Kandil'de Türk ateşi

Kandil'de Türk ateşi

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi operasyonu tartışılırken, Irak sınırının sıfır noktasında konuşlandırılan zırhlı birliklerin atışlı gece tatbikatı ve İran'ın da Kandil Dağı ile Hacıümran bölgesini top ataşına tutması, Kuzey Irak'ta paniği artırdı.

Kandil Dağı başta olmak üzere barındıkları kamplardan iç kesimlere doğru çekilmeye çalışan PKK’lıların hareket halinde olduğu Seraniş, Bervari ve Hakurk bölgelerine de bomba yağdı.
Kuzey Irak'taki gelişmeleri izleyen DHA muhabirinin ulaştığı bilgilere göre, bölgedeki Kürt köylerinde oturanlar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK’ya karşı bir sınır ötesi operasyon yapacağına kesin gözüyle bakıyor. Irak'ın, Türkiye sınırına yakın kesimindeki yerleşim merkezlerinin halkı, sınır boyundaki gelişmeleri dikkatle takip ediyor.

YOĞUN BOMBALAMA

Türkiye- İran- Irak sınırlarının kesiştiği bölgedeki PKK'lı teröristlerin yoğun haraket içinde olduklarının saptanması üzerine hem Türkiye, hem İran geniş çaplı operasyon başlattı.
PKK'nın kamplarının bulunduğu Hakurk kesimi dün gece yeniden bombalandı. Gece yarısına doğru başlayan top ve havan atışları sabah saatlerine kadar sürdü. Bombalama sırasında Kuzey Irak'ın Sedekan ve Hinere kesimindeki bazı köylerin isabet aldığı ileri sürüldü.
Irak sınırına yakın kesime konuşlandırılan İran topçu birlikleri de PKK'nın üst düzey kadrolarının barındığı Kandil Dağı'nı ve Hacıümran bölgesini hedef aldı. İran birliklerinin bombardımanı geniş bir bölgede etkili oldu. Bombalama sırasında Keste köyüne 25 kadar havan mermisinin düştüğü belirtildi, ancak ölen ve yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi alınamadı.
Kuzey Irak'taki yerel kaynaklar, Türk birliklerinin dün gece saat 23.00'ten itibaren, sınıra yakın Zaho kasabasının Hezil kesimini top atışıyla dövdüğünü, Siyaniş bölgesine 20’ye yakın top mermisinin düştüğünü söyledi. Aynı kaynaklar, PKK'lı teröristlerin geçiş güzergahı olarak kullandığı bu kesimdeki köylerin güvenlik gerekçesiyle boşaltıldığını belirtti.
KÜRT İNTERNET SİTELERİ
Türkiye ve İran'ın dün gece Kuzey Irak'ı bombaladığı haberleri Kürt internet sitelerinde de yer aldı.
Kuzey Irak’ta bulunan Pukmedia adlı internet sitesindeki habere göre bombardıman, daha çok Hakurk kesiminde yoğunlaştı. Bu internet sitesi, dün gece Türkiye ve İran'ın gerçekleştirdiği bombardımanın koordineli yapıldığını ileri sürdü.

TOPÇU ATIŞINDAN 5 KÖY ETKİLENMİŞ
Irak sınırına konuşlandırılan birliklerin dün gece top atışlarıyla gerçekleştirdiği operasyonda, PKK’lı teröristlerin Kuzey Irak’tan Türkiye’ye geçiş noktaları da bombalandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Şırnak’ın Gabar, Cudi Dağları ve Bestler Dereler bölgesinde PKK’lı teröristlere yönelik başlattığı ‘Balyoz operasyonu’ sürdürürken, bir yandan da Kuzey Irak sınırına sevkıyatı yoğunlaştırdı. Güvenlik güçleri, sınır boyunda PKK’yı teröristlerin Kuzey Irak’tan Türkiye’ye geçiş noktalarını tutarken, dün gece teröristlerin geçişte kullandığı Seraniş, Destateğ, Keşane, Banike, Geli ile Batufa'nın yakınlarındaki geçitleri top atışları gerçekleştirdi. Kuzey Irak’ın sınırın kesimindeki 5 köyün yakınlarına düşen top mermileri köylüler arasında büyük paniğe neden oldu. Evlerin terk eden köylüler, iç kesimlerde bulunan karakollara giderken, bir kısmı da geceyi iç kesimlerde bulunan köprü altıları ve güvenli bölgelerde geçirdiklerini söyledi.
Sabah saat 04.00’e kadar devam eden top atışlarının ardından Irak Ulusal Muhafızları sadece Seraniş’e 93 top atışının gerçekleştiğini söyledi ve isabet alan yerleri gösterdi. Top atışları sırasında isabet aldığı ileri sürülen Keşana Köyü halkı, şarapnel parçalarını gazetecilere gösterirken büyük korku yaşadıklarını söyledi.
Derkar Kasabası yakınlarındaki Banike Köyü’nde oturduğunu söyleyen Muhammet Casım, top atışlarından köylerinin üst tarafının etkilendiğini belirterek, korku içinde sabahı beklediklerini anlattı. Muhammet Casım “Gece uyurken top sesleriyle uyandık. Mermiler köyümüzün üzerinden geçerek karşımızdaki dağlarda patlıyordu. Bazılarımız sınırdaki karakollara sığınırken bazılarımız ise yollarda bulunan köprü altlarına sığındık. Biz Savaş istemiyoruz. Bu şekilde bombalama devam ederse can güvenliğimiz olmadığı için köylerimizi terk edip göç edeceğiz” dedi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.