Halkı bilerek yanıltma suçu

Halkı bilerek yanıltma suçu

Okay Gönensin'den medyaya çok ağır suçlama

22 Temmuz dersleri - 1 


Halkı bilerek yanıltma suçu

Son birkaç gündür gelen okur tepkileri, halkın geniş bir kesiminin 22 Temmuz seçimiyle ilgili olarak nasıl yanıltıldığını açık olarak gösteriyor.

Yanıltma cumhurbaşkanı seçimi kriziyle başladı. Bu seçimin başarısızlığında önemli bir etken olan Genelkurmay bildirisi büyük bir alkış almıştı. Alkış büyüktü de susanların, alkışlamayanların ama olumsuz bir görüş de bildirmeyenlerin sayısı alkışlayanlardan daha fazlaydı.

Önce alkış sesinin büyüklüğü yanılgının altyapısını hazırladı. Bu sese katılanlar, olayın coşkusu ve cumhuriyet mitinglerinin yarattığı duygusal ortamda yanılmaya ve yanıltmaya devam etti.


***


Cumhuriyet mitinglerini düzenleyenler de bu yanıltma sisteminin önemli bir parçası oldu. Cumhuriyete bağlılığını göstermek isteyenlerin, laik demokrasiyi benimsemiş olanların sokağa çıkmasını radikal milliyetçi patlama, ya da “ulusalcı şahlanış” gibi göstermeye çalıştılar. Mitinglere katılanların sayıları da bu yüzden tartışma konusu oldu. Bilgisayar sayesinde artık her türlü arşive ulaşmak birkaç saniyelik iştir.

Bu mitinglerden siyasi fayda çıkarmaya çalışanların mitinglere katılanların sayısıyla ilgili açıklamalarını doğru kabul edersek bunların bir bölümünün CHP’ye oy vermediğini de görürüz.

Çünkü mitingleri düzenleyenler, milyonlar milyonlar diyerek belli bir “kalkışma havası” yaratmak istemişlerdir.

Halkı yanıltmanın ikinci aşaması bu olmuştur.


***


Mitinglere katılanları CHP’nin doğal seçmeni olarak görmek ve göstermek nesnel tahlil yapanları, halkın geniş kesiminin nabzını tutmaya çalışanları suçlamak için kullanılmıştır.

Gazeteciliği belli bir siyasi misyona sıkıştırmış olanların yayınladıkları seçim araştırmaları da internet sayesinde hızla yayılmış ve insanlar “CHP’nin oy patlaması yapmak üzere olduğuna ve AKP’yi neredeyse yakalayacağına hatta geçebileceğine” inandırılmaya çalışılmış ve belli ölçüde başarılı olunmuştur. Bu sahte araştırmalarla insanları kandırma faaliyeti sürerken, en ciddi seçim araştırmaları da türlü suçlamalarla karalanmaya çalışılmıştır. Böylece de önemli bir kesimin gerçeklerden kopması, hatta CHP-MHP koalisyonu seçeneğine bile razı edilmesi sağlanmıştır.

Seçim öncesi halkı kandırma sistemi bu şekilde çalışırken, insanları uyarmaya ve gerçekleri göstermeye çalışanlara yönelik saldırılar da duygusal ortamın tırmanmasını sağlamıştır.


***


“En doğru seçim araştırması” diye CHP’yi AKP’nin üzerinde ve iktidara yaklaşmış olarak gösteren yayınlar yapanlardan hesap sorması gerekenler öncelikle o yanıltılmış insanlar olmalıdır. Halkı böyle kandırmaya kalkmak sadece gazetecilik açısından değil en temel insani değerler açısından da suçtur. Ama bu suçu işleyenler yine hiçbir şey olmamış gibi davranıyor.

22 Temmuz’un en önemli derslerinden biri budur:

İnsanları küçük siyasi hesaplarla kandırmanın her zaman bir sınırı vardır. Ama bu oyunlarla kandırılmış olanlar kendilerini kandıranlardan hesap sormazsa bu sahtekârlıklar sürer gider.

Gerçekten tarafsız gazetecilik yapanlar, halkı kandırmak değil aydınlatmak ve gerçek durumu görmesini sağlamak için gazetecilik görevlerini yapanlar bazen biraz geç anlaşılabilir. Bunun önemi yok; önemli olan, kandırılanların gerekli dersi çıkarıp sahtekârlardan hesap sormasıdır.

Vatan




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.