İstanbul tünellerinde ışık göründü

İstanbul tünellerinde ışık göründü

İstanbul'un en büyük problemlerinden birisi olan trafiği rahatlatmak için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, tünel yol çalışmalarına hız verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi '7 Tepe 7 Tünel' projesi ile İstanbul'un trafik derdini bitirecek. Projenin ilk adımı olan Kâğıthane-Piyalepaşa arası tünel yol çalışmasında her iki tüpte de gidiş-geliş tünelleri kavuştu. Tünel yol çalışmasının eylül ayında tamamlanarak ulaşıma açılması hedefleniyor. Proje sonunda Dolmabahçe-Kâğıthane arasındaki 35 dakikalık mesafe, tünelle 4 dakikaya inecek. TEM Otoyolu, Sütlüce ve Alibeyköy ile Taksim ve Beşiktaş trafiğini rahatlatmayı amaçlayan projenin tamamlanmasıyla saatte 12 bin aracın ulaşımı sağlanacak. Dolmabahçe-Kâğıthane arası ulaşım ise 4 dakikaya kadar düşecek.

İstanbul trafiğini rahatlatması düşünülen karayolu tünellerinden ilki olan Kâğıthane-Piyalepaşa, Dolmabahçe-Bomonti tünelinin eylül ayında hizmete girmesi planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın gündeme getirdiği '7 Tepe 7 Tünel' projesinde ilk etap tamamlanıyor. İki etap halinde, iki tünelden oluşan projenin toplam uzunluğu 7 bin 692 metre. Bin beş yüz altı metrelik Piyalepaşa-Kâğıthane tünelinin yüzde 70'i tamamlandı. İki bin üç yüz kırk metre uzunluğundaki Dolmabahçe-Bomonti tünelinde bitirilen kısmın oranı ise yaklaşık yüzde 35 olarak açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Altyapı Koordinasyon Müdürlüğü tarafından yapımı süren tünel çalışmalarının maliyetinin yaklaşık 105 milyon YTL olduğu öğrenildi.

Kâğıthane-Dolmabahçe tünel yolu Taksim trafiğinin rahatlatılmasında önemli rol oynayacak. Sütlüce tarafından gelen araçlar, TEM'den ve Alibeyköy istikametinden gelen araçlar, kavşak çalışmasıyla tünele alınacak. Bu çalışma sayesinde Taksim'e ara yollardan ulaşan araçlar, 4 dakikada Taksim'e gidebilecek. Yeraltı kazı çalışmalarının büyük bölümü biten geçişte, bir ay içinde üstyapı çalışmaları tamamlanacak. TEM Otoyolu, Sütlüce, Alibeyköy, Taksim ve Beşiktaş trafiğini rahatlatmayı amaçlayan projenin tamamlanmasıyla saatte 12 bin araç yerüstündeki yoğun trafikten kurtulacak. Mevcut trafik yoğunluğunda yol güzergâhını 30 ila 45 dakikada kat eden araçlar, tünel yolların tamamlanması ile bu mesafeyi 4 dakikada geçebilecek.

14 tünelin maliyeti 1 milyar doları bulacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yapımı süren, ihale aşamasında ve projesi sürdürülen toplam 14 tünel yol çalışması yapacak. Tünellerden 2'sinin yapımı bitme aşamasında, 6'sı ihale, diğer 6'sı projelendirme aşamasında. Tünel yollar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 1 milyar dolara mal olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin trafik sorununu çözmek için gündeme getirdiği tünel yol projelerine 6 tane daha ekleyecek. Büyükşehir'in projelendirdiği ve ihale aşamasında olan tüneller şunlar: Dolmabahçe-Fulya arasında 2 bin 270, Fulya-Levazım 4 bin 450, Levazım-Akatlar arasında 3 bin 380, Levazım-Zincirlidere 2 bin 800, Sarıyer-Çayırbaşı arasındaki 4 bin 80 ve Eyüp Silahtarağa Caddesi-Gaziosmanpaşa Caddesi arasında da 2 yüz 68 metrelik tünel yollar. Projesi devam eden tünel yollar: Üsküdar-Paşalimanı Ahmediye Tüneli 560 metre, Baltalimanı-Ayazağa Tüneli 4 bin 568 metre, Tophane-İplikçi Tüneli 2 bin 550 metre, Taşkızak-Hasköy Tüneli 940, Eyüp Mezarlık Halid Bin Zeyd Bulvarı-Sahil Yolu Tüneli 700 metre, Sarıyer Merkez-Sahil Tüneli 556 metre.

Yasin Kılıç/Zaman



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.