İki ilçeyi yılanları salıp barıştırdılar

İki ilçeyi yılanları salıp barıştırdılar

Bakan Şener, Adana'nın Kozan ilçesi ile Osmaniye'nin Kadirli ilçesi arasındaki husumete yol açan yılan hikayesi efsanesini, ırmağa yılan bırakarak sona erdirdi. Hikaye oldukça ilginç.

DURAN FİDAN - FATİH KEÇE'nin haberi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Adana'nın Kozan ilçesi ile Osmaniye'nin Kadirli ilçesi arasındaki husumete yol açan yılan hikayesi efsanesini, ırmağa yılan bırakarak sona erdirdi.
Yıllardır Kozan ve Kadirli ilçelerinde anlatılan ve karşılıklı olarak iki ilçenin düşman oldukları temasını işleyen yılan hikayesinin sona erdirilmesi için Bakan Şener devreye girdi.
Kozan Belediyesi ile Feke Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği Karacaoğlan Festivali kapsamında yılan hikayesinin sona erdirilmesi amacıyla organize edilen "Kozan-Kadirli Kardeşlik Buluşması" iki ilçenin sınırlarında bulunan Çukurköprü'deki Sumbas Irmağı kenarında gerçekleştirildi.
Törene Bakan Şener, Kadirlili olan eşi Berrin Şener, Adana Valisi İlhan Atış eşi Birsen Atış, Kozan Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Kadirli Kaymakamı Rauf Ulusoy ve Kadirli Belediye Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ile Kadirli ve Kozanlı vatandaşlar da katıldı.
Bakan Şener'e ve beraberindekilere tören alanında kurulan kıl çadırda sıkma ve ayran ikram edildi.
Aşık Hacı Karakılçık ile Aşık Feymani'nin atışma yapmasından sonra Bakan Şener, kürsüye geldi. Bu sırada zabıta ekipleri, içerisinde yaklaşık 20 ile 30 santimetre boyunda 3 yılanın bulunduğu fanusu kürsüye koydu. Bakan Şener fanustaki yılanlardan birini eliyle alıp öptükten sonra "Bakmayın bu hayvanların kötü gösterildiğine aslında sevimli ve güzel hayvanlar. Bu toprağın altındakiler de üstündekiler de bizimdir. Yılanlar da bizimdir" dedi.
Kozan ile Kadirli ilçesi arasındaki yılan hikayesini anlatan Bakan Şener, yanına Kozan ve Kadirli Belediye Başkanlarını alıp, "Yılan bana diyor ki, 'Hadi ben neyse, siz ne geziyorsunuz' dedi." diyerek espri yaptı.
Bakan Şener, daha sonra belediye başkanlarıyla birlikte Sumbas Irmağı'nın yanına inerek, fanustaki yılanları bir bir suya bıraktı.
Belediye başkanlarını kucaklayan Bakan Şener, "Yılan hikayesi espri konusu. Gerçekte Kadirli ve Kozanlılar birbirleriyle çok iyi dosttur. Özellikle gurbette birbirlerine sahip çıkar kenetlenirler. Biz bunları biliyoruz, diğerleri hikaye. Bundan sonrada dostluk ve kardeşlik içinde yamalarını istiyoruz" dedi.

YILANLI HİKAYE

Kozan'da anlatılan hikayeye göre Kozanlı ile yılanı bir torbaya koymuşlar. Kozanlı "Yılan beni sokacak" diye bağırmış. Yılanı torbadan çıkarmışlar. Yerine Kadirliliyi koymuşlar. Kozanlı yine bağırmış, "Yılana kurban olayım, Kadirlili yılandan da kötü sokuyor."
Kadirli'de anlatılan hikayeye göre ise Kadirliliyi yılanla çuvala koymuşlar. Kadirlili "Beni kurtarın" diye bağırmış. Kurtarıp, serbest bırakmışlar. Kadirlili daha sonra bir Kozanlıyı görünce, koşarak yeniden çuvala girmiş. Niye çuvala girdiği sorulduğunda da "Yoksa Kozanlı beni sokar" diye cevap vermiş.

 



İHA
 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.