Karadeniz'e 25 kuyu daha açılıyor

Karadeniz'e 25 kuyu daha açılıyor

Düzce'nin Akçakoca ilçesi açıklarında çıkarılan yerli doğalgazın ulusal dağıtım hattına verilmesinin ardından Enerji Bakanlığı, yeni kuyu açmak için harekete geçti.

Ercan Baysal'ın haberi

Bakanlık, Rusya ve İran'la yaşanan sorunların ardından kışın gaz endişesi taşıyan vatandaşı rahatlatmak için 25 yeni kuyu daha açıyor. Bu doğrultuda Karadeniz'e bu yıl 5, gelecek yıl 10, sonraki yıl da 10 kuyu daha delinecek. Akçakoca'dan çıkarılan ve ilk defa konutlarda kullanılacak doğalgazın toptancısı olan Aksa Enerji'nin bağlı olduğu Kazancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, birkaç ay sonra yeni kuyuların delinmeye başlanacağını söyledi. Yıllık üretim miktarının 2010 yılında 7 milyar metreküpe çıkabileceğini aktardı. Konutlardaki günlük tüketimin 20 milyon metreküp olduğunu belirten Kazancı, 3 yıl sonra buradan çıkarılacak gazın Türkiye'deki konut tüketiminin yüzde 20'sini karşılayabileceğini söyledi.

Evlerinde yıllardır Rusya ve İran'dan alınan doğalgazı kullanan vatandaş, ilk defa geçen ay yerli gazla tanıştı. Düzce'nin Akçakoca ilçesi açıklarında çıkarılan doğalgaz sisteme enjekte edilirken, kışın gaz kesintisi endişesi taşıyan vatandaş da rahat nefes aldı. Çıkarılan gazı dağıtım şirketlerine pazarlayacak olan Aksa Enerji'nin sahibi Mehmet Kazancı, söz konusu gelişmeyi "Vanası bizde olan bir kaynağa kavuştuk." sözleriyle özetliyor. Buradan çıkarılan gazın Türkiye'de konutlarda yapılan tüketimin yüzde 10'unu karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirten Kazancı'ya göre Türkiye'nin elinde artık İran ve Rusya'ya karşı yedek akçe var. İki ülkede yaşanan politik olumsuzluklar Türkiye'yi eskisi kadar olumsuz etkilemeyecek.

Akçakoca açıklarında çıkarılan gazın günlük kapasitesi 2,1 milyon metreküp. Bu miktar Samsun, Sivas, Erzurum, Malatya, Kayseri, Çorum, Konya, Düzce ve Aksaray illerinin konutlarda ve sanayide tükettiği doğalgaz miktarına eşit. Buradan çıkarılacak gazdan bölge halkının istifade etmesi için Enerji Bakanlığı harekete geçti. Müjdeyi Aksa Enerji'nin sahibi Kazancı verdi: "2008 yılı başından itibaren Akçakoca'ya da buradan çıkarılacak gazdan verilecek."

Seçim takvimi, yeni abone girişini yavaşlattı

Mehmet Kazancı, son bir aydır cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan sürecin vatandaşı olumsuz etkilediğini söyledi. Kazancı, ortaya çıkan belirsizlik sebebiyle yeni abone olacakların doğalgaz aboneliğini dondurduğunu veya askıya aldığını kaydetti. Son bir ay içerisinde yeni abone olacakların sayısının bir önceki aya oranla yüzde 75 oranında azaldığı belirtiliyor. Kazancı, konuyla ilgili olarak şöyle konuşuyor: "Şu an bir duraklama var. Kimse abone olmak arzusunda değil. Seçimden dolayı bir belirsizlik sürecine girildi, tereddüt var. Seçimlerden sonra düzeleceğini düşünüyorum." Doğalgaz abonesi olmak isteyenlerin 180 dolar ve artı KDV ödemesi gerekiyor.



Zaman

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.