İstanbul'a deniz suyu formülü

İstanbul'a deniz suyu formülü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz suyunun içme suyu derecesinde arıtılarak mevcut sistem içerisine dahil edileceğini bildirdi.

Topbaş, İstanbul'un sorunları ve çözümlerine ilişkin yaptığı açıklamada, ''su sorununun'' İstanbul'un öncelikleri arasında bulunduğuna işaret ederek, su tedarikleri konusunda yeni çalışmalar içinde olduklarını bildirdi.

İstanbul'un son 70-80 yılın en kurak yılını yaşadığını, kış mevsiminin yaşanmadığına dikkat çeken Topbaş, bütün bunlara rağmen ''su kesintisi uygulamak'' zorunda kalınmadığını belirtti.

Topbaş, İstanbullular'ın su tasarrufu konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini ve bundan dolayı vatandaşlara teşekkür ederek, ''Bilinçli tüketici olma, şehirli davranışı koruma adına herkesten ricada bulundum. Su tüketimi yüzde 25'e indi. Hatta bu yarıya bile indirilebilir. Ben deniyorum. Yarıya indirdiğime inanıyorum'' dedi.

Kadir Topbaş, göreve geldiğinden beri 200 bin yeni abone olmasına rağmen günlük 2 milyon 350 bin civarındaki tüketimin vatandaşların tasarrufu ile 1 milyon 800 bine düştüğünü ifade etti.

Hiç yağmur yağmasa bile mevcut su rezervinin Kasım ayına kadar yeteceğini vurgulayan Topbaş, barajlardaki doluluk oranının yüzde 22'lere kadar gerilediği için artık herkesin su konusunda daha hassas ve dikkatli davranması gerektiğine işaret etti.

Topbaş, hava sıcaklığının da buharlaşmaya yol açtığını, İstanbul'da sıcakların olduğu dönemde günde 300-400 bin metre küp arasında buharlaşma yaşandığını belirterek, su tedariki için yeni arayışlar, yeni projeler içinde olduklarını söyledi.

MELEN ÇAYI PROJESİ

Bazı bölgelerde su ihtiyacını artezyenlerle gidermeye çalıştıklarını anlatan Topbaş, Melen Çayı Projesi'nin de 20 Ekim 2007 günü saat 17.00 gibi getirilmiş olacağını hatırlattı.

Melen Çayı Projesi'nin birinci etabının devreye alınmasıyla kente günlük 750 bin metre küp su geleceğini ifade eden Topbaş, ancak bunun İstanbul için yeterli olmadığını, kentin ihtiyacının 3'te birini karşılayacağını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un günde normalde 2 milyon 350 bin ton günlük su kullanması gereken bir kent olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Başka tedariklerimiz var. Deniz suyu ile ilgili son koordinasyon toplantımızda bir start verdik. Deniz suyuna giriyoruz. Deniz suyundan da istifade etmek, oradan kaynak olarak bir miktar almak için ihale hazırlıklarını yapıyorlar. İçme suyuna onu miks edeceğiz, o seviyeye getireceğiz. Deniz suyunu, içme suyu derecesinde arıtmak suretiyle mevcut sistem içerisine dahil edeceğiz. Birinci etapta 350 bin metre küp/gün gibi deniz suyu için hazırlık yapıyoruz. Günlük tüketim 2,5 milyon metre küpe doğru gittiğine göre, yüzde 12 nispette miks edeceğiz mecbur kalırsak, ki kalıyoruz, bunu gösteriyor.''

Deniz suyundan içilebilir kalitede su elde eden ülkeler olduğunu hatırlatan Topbaş, her suyun içilebilir kaliteye getirilebileceğini, ancak suyun kirliliğine göre maliyetin de büyüdüğüne işaret etti.Topbaş, her damla suyun çok büyük kıymeti olduğunu, park, bahçe sulamada artezyene yöneldiklerini söyledi.

YAĞMUR SUYU DEPOLANACAK

Kadir Topbaş, artık yağmur sularını depolamak için çalışacaklarını bunun hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, ''Bu yılı inşallah geçersek, ki geçeceğimize inanıyoruz. Bundan sonra bu sıkıntıyı bu kadar yaşamayız. Tedariklerimizi artıyoruz'' diye konuştu.

Atık suların batıda bir kaç kez kullanılabildiğini, Türkiye'de ise kullanılan suyun denize boca edildiğini anlatan Topbaş, ''Bundan sonra arıtma tesislerimizi ileri derecede biyolojik yapmak suretiyle bütün suları tekrar geri kazanma çalışmasına giriyoruz'' dedi.

Topbaş, Ayamama Deresi'nde bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını, ihalenin yapıldığını, inşaat çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Bunun günde 400 bin metre küp su anlamına geldiğini, bu rakamın Melen'den getirilecek günlük suyun yarısı ettiğini kaydeden Topbaş, atık suların arıtıldığı zaman rahatlıkla sanayide ve bütün sahil bandı sulamalarında kullanabileceğini dile getirdi.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.