İstanbul’da ev fiyatlarındaki artış sürüyor!

İstanbul’da ev fiyatlarındaki artış sürüyor!

İstanbul’da ev fiyatlarındaki artış sürüyor!

 

İstanbul’un genelinde ev fiyatları son bir yılda ortalama olarak yüzde 27,6 oranında artış kaydetti. Bazı semtlerde ev fiyatları ikiye katlandı. Buna karşılık Ocak-Temmuz döneminde İstanbul’da satılan toplam konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,9 azalarak 126 bin 935 adede geriledi.

Türkiye genelinde ise Ocak-Temmuz dönemi konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 oranında azaldı ve 660 bin 595 adede düştü. Bu dönemde satılan konutların yalnızca 200 bin 550 adedi sıfır konut satışlarından oluştu. Son yıllarda ağırlığı artan ikinci el satışların ilk yedi aylık dönemde toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 69,6 şeklinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl inşaat sektörünü desteklemek amacıyla dağıtılan düşük faizli konut kredileri birlikte satışlar yaz aylarında patlamış ve sektör yılı 1 milyon 499 bin 316 adetlik rekor satış rakamı ile kapatmıştı. Talepteki patlamanın sonucu olarak konut fiyatları salgın döneminde beklentilerin çok üzerinde artış gösterdi. Ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığı çok çabuk ortaya çıktı ve sonbaharla birlikte ekonomi politikasında yüzseksen derecelik bir dönüş yaşandı. Faizlerin reel seviyelere dönmesiyle birlikte konut satışları düşüşe geçti. Geçen sene Temmuz ayında yıllık yüzde 9 seviyelerinde olan konut kredisi faizleri bugün yıllık yüzde 18’lerde seyrediyor. Bu durum konut satışlarını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Ancak, bu sene de inşaat maliyetlerindeki artışlar fiyatlarındaki yükselişin sürmesine neden oluyor. TUİK’in en son açıkladığı inşaat maliyet endeksi maliyetlerin son bir yılda yüzde 42,5 düzeyinde artış kaydettiğini gösteriyor. Diğer yandan Ocak-Temmuz döneminde yabancılara yapılan konut satışları 24 bin 983 adede ulaştı.

İstanbul’un ilçelerinde satılık ev fiyatları ne kadar?

İstanbul satılık ev fiyatları yıllık yüzde 27,6 oranında artış kaydetti. Emlak arama motoru Flatfy tarafından emlak ilanları temel alınarak hazırlanan bölgesel konut fiyatları raporuna göre Ataşehir satılık ev fiyatları son 12 ayda yüzde 16,5 oranında artış sergiledi. Ataşehir’de 3+1 dairelerin Temmuz ayı ortalama satış fiyatı 620.000 TL düzeyinde gerçekleşti. Sancaktepe satılık daire fiyatları yıllık yüzde 24,9 artış gösterirken 3+1 dairelerin ortalama satış fiyatı Temmuz ayında 405.000 TL olarak gerçekleşti. Esenyurt satılık ev fiyatları geçen yıla oranla yüzde 26,4 artış kaydetti. Esenyurt’ta 3+1 daireler için Temmuz ayı ortalama satış fiyatı 389.000 TL düzeyinde seyretti. Beylikdüzü ev fiyatları son 12 ayda yüzde 36,4 artış gösterirken 3+1 daireler için Temmuz ayı ortalama satış fiyatı 551.000 TL seviyesinde oluştu.

İstanbul’un ilçelerinde kiralık ev fiyatları ne kadar?

İstanbul ilinde kiralık ev fiyatları bir önceki yıla göre ortalama yüzde 22 arttı. 3+1 daireler için kiralık ev fiyatlarının Temmuz ayı İstanbul ortalaması 2.350 TL şeklinde gerçekleşti. Kira fiyatlarının son bir yılda en çok artış sergilediği ilçe Avcılar oldu. Sancaktepe’de kiralık ev fiyatları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 26 artış gösterdi. Ataşehir’de kiralık ev fiyatları bir önceki yıla göre ortalama yüzde 22 oranında artış kaydederken Maltepe kiralık ev fiyatlarındaki senelik artış yüzde 26 düzeyinde gerçekleşti. Esenyurt kiralık ev fiyatları son bir yılda yüzde 29 oranında artış sergiledi.

