İstanbul'da aşırı sıcağın blançosu

İstanbul'da aşırı sıcağın blançosu

İstanbul'u etkisi altına alan aşırı sıcaktan etkilenen 34 kişiye sağlık ekiplerince müdahale edildi. Aşırı sıcaklar yüzünden İstanbul İtfaiyesi'nde izinlerin kaldırıldığı bildirildi.

İstanbul'u etkisi altına alan aşırı sıcaktan etkilenen 34 kişiye sağlık ekiplerince müdahale edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan yazılı açıklamada, aşırı sıcaklar yüzünden İstanbul İtfaiyesi'nde izinlerin kaldırıldığı bildirildi. Açıklamada, aşırı sıcaklara bağlı olarak 18-25 Haziran tarihleri arasında 1065'i ot, çöp, anız, 18'i koru, park ve orman ve 68'i elektrik hatları, trafo, kofra ve sayaç yangını olmak üzere toplam 1151 yangın çıktığı ifade edildi. Türkiye'yi etkisi altına alan Afrika sıcaklarının çalı ve orman yangını riskini yükselttiği vurgulanan açıklamada, İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin devriye gezerek muhtemel orman yangınlarına karşı tedbir aldıkları belirtildi.

Açıklamada, AKOM uçaklarının gün doğumu ile batımı arasında ormanlık bölgelerde aralıksız devriye uçuşları yaptığı anlatılarak, kara birlikleri ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yangınlara anında müdahale edebilmek için koordineli olarak çalıştıkları kaydedildi. Pikniğe giden vatandaşların orman yangınlarına karşı tedbir almaları, ateş yakmamaları, yakılması durumunda ise mutlaka su dökülerek söndürülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, özellikle ormanlık ve çalılık bölgelere yanar vaziyette sigara atılmaması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, İstanbul İtfaiyesi Daire Başkanlığı'nın 61 istasyonda 4 bin 647 personel, 444 araç ve 2 uçak ile yangınlara karşı alarm halinde bekletildiğine işaret edilerek, vatandaşların ''110'' numaralı ''Yangın ihbar'' hattını asılsız ihbarlarla meşgul etmemeleri gerektiği duyuruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın görüşlerine de yer verilen açıklamada, Topbaş'ın, vatandaşların piknik alanlarında daha dikkatli olmaları, ateş yapıp barbekü tarzında piknik yapmamalarını istediği bildirildi. Açıklamada, Topbaş'ın şu ifadeleri yer aldı: ''Özellikle İstanbullular'ın buna hassasiyet göstermelerini rica ediyorum. İstanbul'da birkaç noktada yangın çıktı. Yangın uçaklarımız onlara anında müdahale ettiler. İstanbul'un akciğerleri olan ormanlarını, o nefes aldığımız alanları kaybedersek yerine getirmek için uzun yıllara ihtiyacımız var.'' Açıklamada, Topbaş'ın su kesintisi ile ilgili olarak da ''Şu anda Kasım ayına kadar inşallah bir problemimiz yok. İstanbullular'a susuzluk yaşatmayacağız. Ama İstanbullu bize yardımcı olduğu müddetçe bunu başarabiliriz'' dediği belirtildi.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ'NİN ACİL ÖNLEM PAKETİ

Şişli Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada da, hava sıcaklığına karşı vatandaşların ve çalışanların sağlığını korumak amacıyla ''Acil önlem paketi''nin uygulamaya konulduğu bildirildi. Açıklamada, bugünden başlayarak 31 Ağustos Cuma gününe kadar sürecek uygulamada, su ve yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla belediye personelinin çalışma saatlerinin yeniden düzenlenerek, ilçedeki temizlik, ağaçlandırma, sulama ve asfaltlama çalışmalarının akşam saatlerine kaydırıldığı ifade edildi. Uygulama kapsamında belediyenin sağlık polikliniklerinin 24 saat hizmet vereceği, belediye binasında da gece saat 24.00'e kadar ekip bulundurulacağına dikkat çekilen açıklamada, sıcaktan etkilenen vatandaşlara acil müdahale edilmesini sağlamak amacıyla ilçenin çeşitli noktalarında gezici sağlık ekiplerinin bulundurulacağı ve 24 saat ambulans hizmeti verileceği vurgulandı. Açıklamada, yaz boyunca Şişli ve Mecidiyeköy meydanları gibi ilçenin merkezi noktalarında içme suyu dağıtılacağı kaydedildi.

-SICAKTAN ETKİLENEN 34 KİŞİYE MÜDAHALE- Bu arada, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince bugün saat 14.00'e kadar sıcaklara bağlı olarak açık alanda rahatsızlanan 10, evlerinde rahatsızlanan 15 kişiye müdahale edildi. Ayrıca, 9 kişi de ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Müdahale edilen bu hastaların, ileri yaş grubunda ve kronik hastalığı bulunanlar olduğu bildirildi.

Öte yandan, mevsim normallerinin üzerindeki sıcak havanın etkisinde olan kentte sakin bir gün yaşanıyor. Uzmanların uyarılarını dikkate alan vatandaşların bir kısmının, evlerinden dışarıya çıkmadıkları, kentin ana caddeleri ve sokaklarının diğer günlere göre daha boş ve sakin olduğu gözleniyor. Dışarıya çıkanlar ise sıcaktan korunmak için sahilleri veya parkları tercih ediyor. Bazı vatandaşların da serinlemek için sahillerde denize girdikleri görülüyor. Bu arada, dondurma satışı yapılan yerler de, sıcaktan bunalan vatandaşların uğrak yeri haline geldi.



AA

 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.