İsmet Berkant'ın hırsızla başı dertte

İsmet Berkant'ın hırsızla başı dertte

Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan’ın evindeki ilk üç hırsızlık, birbirine çok yakın aralıklarla oldu. Uzun süre geçtikten sonra, önceki yaz bir hırsızlık teşebbüsü yaşandı. İki ay önce de sabahın 6’sında eve hırsız girdi. Eşi

Bütün bunları, 21 ve 22 Mayıs’ta köşesinde yazınca öğrendik. "Gazeteci, üstelik bir de genel yayın yönetmeni olduğum için bir nevi VIP muamelesi gördüm. Ama hepsi bu. Kısa zamanda, eskinin bildik suç ve suçlu dünyasının gidip tamamen yeni bir sosyolojik olguyla, suçun bir anlamda tabana yayılmasıyla karşı karşıya olduğumuzu, polislerin de eskiye göre bir anlamda elinin kolunun bağlı olduğu gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuzu anladım" diyordu.

Maddi zararın ötesinde özel hayatınızın beş kez tecavüze uğraması sizi nasıl etkiledi?

- Korkunç. Yaz, kış sabah yürüyüşe çıkarım. Kel olunca şapka takmak gerekiyor. Adam gelmiş şapka çekmecemi karıştırmış. Artık elimi süremiyorum o şapkalara. Tam tecavüze uğramışlık duygusu. Üçüncü hırsız, sabahın 7’sinde kapıyı omuzla kırıp salona girdi. Biz ayaktayız, köpeğimiz havlıyor. Masadaki cep telefonunu aldı. Riske bakın: Tabancam olabilir, vurabilirim. Yakalayıp polise teslim edebilirim. Bu riske karşılık çaldığını kullanamadı, IMEI numarasıyla kapattım.

Evinize dalan zorba, eldiven ve maske takmış mıydı?

- Maskesi yoktu, biber gazı vardı elinde. Kaçarken köpeğe sıktı.

Polise başvurmuşsunuzdur. Sonuç ne oldu?

- Birini bildirmedim bile. Yaz gecesi, aralık camdan girmeye kalkmış. Eşim fark edince bağırdı. Örümcek Adam gibi atlayıp kaçtı, ikinci kattan.

Beş hırsızlığın da tanığı değil mi köpeğiniz Merlin? Hırsıza saldırmıyor mu?

- Son olayda hırsızlarla sokak kapısından çıkmış. Arabamı çalıştırıp giderken Merlin arkalarından oynaya zıplaya gitmiş. Onun için eğlence! O gün, kapıyı çalan tüm polislere havladı.

Emniyet ekipleri parmak izi almış, eşyalarınız ya da hırsızlar bulundu mu?

- Bulunmadı. Cüzdan, kredi kartı, kimlik ve telefonlarımız da. Sadece eşimin otomobili bulundu. Benimki büyük ihtimalle yurtdışına çıkarılmıştır.

Polisler umut verdi mi size?

- Çok gayretli ve iyi niyetliler. Ama delil yoksa kimseyi yakalayamazsınız. Hep denir ya, yakalıyoruz, serbest bırakılıyor. Delil yok çünkü. Hırsız iz bırakmamayı öğrenmiş. Parmak uçlarına uhu sürüyor, eldiven takıyor. Eskiden/_newsimages/3435843.jpgitiraf ettiriyorlardı. Şimdi herkes yasal haklarını öğrendi. Polisliğin iyiden iyiye değişmesi gerekiyor. Olay Yeri İnceleme ekibi çok iyi çalışmalı.

AYDA 7 BİN DOLAR EV KİRASI ÖDEYEN HIRSIZ

O zaman iş başa düşüyor. Evlerimize bir kat duvar daha örmek gerekiyor.

- Tek önlem, hırsızın işini zorlaştırmak. Kararlıysa girer. Demir, çelik kapı, alarm, pencere ve kilit güçlendirip işini uzatıyoruz. Belki birileri görür, uyarır. Önlemi yaşam tarzına dönüştürmeliyiz. Ev içindeyken de dışardayken de anahtarı üç kez çevirmeliyiz. Alarmı kurmayı hiç ihmal etmemeliyiz. İkinci el oto satın alacaklar, "www.egm.gov.tr" ye girip "araç sorgulama" bölümünden motor ve şasi numarasını mutlaka araştırmalı.

Sokaklar da güvenli değil. Kapkaç, gasp, cinayet...

- Mehmet Ağar bol keseden atıyor, 15 günde bitiririm, diye. Polisler de sinir oluyor. Polis seçmeni varsa, onu da kaybetti. Toplum gibi, suçlunun karakteri de değişiyor. Varoş çetelerinin inanılmaz eleman gücü var. Gaziosmanpaşa’daki Diyarbakırlılar çetesinin 200, ülkücü çetenin de 100 elemanı olduğu söyleniyor. İstanbul’daki kapkaçın büyük bölümü bunların inisiyatifinde. İstanbul polisi, büyük bir kasa hırsızlığı şebekesini yakalamış. Bu tür hırsızlıklar yüzde 60 azalmış.

