Krediye uygun daireler nerede, ne kadar?

Krediye uygun daireler nerede, ne kadar?

İstanul'da Boğaz bölgesinde 100 milyon dolara varan yalılar, lüks semtlerde ise milyon dolarlık daire ve villalar satılığa çıkarken; 40-50 bin YTL'den başlayan krediye uygun daire fırsatları da var.

Avrupa yakasında Avcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Güngören, Zeytinburnu ve Bağcılar; Anadolu yakasında ise Ümraniye, Pendik, Kartal ve Üsküdar ile bazı merkezi semtlerde krediye uygun ucuz daire sahibi olmak mümkün.

İstanul'da Boğaz bölgesinde 100 milyon dolara varan yalılar, lüks semtlerde ise milyon dolarlık daire ve villalar satılığa çıkarken; 40-50 bin YTL'den başlayan krediye uygun daire fırsatları da var.

Avrupa yakasında Avcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Güngören, Zeytinburnu ve Bağcılar; Anadolu yakasında ise Ümraniye, Pendik, Kartal ve Üsküdar ile bazı merkezi semtlerde krediye uygun ucuz daire sahibi olmak mümkün.

İStanbul'da özellikle son 3-4 yıl içinde emlak fiyatları füze gibi fırladı. Bugün, milyon dolarlık dairelerde, 5-10 milyon doları bulan villalar da pek yadırganmıyor. Hatta; Boğaz'a, Adalar'a bakan 20-30 milyon dolarlık yalılar ve köşkler de zaman zaman satılığa çıkıyor. Boğaz hattında bazı ünlü yalıların fiyatları da 100 milyon dolar gibi rakamlarla ifade ediliyor.

Bu tip haberleri gören bazı yatırımcılar veya konut ihtiyacı içindeki İstanbullular "Kira öder gibi taksitlerle ev almamız hayal" diye düşünüyor. Oysa, İstanbul'da; bazıları merkezi semtlerde olmak üzere, birçok ilçede 40-50 bin YTL'den başlayan krediye uygun daire fırsatı sürüyor.

ÇOĞU BODRUM-GİRİŞ KAT

En az 10-15 bin YTL birikmiş paranız varsa, bugün bile "kira öder gibi taksitlerle" ev sahibi olabilirsiniz. Yalnız, bu tip daireler çoğunlukla bodrum veya giriş katlarda yer alıyor ve genellikle 1 oda 1 salon büyüklüğünde. Krediye uygun ve ucuz 2+1'lere de rastlanıyor. Bahçelievler Yayla'dan Pendik Kurtköy'e, Avcılar Cihangir'den Küçükçekmece Sefaköy'e ve Ümraniye Çakmak'a kadar birçok semtte 40-70 bin YTL aralığında yüzlerce daire mevcut.

Ancak bu tip daireleri almak isteyenlere emlak uzmanlarının uyanlarını hatırlatmak istiyoruz. Emlak uzmanları, krediye uygun olmasına rağmen bu dairelerin "hayalinizdeki" ev olmayabileceği uyarısını yapıyor. "Benim için başımı sokacağım bir ev de olsa yeter" demeden önce şu noktalara dikkat etmenizde fayda var:

BU UYARILARA DİKKAT

- Alacağınız evin krediye uygun olması için müstakil tapulu (kat mülkiyet tapulu) olması şart.
- Kat irtifaklı veya arsa tapulu daireleri banka kredisi ile alamazsınız.
- Ancak; üzerinize kayıtlı tapulu bir gayrimenkulünüzü ipotekleyip banka kredisi kullanabilirsiniz.
- 40-70 bin YTL aralığındaki "krediye uygun" bu daireler daha çok şehrin merkezi noktalarında değil,
varoşlarda ya da gelişmekte olan yerlerde.

GELECEĞİ DE DÜŞÜNÜN

- Prim potansiyeli olan semtleri tercih edin. Örneğin, 3-4 yıl önce çok ucuz dairelerin olduğu Seyrantepe'ye Şişli Etfal Hastanesi'nin taşınacağı kesinleştikten sonra ev fiyatlan 4-5 kat arttı. 35-40 bin YTL'lik bazı daireler 150 bin YTL'yi geçti. Seyrantepe, hem deprem açısından daha güvenli, hem de metro gelecek. Aynı şekilde; Formula pisti de Kurtköy ve Akfırat'a prim yaptırmıştı. Ev arayışınız sırasında bu ve bunun gibi kriterleri gözönüne alabilirsiniz.

