Kıble Neresidir? Nasıl Bulunur?

Kıble Neresidir? Nasıl Bulunur?

Namazın şartlarından olan İstikbal-i Kıble, namazı Mekke şehrindeki Kâbeye karşı kılmak demektir. Kıble cihetine dönmek farzdır.

Namazın şartlarından olan İstikbal-i Kıble, namazı Mekke şehrindeki Kâbeye karşı kılmak demektir. Kıble cihetine dönmek farzdır. Namaz Kâbe yönüne doğru kılınmalı, Kâbeye karşı secde edilmelidir. Kâbeyi görerek namaz kılanlar doğrudan Kâbenin kendisine, görmeden kılanlar ise Kâbe cihetine yönelmeleri namazın farzlarındandır. Kâbe ciheti yani kıble yönü dışında herhangi bir yöne doğru kılınan namaz sahih olmaz. Kıble yönünün bilinmemesi durumunda namaz kılacak kimsenin muhakkak kıble tespiti için araştırma yapması gereklidir. Bu araştırmadan sonra kıble olarak belirlediği yöne doğru namazını kılar.


Tam İlmihalde; Kıble yönünü bilmeyen kimse, araştırmadan kılarsa, kıbleye rastlamış olsa bile, namazı kabul olmaz; fakat rastlamış olduğunu, namazdan sonra öğrenirse kabul olur, kaydı mevcuttur. Dolayısıyla kıble yönünün araştırılarak tespit edilen kıble yönüne doğru namaz kılmanın ne derece ehemmiyetli olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca şunu da belirtmeliyiz: Kıbleyi bilmeyen kimse araştırması neticesinde zannına göre karar verdiği yöne doğru namazını kılar. Sonradan yanlış olduğunu anlasa bile namazını iade etmesine gerek yoktur. Peki bu kadar ehemmiyetli olan kıble yönünün tespit etmek için ne yapılmalıdır? Veya kıble nasıl bulunur?


Kıble bulma yöntemlerinin başında elbette bulunulan çevreyi iyi bilen güvenilir bir kişiden kıble cihetini öğrenmek gelir. İkinci yöntem ise camilere bakarak kıble yönünün bulunmasıdır. Bunun için, camilerde mihrabın karşısındaki giriş kapısı kuzeyi gösterir. Yine minarelerde şerefeye açılan kapılar güney yönünü bakar. Üçüncü yöntem ise takvimlerde yer alan kıble saati vaktinin kullanılmasıdır. Bulunulan şehir için takvim yaprağında yer alan kıble saati vaktinde, güneşe doğru dönen kimse kıble yönüne dönmüş olur. Bir diğer yöntem ise akrep ve yelkovanı olan bir saatin akrebi güneşin olduğu yöne doğru tutulduğunda, akrep ile 12 rakamı arasındaki açının orta hattı güneyi gösterir.


Bunların dışında teknolojinin kıble yönü bulunması noktasında kullanılması büyük kolaylık sağlar. Örneğin, internet ortamında Google Maps haritalarından istifade eden ve kıble çizgisini gösteren uygulamalardan istifade edilebilir. Evinizin, işyerinizin çatısına kadar inerek kıble yönünüzü çok rahat şekilde tespit için http://www.kiblebulma.com sitesini kullanmanızı tavsiye ederiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.