KUM ŞURASI

KUM ŞURASI

Genelkurmay Başkanlığı için Koşaner ile Saygun’un adı geçiyor.

TSK’nın yeni komuta kademesi belirlenirken, Genelkurmay Başkanlığı için Koşaner ile Saygun’un adı geçiyor


Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Orgeneral İlker Başbuğ’un ardından 2010 yılından itibaren yönetecek komutanın ismi Ağustos ayında belirginleşecek.

Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu’nun Başbakan Erdoğan’ı pazartesi günü ziyaret etmesi ve Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının önce Antalya, dün de Bodrum’da buluşmasıyla Yüksek Askeri Şura hazırlıklarına başlandı.

YAŞ 1-4 Ağustos tarihlerinde, yani seçimlerden bir hafta sonra toplanacak. O tarihte hükümetin henüz değişmemiş olacağı ve seçimi kaybetse dahi Erdoğan’ın Başbakanlık görevini sürdürüyor olacağı öngörüldü. Bu nedenle Korgeneral Memişoğlu, YAŞ’a başkanlık edecek Erdoğan’a ele alınacak konularla ilgili bilgi verdi. Komutanlar da şurâ gündemine hazırlanmaya başladılar.

Dikkatler 1. Ordu’da

Bu yıl Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları emekliye ayrılıyor. Ancak müstakbel komutanlar 1 yıl öncesinden belli olduğundan, YAŞ’taki en heyecanlı bekleyiş 1. Ordu Komutanlığı için yaşanıyor. Emekliye ayrılacak olan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel’in yerine seçilecek olan orgeneral için Genelkurmay Başkanı olma yolu açılacak.

1. Ordu Komutanlığı için “doğal adaylar” Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman. İki komutan da orgeneral rütbesinde 4. yıllarına giriyorlar ve teamüllere göre 1. Ordu’ya kuvvet komutanından sonra en kıdemli orgeneral atanıyor.

Teamüllere göre öncelikli aday olan Orgeneral Koşaner’in şu anda yürütmekte olduğu görev ise denklemi bozuyor. Çünkü Jandarma Genel Komutanlığı “kuvvet komutanlığı” gibi algılanıyor ve bu koltuktan 1. Ordu Komutanlığı’na geçen hiç olmadı. Koşaner’in gelecek yıl doğrudan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na da atanabileceği de belirtiliyor.

1943 doğumlu olan Orgeneral Koçman’ın Genelkurmay Başkanlığı yolu ise “yaş haddi” nedeniyle kapalı.

Sürpriz isim Saygun

1. Ordu’ya “sürpriz bir kararla” Genelkurmay 2. Başkanı Org. Ergin Saygun’un atanabileceği öğrenildi. Böylece Saygun 2008’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilebilecek. 2010’da da Genelkurmay Başkanı olmasının yolu açılmış olacak.

YAŞ’a hazırlık Toplantısı

Komuta kademesi her yıl YAŞ öncesinde Antalya Karpuzkaldıran ya da diğer bir askeri dinlenme tesisinde buluşarak toplantı gündemini değerlendiriyor. Bu buluşmaya askeri çevrelerde Karpuzkaldıran’ın ünlü kumsalı nedeniyle esprili bir yaklaşımla “kum şurası” adı veriliyor. Bu toplantılarda terfi, ilişik kesme ve TSK ile ilgili konular ele alınıyor ve YAŞ’a başkanlık edecek başbakana, dolasıyla hükümete iletilmesi istenilen mesajların da çerçevesi belirleniyor.

VATAN



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.