- Bunun yanında, İstanbul'un hızlı geliştiğini gözlemleyip, yakın gelecekte artık "merkezi" haline gelecek bölgeleri mercek altına alabilirsiniz. Kartal, Silivri, Büyükçekmece, Pendik, Gaziosmanpaşa, Ümraniye gibi ilçelerde ve kentsel dönüşüm planlanan ilçelerde tip kazanç fırsatlarının oluşabileceği belirtiliyor.

- Apartman deprem yönetmeliğine uygun mu, deprem öncesi mi sonrası mı yapılmış... Bunlar da büyük önem taşıyor. Deprem sonrası inşa edilen yapıların çoğu yönetmeliğe uygun.

PRİM POTANSİYELİ ÇOK

Ucuz olmasına rağmen, alacağınız dairede doğalgaz olması, apartmanın asansörlü olması birer avantaj. İleride yeni ve büyük yatırımların planlanması, metro güzergahı üzerinde olması, bölgede kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçeceğinin bilinmesi de artı puan sağlar.

Mesela Taksim-4 Levent metro hattının uzatılacağı bölgede evler büyük prim yaptı. Emlak uzmanları, "Mevcut faizlerle ne mevduatta, ne bonoda, ne repoda paranızı 1 yılda 50:60 bin YTL'den 100 bin YTL'ye çıkarmazsınız. Ancak emlak yatırımı ile paranızı 1-2 yılda 2 katma çıkartabilirsiniz" diyor.

65 BİN YTL'DEN UCUZ BAZI DAİRELER

- Avcılar Gümüşpala'da, 2+1'lik 80 metrekare daire 38 bin YTL.
- Maltepe Küçükyalı'da 1+1'lik, 43 metrekare daire 42 bin YTL.
- Bahçelievler Yayla'da 2+1'lik 80 metrekare daire 43 bin YTL.
- Fatih Haseki'de 45 metrekarelik 1+1 daire 43 bin YTL.
- Bahçelievler Yenibosna'da 1+1'lik 50 metrekare daire 44 bin YTL.
- Güngören Merter'de tramvaya yakın 1+1, 45 bin YTL.
- Taksim'e yakın, tek oda ve banyolu 40 metrekare daire 47 bin YTL.
- Kadıköy Bahariye'de kombili yarı bodrum, 40 metrekare ve 49 bin YTL.
- Avcılarda muhtelif 1+1, 2+1 ve 3+1'lik daireler 55'er bin YTL'ye satışta.
- Şirinevler'de 1+1 ve 2+1'lik 2 farklı daireye de 55'er bin YTL istendi.
- Kurtköy'de muhtelif 2+1 dairelere de 55'er bin YTL istendi.
- Çekmeköy'de 70 metrekarelik 2+1 daire 55 bin YTL.
- Kadıköy Yeldeğirmeni'nde 1+1'lik 60 metrekare daire 58 bin YTL.
- Cerrahpaşa'da 1+1 daire 60 bin YTL.
- Avcılardın Ambarlı, Cihangir, Denizköşkler, Gümüşpala, Merkez ve Parseller mahallelerinde;
Bahçelievler'in Basın Sitesi, Cumhuriyet, Camlıkahve, Kocasinan, Siyavuşpaşa, Soğanlı, Şirinevler, Yayla ve Yenibosna mahallelerinde 1+1,2+1 ve 3+1 bazı daireler 65'er bin YTL'ye alıcı bekliyor.
- Beşiktaş Ortaköy'de 2+1'lik 75 metrekare daire 65 bin YTL.
- Mecidiyeköy'de 70 metrekarelik 1+1 daire 65 bin YTL.
- Üsküdar'ın İcadiye, Pazarbaşı, Tabaklar mahallelerinde de muhtelif 1+1 dairelere 65'er bin YTL istendi.

Hürriyet

daire sahibi olmak mümkün.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.