Gümrük Koruma Nedir?

Gümrük Koruma Nedir?

Gümrük Koruma Nedir?

Gümrük Koruma Nedir?

Uluslararası ticaretin önemi her geçen gün artıyor. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde sınırların eskisi gibi belirleyici olmadığını ifade edebiliriz. İnsanlar; e-ticaret sayesinde dünyanın farklı yerlerindeki ürün ve hizmetleri satın alma şansına erişiyorlar.

Takdir edersiniz ki, her marka; kısa sürede büyümek ister. Yerellikten kurtulmak, ürün ve hizmetlerini geniş kitlelere aktarmak; markaların hedefleri arasında bulunur. Bunun için markaların uluslararası düşünmeleri şarttır. Uluslararası ticaret sayesinde her marka ürün ve hizmetlerini sınırları dışına taşımayı başarır. Fakat, bu süreçte birtakım sorunlara da rastlanır. Mal ve hizmetlerin kopyalanması ve taklit edilmesi çok ciddi bir sorundur. Markaların hem maddi hem de manevi olarak kayıplar yaşamalarını mümkün kılan bu durumu önlemek adına Gümrük koruma kavramına ihtiyaç duyulur.

Gümrük Marka Koruma Ne İşe Yarar?

Gümrük koruma; bilhassa taklit ürünlerin gümrüklerden geçişini engellemeye yarar. Ayrıca, daha önce de ifade ettiğimiz gibi markaların kayıplar yaşamasının önüne geçebilmek adına atılmış önemli bir adımdır. Gümrük Kanunu; markalar adına önemli bir güvence kaynağıdır. Bu kanunun 104(1) maddesinde son derece önemli bir hüküm bulunur. Hak sahibinin başvurusu dikkate alınarak fikri ve sınai hakları ihlal eden eşyaların alıkonulmasına ya da gümrük işlemlerinin durdurulmasına karar verilir. Gümrük idaresi; gümrüklerde durdurulan eşyaların taklit olduğunun anlaşıldığı hallerde söz konusu eşyaları imha edebilir.

Gümrük koruma son derece geniş bir kavramdır. Ürün ve hizmet sahiplerinin yapabileceği farklı şeyler de mevcuttur. Gümrüklerde korunma sağlanmasını isteyenler; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesini ziyaret edebilirler. Söz konusu sitedeki e-işlemler/uygulamalar başlığı altındaki “fikri ve sınai mülkiyet hakları programı” yoluyla online olacak şekilde gümrük koruma ile ilgili resmi bir talepte bulunabilirler.

Gümrük Kanunu; akla gelebilecek her ürün ya da hizmeti korumaz. Her şeyden önce, yolcuların kendi kullanımına mahsus kişisel eşyaların bu kategoride olmadığını söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, ticari nitelikte olmayan ve gümrük vergisi muafiyeti sınırları içerisinde kalan eşyalar için de gümrük koruma hususundan bahsedilemez.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Ürün ve hizmetlerini olabilecek en iyi şekilde korumak isteyen markaların bilmeleri gereken bazı hususlar vardır. İstedikleri takdirde marka tescili ile de bu konuya dair bazı adımlar atabilirler. Marka tescili; adından da anlaşılabileceği üzere markaya ait logo, kelime, kelime grubu veya görsel bir unsurun koruma altına alınmasıdır. Markalara birçok avantaj sunar. Markanın logosunun üçüncü kişiler tarafından kullanılması halinde yasal haklar aranır. Marka tescili; markaları hem yerel hem de uluslararası seviyede rahatlatmak adına gereklidir. Örneğin, Coca-Cola markasına ait ürünlerin taklit edilmesi ve gümrükten geçirilmeye çalışılması mümkün değildir. Çünkü, Coca-Cola; marka tescili ile bu konuya gerekli olan tüm önlemleri almıştır.

Marka tescili, patent belgesi alma ve diğer süreçler için Türk Patent ve Marka Kurumu ziyaret edilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.