Kendine Has Anlamları Olan Sosyal Medya Terimleri

Kendine Has Anlamları Olan Sosyal Medya Terimleri

Kendine Has Anlamları Olan Sosyal Medya Terimleri

 

 

 

 

Sosyal medya platformları, bugün Türkiye’de milyonlarca kişinin kullandığı ve internetin belki de en çok sevilen platformlarının başında geliyor. Günümüzde internet denildiğinde sadece sosyal medya platformları aklına gelen ve interneti bu platformlar olarak gören pek çok kişi var. 

 

Halbuki şunun şurasında 15 - 20 yıllık bir geçmişi var sosyal medya olgusunun. Özellikle 2004 yılında kurulan Facebook ile birlikte gelişme ivmesinde inanılmaz bir artış yaşanan sosyal medya platformları, görüntülü iletişimin çok kolay erişilebilir olmasından sonra pek çok kişinin kullandığı çok önemli internet mecralarından biri haline geldi diyebiliriz. Betson bahis gibi oldukça ilgi gören bir platformun da şüphesiz internetin önemli bir parçası olduğu rahatlıkla söylenebilir.

 

En çok kullanılan terimler ne anlama geliyor?

 

Sosyal medya kullanımı bu kadar yoğun olduğu için zaman geçtikçe sosyal medyayı kullanan kişilerin kendi aralarında bir sosyal medya jargonu oluşmaya başladı. Oluşan bu jargona sosyal medya platformlarında vakit geçiren herkes bir şekilde hakim oluyor. Ancak bu terimlerin derli toplu bir şekilde ne anlama geldiklerinin de bir rehberde ifade edilmesi de önem arz ediyor. 

 

Bunun önemini Youtube örneği üzerinden anlatmaya çalışalım. Sosyal medya platformlarını sosyal medya platformu yapan en önemli özellik, bu platformlarda yer alan içeriklerin kullanıcılar tarafından üretilmesidir diyebiliriz. Evet, bugün baktığınızda tüm sosyal medya platformlarının içeriklerini o platformu kullanan kullanıcılar üretiyor. Ancak Youtube’a özel içerik üreten kullanıcılara Youtuber ismi verilmiş. Çünkü Youtube’a profesyonel düzeyde içerik üreten kullanıcılardan büyük çoğunluğu bunu bir iş olarak görmüş ve buradan bir gelir elde ediyor. 

 

Videoları için kafa yoruyor. Videolarını çekiyor ve profesyonel video düzenleme programları ve video yazılımları ile düzenliyor. Bu yüzden Youtube’a video içerik hazırlayan kişilere bu süreçlerin tamamını geçirdikleri için Youtuber ismi veriliyor. 

 

Instagram/Facebook Terimleri

 

Instagram ve Facebook bilindiği üzere aynı şirkete bağlı iki sosyal medya platformudur. Bu iki platformun ikisinin de kendine has terimleri mevcuttur. Biz yine de ikisini de aynı başlık altında belirtmek istedik.


 

  • (Throwback Thursday) TBT: Özellikle Instagram’da daha çok kullanılan bir tabir olan TBT yapmak, geçmişten bir fotoğrafın Instagram’da paylaşılmasıdır. Türkçedeki anlamı perşembeye dönüş olan throwback thursday kelimesinin içinde barındırdığı thursday’den ötürü genelde bu paylaşımlar perşembe günü yapılır. 


 

  • Poke Atmak: Facebook’ta yaygın olarak kullanılan bir özellik olan poke atmak, bir profilden başka bir profili dürtmek anlamına gelmektedir. Daha eskilerin MSN kullanıcılarının daha kolay anlayacağı şekilde MSN’deki titreşim atmak ile aynı anlama gelmektedir. Nerelerdesin sesin soluğun çıkmıyor gibi bir anlama gelmektedir. 


 

  • Like Atmak: Herhangi bir paylaşımı beğenmektir. Instagram’ın mobil uygulamasında sayfanıza düşen Instagram gönderileri o gönderinin üzerine iki kere tıkladığınızda beğenilmiş olmaktadır. 


 

  • Stalklamak, Stalker: Bir kişi hakkında tüm sosyal medya platformlarında araştırma yapmaktır. Bu şekilde kimlerle arkadaş olduğu, neleri beğendiği gibi şeyleri o kişinin bundan haberi olmadan yapmaya stalklamak denir. Stalker ise bunu yapan kişilere verilen isimdir. 


 

  • Zaman Tüneli: Facebook’taki tüm kullanıcıların kişisel ana sayfalarına verilen isim zaman tünelidir. 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.