı ehliyet sınavına çalışmak isteyen kişiler, kursun doğrudan derslerinin yanı sıra, kurs tarafından temin edilecek hazırlık kitaplarından da faydalanabilirler. Uygulamalı ehliyet sınavına girmeden önce bireylerin kurs araçları ile kendilerini denemeleri, sınav esnasında panik yapmamaları ve daha rahat olmaları açısından faydalıdır. Uygulamalı ehliyet sınavı zor olmamakla birlikte, heyecan nedeni ile çok kişinin elendiği bir sınavdır.

https://www.surucukurslari.com/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.