Kadınlar bankacılığı kapıyor

Kadınlar bankacılığı kapıyor

Genel müdür koltuğunda iki bayan oturmasına karşın bankacılıkta üst kademelerdeki kadın sayısı daha fazla. 19 yıl önce 50 bin olan kadın çalışan sayısı mart ayında 70 bine ulaştı

Bankacılık sektörü Türkiye'de 2000 - 2001 krizlerinde 47 bin iş gücünü kaybetti.
Kriz sonrasında toparlanmaya çalışan bankalar, bir süre sonra yabancı girişinin hızlanmasıyla artan rekabeti de göz önünde tutarak yeniden şube açmaya ve eleman almaya başladılar.

Teknolojik altyapı yatırımlarını hızlandıran bankalar, maliyetleri düşürmek için hizmetlerini çağrı merkezleri (call center) ve internet şubelerine kaydırmaya çalıştılar. Bankalar buna rağmen teknolojik sistemlerinin müşteriye iyi bir hizmet verebilmesi için yeni iş gücüne ihtiyaç duydular.

Bankalar 2002'de 120 binin altına düşen sektördeki iş gücü, 2006 sonunda 143 binin üstüne çıktı. Kriz öncesinde bankalarda 170 bin kişi çalışıyordu.
2006'da 2005'e göre yüzde 8.2 oranında artışla yeni personel alımına gittiler. 10 bin 910 yeni eleman aldılar. 2006'da 143 bin 168 olan sektördeki toplam personel sayısı, mart ayı itibariyle 145 bin 301 kişiye ulaştı. Bu gelişmede dikkat çeken nokta, banka yönetimlerinin eskiden erkek ağırlıklı olan kadrolarında artık kadınlara daha fazla yer vermeleri oldu. Sektörde 46 banka var. Bu bankaların ikisinin genel müdürü kadın. HSBC Bank'ın genel müdürü Piraye Antika, Tekstilbank'ın genel müdürü ise Çim Güzelaydınlı.


Ofis işlerini tercih ediyorlar
Sektörde iki bayan genel müdür olmasına karşın üst düzeydeki kadın bankacı sayısı dikkate alındığında gelecekte bu sayının da değişmesi mümkün. Öte yandan sektörün genelindeki kadın çalışan sayısında önemli bir artış var. 19 yıl önce sektörde 50 bin 569 kadın çalışırken, bugün bayanların sayıları 70 bine ulaşmış bulunuyor.

Bankaların kadın çalışana öncelik vermesinde çağrı merkezlerinde kadın çalışan tercih etmelerinin ve iş sahibi olmak isteyen kadınların da daha çok ofis işlerini talep etmelerinin etkili olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan bankacılık sektöründeki ücret düzeylerinin erkek çalışanları tatmin etmeyen seviyelerde olmasının, kadınların ise bir iş sahibi olup aile bütçesine katkıda bulunmayı istemelerinin rol oynadığı belirtiliyor.

Kadınların payı yüzde 48'e çıktı

Mart 2007 itibariyle bankacılıkta çalışanların yüzde 48'i kadınlardan oluşuyor. Kadın çalışan sayısı kamu sermayeli bankalarda yüzde 36, özel sermayeli bankalarda yüzde 53, yabancı bankalarda yüzde 54.
Mart 2007'de 145 bin 300 olan banka çalışanlarının 69 bin 825'ni kadın çalışan, 75 bin 476'sı erkek çalışanlardan oluşuyor.

2006'da sektördeki kadın çalışan sayısı 68 bin civarındaydı.
Türkiye genelinde kadın çalışanlar istihdamın yüzde 26'sını oluşturuyor.
Kadınlar ağırlıklı olarak tarım ve bankacılık sektörlerinde çalışıyorlar. Bankacılıkta istihdamın yüzde 48'ni oluşturan kadın çalışanlar, tarım sektöründe de yüzde 45'lik bir iş gücünün sahibiler.
Kadınların sanayi ve hizmetler sektöründeki istihdam payları ise yüzde 20. Kadınlar yüzde 3 oranla en düşük inşaat sektöründe bulunuyor.

Kadife Şahin/Milliyet



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.