Hudson Katılımcılarına Suç Duyurusu

Hudson Katılımcılarına Suç Duyurusu

Mazlum-Der Genel Başkanı Avukat Halit Çelik ve beraberindeki dernek üyeleri Ankara Adalet Sarayı'na gelerek, Basın Suçları Soruşturma Bürosu'na suç duyurusu dilekçesini sundu.

Suç duyurusu dilekçesinde, "Türkiye Çalıştayı" başlıklı toplantıda, Türkiye aleyhine bazı senaryolar oluşturulup fikirler yürütüldüğü iddia edilerek, bu iddialardan bazılarına yer verildi.

Dilekçede, görüşmeye katılan kişilerin tutumunun, "ülkenin düzenini bozmaya, kargaşa oluşturmaya, halk iradesiyle işbaşına gelmiş hükümeti işlevsiz kılmaya, toplumu kaosa sürükleyerek terörist faaliyetlere zımni destek anlamına geldiği" öne sürüldü.

Suç duyurusu dilekçesinde, bir gazetenin Washington temsilcisinin konuya ilişkin yaptığı haberde, toplantıda, Türkiye aleyhine konuların konuşulduğu ve toplantı öncesi katılımcılara gönderilen davetiyelerde, söz konusu senaryoların konuşulacağının yazıldığının ifade edildiği anımsatıldı.

Dilekçede, Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüd Merkezi (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeli ve Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu ile toplantıya Türkiye'den katılan diğer kişilerin, eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun 311'inci ve 312'nci maddelerinde düzenlenen "Yasama organına ve hükümete karşı suç" kapsamında değerlendirilerek, cezalandırılmaları talep edildi.

Adliye çıkışında basın açıklaması yapan Halit Çelik, Türkiye'deki askeri ve sivil bürokratların, Türkiye aleyhine işlerin konuşulduğu,düşünüldüğü ve senaryoların çizildiği toplantılara bilerek katılmasının suç olduğunu kaydederek, bu toplantıya katılanların, konuşulduğu iddia edilen senaryolar hakkında önceden bilgileri bulunduğunu öne sürdü.

Çelik, "Toplantıya katılan Türk bürokratları, Türkiye'nin aleyhine bir takım senaryoların buralarda konuşulacağını bilmektedirler. Bu hadisenin kabul edilemez olduğunu ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için suç duyurusunda bulunduk" dedi.

"Senaryo" ve tepkiler

Washington'daki muhafazakar düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nde 13 Haziran 2007'de yapılan bir toplantıda, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast düzenlenmesi, Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesi gibi senaryoların tartışıldığı belirtiliyor.

"Senaryo" haberleri Türkiye'de büyük tepki çekince, Hudson Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Zeyno Baran, yazılı bir açıklama yaparak basına yansıyanların doğru olmadığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, konuya ilişkin açıklamasında, ''Deli saçmalarıyla uğraşmayın'' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı da, 20 Haziran tarihli açıklamasında, Hudson Enstitüsü'nde yapılan toplantıya askeri bir heyetin kısa süreyle izleyici olarak katıldığını, ortaya konulduğu iddia edilen senaryonun TSK ile ilişkilendirilmeye çalışılmasının ise ''ibretle izlendiği''ni bildirdi.





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.