Havacı generallarin protesto istifası

Havacı generallarin protesto istifası

Yüksek Askeri Şura kararları, iki havacı generalin istifası ile sarsıldı. Parlak bir sicile sahip iki generalin, YAŞ kararlarını protesto etmek amacıyla emekliliğini istediği ortaya çıktı.

Metehan DEMİR'in haberi

Parlak bir sicile sahip olan Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu'nun, Milli Savunma'daki yerinde kaldığı için emekliliğini istediği iddia edildi. Terfi edemeyen Kurmay Başkanı Tuğgeneral Karaca da istifa etti..

Yüksek Askeri Şura sonrası Hava Kuvvetleri iki generalin sürpriz istifası ile sarsıldı. Parlak sicili, terfi ve okullardaki birincilikleri ile Hava Kuvvetleri'nin en parlak generallerinden biri olarak gösterilen Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu, korgeneralliğe terfi sırasına girmesine daha iki yıl olmasına rağmen önceki gün görevinden istifa ederek emekliliğini istedi. Ayrıca, Hava Eğitim Komutanlığı'nda Kurmay Başkanı olan ancak son Şura'da terfi edemeyerek görevi bir yıl uzatılan Tuğgeneral Muzaffer Karaca da istifa kararı aldı.

Bir yıldır Savunma Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten Tümgeneral Uğurluoğlu, 2005 Ağustos'unda bu rütbeye tuğgenerallikten birinci sıradan terfi etmişti. Aynı günlerde terfisini takiben Hava Kuvvetleri'nin göz bebeği olan Hava Harp Okulu'na komutan olarak atanmıştı. Ancak, görevi sırasında Mart 2006'da, Hava Harp Okulu'nda 6 kız ve erkek öğrencinin okulda cinsel ilişki kurdukları iddialarıyla ilgili skandal patlak vermişti. Sonrasında seri soruşturmalar açılmış ve bu öğrencilerin derhal okulla ilişkisi kesilmişti.

ÖNEMLİ BİR GÖREV

Bugüne kadar Akıncı F-16 Üs Komutanlığı, Washington'da TSK Ataşeliği ve Hava Kuvvetleri Genel Sekreterliği gibi birbirinden önemli görevlerde bulunan Uğurluoğlu, skandalla ilgili sıkı bir şekilde yürüttüğü inceleme sürecine rağmen normalde iki veya üç yıl kalınan Hava Harp Okulu Komutanlığı'ndan bir yılda alınarak Ankara'da Milli Savunma Bakanlığı'ndaki görevine verilmişti.

Hava Kuvvetleri Komutanları Orgeneraller Ahmet Çörekçi, Faruk Cömert ve Aydoğan Babaoğlu gibi önemli isimlerin de daha önce komutan olarak görev yaptığı Hava Harp Okulu'na atanmak normalde bir generale verilen 'geleceğin çok parlak' mesajı olarak yorumlanıyor. Bu yüzden de, bu kadar kısa sürede alınmanın Uğurluoğlu'nu çok üzmüş olabileceği iddia ediliyor.

Bu Şura'da, daha parlak bir makama getirilmeyi bekleyen Uğurluoğlu'nun, bu yıl da yerinde kalınca korgenerallik terfi sırasına daha iki yılı olmasına rağmen erkenden istifa kararı aldığı belirtiliyor. Tuğgeneral Karaca da, daha önce İzmir Çiğli Üs Komutanlığı gibi Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş pilotlarını yetiştiren en stratejik üslerinden birinin komutanlığında bulunmuştu. İstifasını tebliğ eden Tuğgeneral Karaca ile ilgili de resmi işleme bu hafta karar verileceği belirtiliyor.

Hava Kuvvetleri kaynakları ise, Şura'da herhangi bir kuvvete bağlı generallerle ilgili alınacak kararların, tamamen objektif değerlendirmelere bağlı komutanlarının karar ve inisiyatifinde olduğunu belirterek, yorum yapmaktan kaçınıyor.



Sabah



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.