İstanbul’un elektronik rehberi hizmete girdi

İstanbul’un elektronik rehberi hizmete girdi

İstanbul’un GoogleEarth’ü olarak sunulan “İstanbul Şehir Rehberi”, artık internette. Yeni açılan internet sitesinden İstanbul’daki yaklaşık 1,5 milyon bina ve iş yeri, tarihi ve kültürel mekanlar ile yol bilgisi sorgulanabile

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “http://sehirrehberi.ibb.gov.tr” adlı site, yol durumu, tarihi ve turistik mekanlar, adres bilgileri, eczaneler, itfaiyenin çalışma bilgileri gibi pek çok merak edilen konuya anında ulaşabilme imkanı sunuyor...

Sitenin tanıtımı amacıyla Saraçhane’deki Belediye Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iletişim çağında en ileri teknolojiyi uyguladıklarını belirterek, “Büyükşehir Belediyesi olarak teknolojik gelişmelere büyük önem veriyoruz. Hedefimiz e-İstanbul” dedi.

Belediye personeli tarafından hazırlanan sitede, İstanbul’un tamamının uydu ve hava fotoğraflarının yer aldığını kaydeden Topbaş, bunların 3 ayda bir yenileneceğini söyledi.

Topbaş, web sitesiyle 1,5 milyon bina ve iş yeri, güncel olaylar, tarihi ve kültürel eserler ile yol bilgisinin sorgulanabileceğini ve 10 farklı ölçekte görüntülenebileceğini ifade etti.

Hazırlanan rehberin “GoogleEarth” gibi hizmet vereceğini anlatan Topbaş, şunları söyledi:
“Rehberde trafik kazası, yangın, doğal gaz arızası, sel, kapalı yol, yol daraltılması gibi olayların takibi yapılabilecek. Ayrıca şehrin tarihi birikimini sanal aleme taşıdık. Uygulamadan sadece vatandaşlar değil, belediye ve diğer kurum ve kuruluşlar da yararlanabilecek. Sistem, Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve Arapça dilleriyle bir rehber gibi hizmet verecek. Sistem, cep telefonuyla erişime de açık olacak. Bu konuda bir GSM şirketi aylık 5 YTL karşılığı bu hizmeti vermeyi teklif etti.”

Emniyetin de bu sistemden yararlanacağını ifade eden Topbaş, “Ayrıca bu sistemle bütün binaların yapı ruhsatı sorgulanabilecek. Yani vatandaş, karşısında yapılan inşaatın ruhsatı olup olmadığını sisteme girerek görebilecek. Böylece yapılan yanlışları bize ihbar edebilecek. Bu, dünyada ilk uygulama olacak” dedi.

Topbaş, sistemin 3 boyutlu örneğini, 3 boyutlu gözlük takarak test etti.

 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.