Komutanlar sınır karakolunda

Komutanlar sınır karakolunda

AP, Kuzay Irak’a birkaç bin Türk askerin girdiğini iddia etti. Genelkurmay AP’nin haberini yalanlamadı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de “Şu anda herhangi bir başka ülkeye giriş yok” dedi.


Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ne bağlı sınırın sınıf noktasındaki Üzümlü Karakolu'nu ziyaret eden yüksek rütbeli komutanların bölgede incelemeleriyle başlayan yoğun hareketlilik, sınır ötesi operasyonun başlatılması olarak algılandı.

Helikopterlerle karakola gelen komutanlar, sınırın sıfır noktasında konuşlanan birliklerde ve arazide incelemelerde bulundu. Komutanların sınır boyunda yaptıkları incelemeye çok sayıda asker katılırken, helikopterler de sınır boyunca uçarak havadan koruma sağladı.

Komutanların incelemesi ve denetimi sırasında bölgede yoğun haraketlilik ve helikopterlerin hava koruması, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi operasyonu başlatıp Irak'a geçmesi olarak algılandı.

SINIR OTESİNDE HAREKAT BAŞLADI KORKUSU

Üzümlü Karakolu'nun karşısındaki Sereze bölgesindeki Kürt köylerinde oturanlar, paniğe kapılarak Irak güvenlik birimlerine sınır ötesi operasyonun başladığını söyledi.

Akşam saatlerinde bazı yabancı haber ajansları ve televizyonların Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'a girdiği haberleri gündeme bomba gibi düşerken, bu haberler Irak kaynaklarınca da yalanlandı. Irak- Türkiye sınırında görev yapan Irak Ulusal Muhafızları Komutanı Akit Hüseyin, kendisiyle görüşen DHA muhabirine, “Bizim yaptığımız araştırmalarda Türk ordusunu sınırı geçmediğini tespit ettik” dedi.

OPERASYON TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

PKK’lı teröristlere karşı Türk silahlı Kuvvetleri'nin sınırda başlatıtğı ‘Balyoz operasyonu’ tüm hızıyla devam ediyor. Mehmetçik, bu kapsamda Türkiye-Irak sınırını oluşturan Hezil Çayı’nın Türkiye tarafındaki tüm geçiş noktalarına, tankların geçişini sağlamak için seyyar köprüler kurdu. PKK’lı teröristlerin geçiş noktaları tutulurken, binlerce asker stratejik noktada her an olası bir operasyon için hazır durumda tutuluyor.

TÜRK DIŞİŞLERİ: GİRİŞ YOK

Haberi ilk önce AP Haber Ajansı duyurdu. Ajans, birkaç bin Türk askerinin Kuzey Irak sınırını geçtiğini yazdı. Ardından Reuters Genelkurmay'ın haberi teyid etmediğini duyurdu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak'a girip girmediği konusunda tartışmalı açıklamalar sürerken saat 19.30 sularında Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sınır ötesi harekat için "Şu anda herhangi bir başka ülkeye giriş yok" açıklaması yaptı.

Gül, Afrika Günü nedeniyle düzenlenen resepsiyona gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, Türk askerlerinin Irak'ın kuzeyine girdiği iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama, şunu da kimse unutmasın ki, terörle savaş halindeyiz. Dolayısıyla terörün kökünü kazımak için ne gerekirse bunu yapmaktan da çekinmeyiz. Netice alacak her türlü işin içinde olacağız. O açıdan hazırlıklar vardır. Ama şunu kimse de unutmasın. Ortada terörle bir savaş vardır. Dolayısıyla bu savaş sonuna kadar devam edecektir."

Gül, terörle mücadelenin ve bu yöndeki hazırlıkların sürdüğünü belirtti. PENTAGON: TÜRK ASKERİ KUZEY IRAK'TA Pentagon Türk askerinin K. Irak'ta olduğunu doğruladı. Amerikan yetkilileri, Irak'ın kuzeyinde “yeni bir askeri hareketlilik olmadığını” bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, G-8 zirvesi için bulunduğu Almanya'nın Heiligendamm kentinde, AP ajansında binlerce Türk askerinin Irak'ın kuzeyine girdiği yönünde yayınlanan doğrulanmayan haberle ilgili “hem Türk, hem bölgedeki Amerikan yetkilileri böyle bir şey olmadığını söylüyor. Bu haberlere yol açacak yeni faaliyet yok” dedi.

Sözcü, “Türk hükümetinin, Irak'a yönelik yeni bir faaliyet olmadığını söylediğini, bölgedeki ABD yetkililerinin de yeni faaliyet olmadığını doğruladığını” kaydetti.

ABD'nin, terör örgütü PKK ve terör örgütünün Irak'ın kuzeyini “güvenli bir sığınak” olarak kullanmasına ilişkin kaygılarının devam ettiğini ifade eden sözcü, “Bu tehdide karşı Türk ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

IRAK HÜKÜMETİ: OPERASYON YOK

Bu arada, Irak hükümeti de Irak'ın kuzeyinde Türk askerinin operasyon düzenlediğine ilişkin iddiaları doğrulamadı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Başbakan Nuri el Maliki'nin danışmanlarından George Bagus, Türk askerinin Irak'ın kuzeyine girdiğine ilişkin iddiaları doğrulayamayacaklarını belirttiler.

Zebari, sınırda büyük bir hareketlilik görmediklerini kaydetti.

'TOP ATIŞI BAŞLADI' İDDİASI

ANKA'nın haberine göre ise kara birlikleri, Irak sınırını geçtikten sonra PKK’nın olası kamplarına yönelik önce top atışları yapıyor, sonra bölgeyi temizledikten sonra oradan ayrılmayıp, yeni mevziler oluşturuyor.

Sınırlı operasyonun amacının PKK’yı bölgeden kovmak ve lojistik desteğini kesmeye yönelik olduğu bildirildi. PKK’dan temizlenen bölgeye konuşlanan askeri birliklerin tekrar bölgeden çıkmıyor. Bu nedenle PKK’nın hareketlerini kontrol altında tutan TSK 30 kilometre içerde temizlediği bölgeyi kontrol altında tutmayı hedefliyor.

Kuzey Irak’taki Amadiya yakınlarında bulunan Türk askerlerinin desteği ile yapılan sınır operasyonun kapsamı konusunda da ise çelişkili bilgiler geliyor.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.