Güvenli sitelerde yaşayanların hiç güvende olmadığını nereden biliyorsunuz?

- Polis anlattı. Birkaç ay önce, ABD’deki bir koleksiyoner, 1956 model Jaguar arıyormuş. Sağa sola haber vermiş. Oradaki suç şebekesi, küresel bağlantılarına haber vermiş. Türkiye’deki adamı Ortaköy’deki Mediko Sitesi’nde var, demiş. ABD’deki, gönder onu bize, demiş. Mediko, İstanbullu Yahudilerin tercih ettiği çok güvenli bir sitedir. Jaguar’ın sahibi siteden cuma gecesi ailesiyle ayrılmış. 19.30’da üç hırsız eve girmiş. Kasayı açıp Jaguar’ın anahtarını, 30 bin YTL’yi almışlar. Özel garajdan Jaguar’la çıkıp gitmişler. Araç şu anda büyük ihtimalle ABD yolunda.

Hırsız imajı değişti şimdi. Giyim kuşamlarıyla, lüks otomobilleriyle girişteki site güvenliğinin dikkatini çekmemişlerdir bile.

- Polis, bir hırsızın ayda 7 bin dolar kira ödediği Bebek’teki evinde yakalandığını söyledi. Hande Ataizi’nin çantasını çalan kızın ne kadar hoş ve şık olduğunu güvenlik kamerası kayıtlarında gördük. Polisin eskiden işi kolaymış. Oto hırsızlığını Dolapdere’deki gruplar yaparmış. Polis birini sıkıştırınca otomobil de, hırsız da ortaya çıkarmış.

Ne yapmalı?

- Filipinler’in başkenti Manila’da, Etiler semti büyüklüğünde bir mahallenin etrafı yüksek duvarlar ve dikenli tellerle çevrilmişti. İçinde üniversite kampusu bile var. Tanıtma kartlarıyla güvenlik noktalarındaki Kalaşnikoflu görevlilerin arasından geçiliyor. Mahallenin bitişiği gecekondu, sahilde binlerce kişi açıkta uyuyordu. Hayat şartları korkunçtu. Yüksek duvarların, güvenliğin nedeni aşikardı. Türkiye’de bu kadar vahim olmasa da ciddi gelir uçurumu var. Türkiye’de iki buçuk dakikada bir, mala karşı suç işleniyor. Başımıza gelenler bu istatistiğe katkı oldu.

KOMŞU KAMERASINDA BAŞKA HIRSIZ

Evinizdeki tüm pencereler demir parmaklıklı. Alarm da var. Nasıl giriyor hırsız?

- Polise göre, evin en zayıf noktası balkon kapısı. Oradan girdi. O gece geç gelmiştik ve alarmı kurmamıştık. Tamamen tesadüf. Evimiz soyulunca, polis etraftaki bütün güvenlik kameralarına baktı. Arka tarafta oturan komşunun bahçe güvenlik kameralarında, bir evin bahçe duvarına tırmanmaya çalışan bir başka hırsızın görüntüsüne rastlamışlar. Allah bilir o gece bir başka evi soydu.

O gece hırsızların yoğun bir mesaisi varmış demek.

- Gündüz vakti de var. Özellikle Nişantaşı, Teşvikiye’de. Gündüz boşalan evlere giriyorlar. Anadolu Yakası’nda da yaşlıları soyan hırsızlar var.

Vali Muammer Güler, taşınmanızı tavsiye etmiş. Taşınacak mısınız?

- Uygun fiyatta ev bulduğumuzda taşınmayı düşünüyoruz ama eve sığamadığımız için.

Eşimin otomobili nasıl bulundu

Gaziantep Oto Hırsızlık Şubesi ekibi, rutin görev sırasında plakasız bir araç görüyor. Arka camda duran plaka sorgulandığında, başka bir araca ait olduğu anlaşılıyor. Motor-şasi numarası bilgi bankasında araştırılınca çalıntı olduğu saptanıyor. Polis beklemeye başlıyor. Gelen genci yakalıyorlar. O da internetten satın almış. Gözaltında banka dekontlarını göstermiş. Polisin elinde ciddi deliller var. Sıradan bir şebeke değil. Benim otomobilim, büyük ihtimalle yurtdışında. Çalanların, sahte ruhsat, sahte plaka ve sahte satış işlemleri yapan adamları var. Eşimin aracını satan, tutuklandı ama inkar ediyor, profesyonel. Çünkü sistemin zaafının farkında.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.