İstanbul'da binaların hali içler acısı

İstanbul'da binaların hali içler acısı

İstanbul’daki yapıların yüzde 60-70’inde ruhsat veya yapı kullanma izni yok. Büyükşehir Belediyesi’nin 125 bin konut üzerinde yaptığı araştırma olası deprem de felaketi gösteriyor

Yapılan açıklamaya göre İstanbul'daki binaların;

90‘ında standart dışı malzeme kullanılmış.

%64‘ünde korezyon yaşanıyor.

%16‘sında yaşlan- maya bağlı yıpranma var.

%25‘inde zeminden dolayı sorunlar tespit edildi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, İstanbul’daki binaların yüzde 70’inin ruhsat veya yapı kullanma izninin bulunmadığını bildirdi. CHP İstanbul milletvekili Sacid Yıldız’ın soru önergesine yanıt veren Bakan Özak, İstanbul’un yapı stoğuna ilişkin çarpıcı bilgiler ve tespitlere yer verdi. Özak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 125 bin konut üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını da açıkladı.

800 bin bina var

İstanbul’da 800 bin bina, 3.3 milyon bağımsız bölüm halinde yapı ünitesi olduğunu belirten Bakan Özak, “İstanbul’daki yapı stokunun yüzde 60-70’inin ruhsat veya yapı kullanma izninin bulunmadığı tepsit edilmiştir” dedi. Özak, şöyle devam etti:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 125 bin konut üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul yapılarının; yüzde 90’ında standart dışı malzeme kullanılmış, yüzde 64’ünde yaygın korozyon görülmüş, yüzde 16’sında yaşlanmaya bağlı yıpranma, yüzde 25’inde zeminden dolayı sorunlar yaşandığı belirlenmiştir.”

80 bin kamu binasının hali

Bakan Özak, İstanbul’u muhtemel bir depreme hazırlayabilmek amacıyla oluşturulan “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” için 310 milyon euro’luk kredi bulunduğunu belirtti. Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan alınan kredinin 2006 yılı itibarıyla kullanılmaya başlandığını belirten Özak’ın verdiği bilgilere göre, İstanbul’daki 157 köprü ve viyadükte sismik takviye çalışmaları yapılıyor. 80 bin kamu binasından 1082 okul ve hastane için güçlendirme projesi hazırlandığını belirten Özak, bunlardan 764’ünün güçlendirildiğini açıkladı.
11 okul yıkılıp yapılmalı

Özak, bu yıl içerisinde İstanbul’daki 250 okulun güçlendirileceğini de belirtti. 165 bin öğrenci ve öğretmene hizmet edecek olan 102 okulun güçlendirmesinin yıl sonu itibarıyla biteceğini belirten Özak, 11 okulun ise yıkılıp yeniden yapılacağını açıkladı. Bayındırlık Bakanı, Emniyet ve Jandarmaya ait 193 binanın da güçlendirilme projesi kapsamına alındığı belirtildi.

Hastaneler güçlendirilmeli

Özak, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Beykoz Devlet Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM ve NEVROZ bloklarının da güçlendirileceğini açıkladı. Bayındırlık Bakanı’nın verdiği bilgilere göre güçlendirme fizibilite çalışmaları devam eden hastaneler şöyle: Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi, Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi, Pendik Devlet Hastanesi, Sağmalcılar Devlet Hastanesi, Çatalca Devlet ve Bölge Trafik Hastanesi, Tacirler Vakfı Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Validebağ Öğretmenler Devlet Hastanesi, Üsküdar Devlet Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya), Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Doğum ve Çocuk Hastanesi ve Topçular Semt Polikliğini.

(Vatan)



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.