Güler'den Çarpıcı İddia

Güler'den Çarpıcı İddia

İstanbul Valisi Güler, 'Patlayıcı aletler organize bir şekilde stada alınmış" dedi...

İstanbul Valisi Muammer Güler yaptığı açıklamada, geçen cumartesi günü oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin, kamuoyunun önünde sporda şiddetle ilgili bir ibret vesikası olduğunu belirterek, ''Hem iç, hem de bu kötü görüntülerin yer alması suretiyle dış kamuoyunda Türk sporu için maalesef son derece kötü bir örnek olarak tarihe geçecektir. Maçtaki olaylar Türk spor tarihine kara bir leke olarak geçecektir'' dedi.

''Bu olayı, bardağı taşıran son damla ve rezalet olarak değerlendiriyorum'' diyen Vali Güler, ''Bunları yapanlara hiç yakışmamıştır. Bir büyük camianın tümünü kesinlikle bu olayın dışında tutarak konuşuyorum, o mensubiyet duygusu içinde olduğunu hissettirmeye çalışanlar, o büyük camiaya layık bir davranış sergilememişlerdir'' ifadelerini kullandı.

Muammer Güler, bu maçta yaşanan olayların, sadece polisiye tedbirlerle bunların önlenemeyeceği konusundaki öteden beri kendisinin söylediklerini kanıtladığını vurguladı.

''GÖRÜNTÜLER İZLENMEYE DEVAM EDİLİYOR''

Derbi maçla ilgili olarak ilk planda 31, daha sonra da kamera tespitleriyle 17 kişinin göz altına alındığını açıklayan Vali Güler, statta bulunan 57 kameranın görüntülerinin de tek tek izlenmeye devam edildiğini söyledi. Muammer Güler, bu tespitler yapıldıkça göz altına almaların artacağını vurgulayarak, ''Bu olayın önce bir adli boyutu vardır.

Polise mukavemet, yaralama, darp adli bir suçtur. 5149 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu'na göre burada idari para cezası veya müsabakadan men cezasını gerektirecek fiiller vardır'' diye konuştu. -

''YAPILANLAR ORGANİZE''

Sahaya atılan yabancı maddelerin organize bir şekilde stada alındığını kaydeden Güler, bunun ihmal veya basit bir hata ile izahının mümkün olmadığını belirtti.

Vali Güler, ''Patlayıcı, yaralayıcı, kesici ve delici aletler maalesef organize bir şekilde stada alınmıştır. Bunun ihmali veya basit bir hata ile izahı mümkün değildir.

Bunlar daha öncesinden organize bir hareketle stada sokulmuştur. Biz statta gerekli aramaları yapıyoruz ama statta bizim ulaşamayacağımız çok yerler olabilir'' dedi.

''STAT GÖREVLİLERİ VE BÜFECİLER İNCELENİYOR''

Güler, stat görevlileri, stattaki büfeleri işletenler ve çalışanlar hakkında incelemelerinin sürdüğünü açıkladı. Bu kişiler hakkında da gerekenleri yapacaklarını söyleyen Vali Güler, ''Ama seyirciler, şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde hem kendi takımlarına, hem misafir takım ve taraftarlara karşı bunları yapmıştır'' ifadesini kullandı.

''TÜRK POLİSİ BÜYÜK BİR İMTİHAN VERMİŞTİR''

Muammer Güler, Türk Polisi'nin derbi karşılaşmada bir büyük imtihan verdiğini ve büyük bir olayı önlediğini dile getirdi. Misafir takıma ayrılan bölümdeki bandın emniyet tarafından genişletildiğini anlatan Vali Güler, ''Oraya atılacak meşaleler ve diğer maddelere mani olunmuştur.

Oraya atılacak çok sayıda meşaleden çıkabilecek bir yangın, bir çok insanın kaçmak isterken ezilerek yaralanmasına veya Allah korusun ölmesine yol açabilirdi. Bu maalesef bir büyük nefret, bir büyük kin duygusu içinde yapılmıştır.

Sporda böyle bir duyguya yer yoktur. Sporda başarı elde edilemeyebilir. Her sene şu takım illaki şampiyon olacak diye bir kural yoktur. Ama bunu kin ve nefrete dönüştürmenin anlamı da yok'' şeklinde konuştu.

''BİR POLİS GÖZÜNÜ KAYBETME RİSKİ ALTINDA''

Muammer Güler, maçta 14 emniyet mensubunun yaralandığını, bir müdür yardımcısının aldığı darbeden dolayı yüzüne dikiş atıldığını kaydetti. Bir polis memurunun şu anda hastanede olduğunu vurgulayan Güler, ''Bu arkadaşımızın, gözüne gelen bir cisimden dolayı gözünü kaybetme tehlikesi vardır. Bu son derece üzücüdür.