İstanbul’da konut satışlarında azalma var

İstanbul’da Temmuz ayı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,1 oranında azalma göstererek 18 bin 884 oldu. Temmuz ayı ipotekli konut satışları geçtiğimiz yıla göre yüzde 81,8 oranında gerileyerek 4 bin 365 adet şeklinde gerçekleşti. İstanbul’daki ipotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı Temmuz ayında yüzde 23,1 oldu. Diğer satış türlerinde İstanbul’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 oranında düşüş gerçekleşti ve bu kategoride Temmuz ayında toplam 14 bin 519 konut el değiştirdi. İstanbul’da sıfır konut satışları Temmuz’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,5 oranında azalma sergileyerek 4 bin 854 oldu. Sıfır konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 25,7 şeklinde gerçekleşti. Temmuz ayında ikinci el konut satışlarında ise 14 bin 30 adet konut el değiştirdi.

Bu yılın ilk yedi aylık döneminde İstanbul ilinde gerçekleşen toplam konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,9 azalarak 126 bin 935 adede indi. Aynı dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 60,4 düşüş kaydederek 26 bin 716 oldu. Ocak-Temmuz aralığında İstanbul’da gerçekleşen sıfır konut satışları yüzde 20,7’lik bir azalma göstererek 34 bin 584 adede düştü.

2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde İstanbul’da yılda ortalama 236 bin 462 konut satılırken bu rakam 2020’de 265 bin 98 adede ulaşarak bir önceki yıl olan 2019’a göre yüzde 11,5 oranında artış kaydetmişti.

Maliyetler inşaat sektörünü zorlamaya başladı

En son Haziran ayına ilişkin olarak TUİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi, aylık yüzde 2,9 oranında artış sergilerken yıllık yüzde 42,5 artış kaydetti. Girdi maliyetlerindeki artış hız kesmeden sürüyor. Yine TUİK’in açıkladığı Haziran ayı inşaat malzeme endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53,7 artış gösterdi. Türkiye Müteahhitler Birliği inşaat demiri, çimento gibi belli başlı bazı ürünlerin fiyatlarının son bir yılda ikiye katlandığını belirtiyor. Bu durumun konut fiyatlarına yansıması kaçınılmaz.

Kadıköy satılık daire fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 39 oranında artış gösterdi. Bununla birlikte sektörde yeni yatırımlar konusunda bir hareketlenme var. İstanbul genelinde bu yılın Ocak-Haziran döneminde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 132 artışla 6 bin 322 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yüzde 36 artışla 42 bin 293 oldu. Rakamlar müstakil konutlara artan ilginin yatırımları da şekillendirdiğini gösteriyor.

Yabancılara konut satışında bu yıl rekor göreceğiz

Yabancıların Türkiye konut piyasasına ilgisi döviz kurlarındaki artışın etkisiyle yeniden canlandı. Yabancıların konut alımları yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artış göstererek 24 bin 983 adede ulaştı. Bu dönemde 3 bin 731 konut alımı ile ilk sırayı Iraklılar alırken Irak vatandaşlarının toplam alımlar içerisindeki payı yüzde 14,7 oldu. İranlılar, Ocak-Temmuz döneminde 3 bin 689 konut satın alarak ikinci sırada yer aldılar ve toplam satışlar içerisindeki payları yüzde 14,6 şeklinde gerçekleşti. Aynı dönemde ülkemizde 2 bin 124 konut satın alan Ruslar yüzde 8,4 pay ile üçüncü sırada yer aldılar. Afganlar ise yılın ilk yedi ayında Türkiye’de 1.506 konut satın aldılar. Yabancıların Ocak-Temmuz döneminde en çok konut satın aldığı illerimiz sırasıyla İstanbul, Antalya, Ankara, Mersin ve Bursa oldu. Yabancı uyruklular Temmuz ayında İstanbul’da 1.951 konut satın alırken yılın ilk yedi ayında İstanbul’da satın aldıkları toplam konut sayısı toplam 12 bin 59 oldu.

Bölgenin en büyük emlak arama sitelerinden biri olan Flatfy, kiralık ya da satılık ev arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki fiyatlamalara ilişkin raporlar hazırlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veren Flatfy, tüm emlak ilan sitelerinde yayınlanan ilanları toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok daha kolay hâle geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.