HANGİ OYUNCAK

HANGİ OYUNCAK

HANGİ OYUNCAK

 

Çocukların sınırsız hayal dünyalarında yarattığı olayları dışa vurmasının en sağlıklı yolu oyuncaklarla oynamasıdır. Çocuk oyun yoluyla hayatta kendisi için mutlu olacağı yollar bulur. Yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfeder. Çocuğun oyun oynamasını engellemek mümkün değildir. Zira çocuk eline geçirdiği herhangi bir nesneyi araba, uçak ev eşyası vs. olarak hayal ederek oyun oynamaya devam eder. Böylece farkında olmadan kendi geleceğinin provasını yapar

21. yüzyılın teknolojik gelişmeleri karşısında hayatın birçok yönü gibi çocukların dünyası da etkileniyor. Bundan 30-40 sene evvel masallarda anlatılan olayların birçoğunu onlar neredeyse günlük hayatlarında yaşıyor. Fakat bu gelişmelerin etkileri her zaman olumlu yönde olamayabiliyor. Şimdiki çocuklar ebeveynlerinin çocukluklarına kıyasla daha steril ve içine kapanık bir çocukluk dönemi geçiriyor. Örneğin sokakta oynama özgürlükleri gerek güvenlik gerekse farklı kısıtlamalar nedeniyle son derece sınırlı. Bu da çocukların sosyal becerilerini etkiliyor. Çocuklar daha ziyade elektronik oyuncaklara yöneliyor. Saatlerce bir bilgisayar ya da tablet başında vakit geçirip sanal ortama saplanarak etraflarıyla bağlantılarını kesebiliyor. Lego oyuncak kategorisi yaratıcılık için ayrı bir önem taşıyor.

Yaratıcı oyunlar için yaratıcı oyuncaklar

Çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimi için arkadaşları ile bir araya gelip oyun oynamaya ihtiyaçları vardır. Küçük bir çocuğun oyuncağı tabletten ziyade oyuncak arabalar, kamyonlar, bebekler ya da yap-bozlardır.   Çünkü bu oyuncaklarla gerçek hayatta karşılaştığı olayları kendi dünyasında yorumlar ve dışa vurur. Bu nedenle oyuncaklar çocukların kişilik ve zekâ gelişiminde çok etkilidir.

Özellikle üç yaş, çocukların sosyal algılarının geliştiği bir dönemdir. Daha önce grup oyunlarına katılmak istemeyen çocuk, bu yaştan sonra arkadaşlarıyla birlikte daha kurallı oyunlar oynamaya başlar. Bu dönem çocuğun oyuncak tercihlerinin de değiştiği dönemdir. Medyada karşımıza çıkan farklı oyuncak haberleri bu dönem çocuklarının daha ziyade yaratıcı oyuncaklara yöneldiğini, Legolar ve yap-bozları tercih ettiğini uzmanların kaleminden okuyoruz. Bu tarz oyuncakların çocukların hayal gücünün ve yeteneklerinin gelişmesine olan katkısı tartışılmaz olmakla birlikte çocuğun da saatlerce sıkılmadan aktif bir şekilde oyun oynamasını sağlar. Çünkü bu oyuncak çocuğun kendi istediği şekilde oyun kurması için müsaittir. Aynı parçalardan hm araba hem köprü hem de robot yapabilir.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.