IMF'nin Türkiye çalışmaları

IMF'nin Türkiye çalışmaları

IMF Türkiye ile ilişkiyi kesmemek için “Türkiye’nin referans kabul edildiği” yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor

IMF Türkiye ile ilişkiyi kesmemek için “Türkiye’nin referans kabul edildiği” yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. “Rezerv Çoğaltma (Reserve Augmentation Line – RAL)” adı verilen düzenleme krizli anlarda Merkez Bankası’na rezerv desteği verilmesini öngörülüyor.

Kuvvetli şartlar içermeyen RAL talep edildiği halde 8- 10 yıl süreyle yürürlükte kalabilecek. Buna karşılık IMF kadroları İcra Kurulu’na 8- 10 yıl süreli düzenlemeleri tavsiye etmediklerini bildirdi.  Böylesine uzun süreli ilişki için kullanılan deyim ise “Günbatımı Hükmü” olarak adlandırılıyor.

Yeni AKP Hükümeti’nde koordinatör bakan olarak görev alabileceği belirtilen Kemal Unakıtan’ın 2008 Mayıs ayında sona erecek stand by’ın yerine “IMF’den para değil ekonomiyi izlemelerini isteyeceklerine” ilişkin açıklamasının da  RAL düzenlemesine işaret ettiği belirtiliyor.

 

RAL adı verilen yeni düzenleme Ahmet Erhan Çelik ve Murat Sabuncu’nun hazırlayıp sunduğu MakroMikro programında gündeme getirildi. MakroMikro programında aktarılan bilgilere göre RAL 20 – 22 Ekim tarihlerinde Washington’da yapılacak IMF – Dünya Bankası toplantılarında tartışılarak karar verilecek. IMF’nin Politika Geliştirme Dairesi ile Hukuk ve diğer dairelerle birlikte sonuçlandırdığı teknik çalışma sonuçlarına göre RAL’in temel özellikleri şöyle tasarlandı:

IMF İcra Kurulu RAL’i ilk kez geçen yıl Ağustos ayında özel bir seminerle gündeme getirdi. “Yeni Likit Enstrümanı” olarak adlandırılan RAL’in teknik çerçevesi ise bir yıllık süre içinde şekillendirildi.


RAL’den sermaye hareketleri bütünüyle serbest bırakıldığı ülkeler (Market Access Countries) yararlanabilecek.

-         Ödemeler dengesi sorunu olmayan ülkeler RAL düzenlemesi yapabilecek. Stand by düzenlemesinin aksine kredi dilimleri ödemeler dengesi ihtiyacına göre değil, sermaye hareketlerinden doğan kriz riskini azaltmak amacıyla kullandırılacak.

-         Diğer bir deyişle yabancı yatırımcılar ya da yerleşikler Türkiye’den ani ve sert bir çıkış yapacak olursa IMF her zaman açık tutulacak olan hattan Merkez Bankası’na rezerv desteği verecek.

-         Gözden geçirmeler yine bir takvime bağlanabilecek ama sayıları birkaç adetle sınırlandırılacak. Yani Stand by’da olduğu gibi her 3 – 4 ayda bir IMF heyeti Türkiye’ye gelmeyecek.

-         Türkiye kotasının yüzde 300’ü oranında IMF’den para çekebilecek.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.