Korkulan olmadı

Korkulan olmadı

ABD borsasında yaşanan yüzde 2'lik düşüş korkutmuştu ama, yine ABD'den gelen faiz indirimi beklentisi, piyasalara derin bir nefes aldırdı.

Geçen cuma günü ABD borsasında yaşanan yüzde 2'lik düşüşün Asya ve Avrupa piyasalarına olumsuz yönde etki yapacağı beklentisi, yine ABD piyasalarında yaşanan gelişmelerden dolayı gerçekleşmedi. ABD'deki faiz indirimi beklentisi piyasaların olumluya dönmesine yol açtı.
      ABD borsaları, geçen haftanın son günü kredi piyasalarına ilişkin endişeler ve istihdam verilerinin ekonomide zayıflık kaygısı yaratmasıyla hızlı bir şekilde düşmüştü. Bu gelişmelerin ardından Avrupa borsaları küçük çaplı düşüş yaşarken, bu ülke borsalarının kapanmasının ardınadn açılan Dow Jones endeksi yüzde 0.5'lik artıyla açıldı.
     
      İMKB 50 binde tutundu

      Türkiye'de de beklentilerden iyi gerçekleşen temmuz ayı enflasyon verileri ve ABD borsalarının bu sabah saatlerinde yapılan vadeli işlemlerde artıya dönmesi, dövizde ve borsada tedirginliğin ortadan kalkmasına neden oldu. İlk seansa düşüş beklentisiyle giren borsa 50 binli rakamların altını görmüş olsa da ikinci seansta toparlandı ve İMKB 100 endeksi günü yüzde 0.57'lik kayıpla 50.429 puandan kapattı.
      İMKB 100 endeksi, güne 834 puan düşüşle açıldı. İlk yarıda en düşük 49.749 puana kadar gevşeyen endeks, satışların karşılanmasıyla en yüksek 50.395 puanı test etti. Endeks, ilk yarıyı 705 puan düşüşle 50.011 seviyesinden tamamladı. Gerçekleşen işlem hacmi 487 milyon YTL oldu.
      Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0.84 değer kazandı. İlk seanstaki 704 puanlık azalış dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 286 puan geriledi. Gerçekleşen işlem hacmi ise 1.2 milyar YTL oldu.
     
      Dolar sakin seyrediyor

      Dolar ve faiz cephesinde ise durgun bir gün yaşandı. Dolar 1.2775 - 1. 2820 YTL bandında işlem görürken, günü 1.2820'den kapattı. Euro ise kapanışta 1.7680 seviyelerinden işlem gördü. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'nda işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge tahvil, düne valörlü işlemlerde yüzde 17.40 seviyesinden kapattı.
      Bu arada ABD’de ekonomiyle ilgili kaygılar, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını düşürdü. ABD tipi ham petrolün fiyatı 1.28 dolar düşerek varili 74.20 dolardan satılırken, Londra Brent tipi petrol de 1.06 dolar gerileyerek varili 73.69 dolardan işlem görüyor.

Milliyet




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.