İstanbul, en muhteşem 25. şehir

İstanbul, en muhteşem 25. şehir

Dünyanın en muhteşem 60 şehrinin sıralandığı listede İstanbul 25'inci oldu

Bir İngiliz gazetesinde yayınlanan ve dünyanın en muhteşem 60 şehrinin sıralandığı listede İstanbul 25'inci oldu.

The Independent tarafından hazırlanan raporda dünyanın başşehri seçilen Londra'nın ardından New York, Paris, Tokyo ve Chicago geliyor. Londra toplam 61 puan ile birinci olurken 25 puan ile 25'inci olan İstanbul'un ardından Sidney ve Kopenhag geldi.

Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi ve ticari merkezi Dubai ile Suudi Arabistan'dan Riyad da sıralamaya girdi. Sıralamada ayrıca gelişen şehirlerden Pekin 16'ıncı, Moskova 17'inci, Şanghay 22'inci, Delhi 29'uncu, Mısır 35'inci, Lagos 54'üncü ve Addis Ababa 60'ıncı oldu. Listede New York Kuzey Amerika'nın, Paris kıtasal Avrupa'nın, Tokyo Asya'nın, Johannesburg alt-Sahara Afrika'nın, Mexico City Latin Amerika'nın, Sidney güney yarımkürenin ve Dubai de Ortadoğu'nun başşehri seçildi.

KRİTERLER NELER?

Raporla ilgili yapılan açıklamaya göre sıralama, aylar süren araştırma sonucunda nüfus, trendler, altyapı ve gelişme ile ilgili 14 farklı kriter göz önünde bulundurularak uzman kurumlar, düzinelerce kitap ve internet araştırmalarına dayanılarak hazırlandı.

Her şehir için artı ya da eksi puanın verildiği kriterler arasında haftalık uluslararası uçuş sayısı, şehirdeki metro ağının uzunluğu, borsa değeri, senfoni orkestrası sayısı, Google'da şehrin ismi yazıldığında kaç milyon adet link bulunduğu, etnik restoran sayısı, Forbes 500 şirketlerinden kaç tanesine ev sahipliği yaptığı ve olimpik oyunların şehirde kaç defa oynandığı sayıldı.

Listede Karaçi, Tahran, Cakarta gibi bazı önemli İslami başşehirlerin listeye girememesine sebep olarak ise bu şehirlerin cazip turizm merkezleri olmaması gösterildi. Raporda, dünyanın en yüksek kulesi, insan yapımı adalar ve dünyanın en büyük havaalanı gibi mega inşaat projelerinin devam ettiği Dubai'den övgüyle bahsedildi.

1966'da petrolün bulunmasının ardından emirliklerin yönetici aileler tarafından tıpkı bir şirket gibi yönetildiği ve şehirlerin Hint kökenli göçmen işçiler getirilerek inşa edildiği belirtildi.

CİHAN


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.