Diğer 12 arkadaşımız da ayakta tedavileri yapılmış ve rapor almışlardır'' dedi. Güler, hafta içinde yapılan güvenlik toplantısında 3 bin 569 polis memuru görevlendirdiklerini, olayların vahameti görülüğünde de ilave kuvvetlerle bunu 4 bin 500'e çıkarttıklarını ve böylece büyük hadiselerin önlendiğini savundu.

Güler, şunları şöyle devam etti: ''Açıkça söylüyorum, orada sadece 14 emniyet görevlisinin yaralanmış olması bence sevinecek bir husustur ama ancak tesadüfle değerlendirebilir. Yoksa daha büyük olaylar olabilirdi. Hedef gözetmeksizin sahaya çeşitli maddeler atılmıştır, bu acımasızlıktır, yakışmamıştır.

Türk spor tarihine bir kara leke olarak geçmiştir. Elbette gereken yapılacaktır. Türkiye Futbol Federasyonu da kendi yetkileri çerçevesinde sportif yönüyle ilgili gerekeni yapacaktır. Ama şunu söylemekte fayda var, artık bütün tarafları en az polis kadar sorumlu davranmaya davet ediyorum.

Taraftarıyla, yöneticisiyle, teknik heyetiyle, futbolcusuyla ve spor medyasıyla. Artık bu işin hep beraber bir araya gelmemiz ve bunun böyle gitmeyeceğini bilmemiz lazım.

İyi seyirci, kötü seyirciyi kovacakken, kötü seyirci bütün iyi seyirciyi kovar hale gelmiştir. Bu, en çok bu işten ekmek yiyenleri üzmüştür. Bu böyle devam edemez. Kulüpler Birliği de dahil olmak üzere biz bütün tarafları bir araya getirmemiz lazım diyoruz.'' -

''KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI''

Vali Güler, kanunlarda gerekli değişikliklerin yapılması gerektiğini, çünkü maçlara girme yasağı verilen kişileri kontrol etmekte zorlandıklarını söyledi.

Spor İl Güvenlik Kurulu olarak 739 kişiye yaklaşık 800 milyar para cezası, 541 kişiye de 4-6 ay arasında müsabakalardan men cezası verdiklerini belirten Güler, ''Ama bu kişilerin müsabakaya girip girmediklerini kontrol etmek mümkün olmamaktadır. Bu şahıslar artık karakolda bekletilemiyor. Bu nedenle de kontrol olmuyor'' dedi. -

''HERKESİN BAŞINA BİR POLİS DİKEMEYİZ''

Muammer Güler, stat içindeki tedbirleri almanın kulübün kurduğu özel güvenlik güçlerinin işi olması gerekirken, polisin bu konudaki yükünün devam ettiğini anlattı. Binlerce polis ile ancak bu kadar tedbir alabildiklerini söyleyen Güler, herkesin başına bir polis dikmenin mümkün olmadığını kaydetti.

''TV'YE KONUŞAN KİŞİ ARANIYOR''

Güler, maç öncesinde televizyonlara röportaj verip ''Bu maçı bitirtmemeye geldik, her türlü eylemi yapmak için kararlıyız'' diyen kişilerin arandığını söyledi. Gün geçtikte bütün görüntülerin ellerine geldiğini söyleyen Güler, Burada, organize hareket halinde olan bir grup var.

Sıkıntıyı yaratan budur, bu duyguda sporu götürmek mümkün değildir. Kanun gereği yapılacaktır, bunun affedilecek yönü yoktur. Görüntüye giren kim varsa onların tespitleri ve haklarında hukuki işlemler yapılacaktır'' diye konuştu.

''YAŞANANLAR BİZE ORGANİZE BİR HAREKETİ TARİF EDİYOR''-

Muammer Güler, maçta yaşananların organize bir hareketi tarif ettiğini dile getirdi. Sahaya atılan su poşetlerinin talimatıma göre büfelerde ağızları açılmak suretiyle ancak satılabileceğine dikkati çeken Güler, şunları söyledi: ''Buna riayet edilmemiştir.

Binlercesi önceden orada bulunan şahısların elindedir. Koltukların fırlatılması, taşların, kesici aletlerin, çakmakların kapıdaki bu kadar kontrole rağmen içeri girmesi, burada organize bir hareketi bize tarif etmektedir.''

Güler, olayların sadece Galatasaray-Fenerbahçe maçında olaylarla sınırlı olmadığını, başka zamanlarda, başka maçlarda da olayların yaşandığını kaydederek, ''Ama burada çok daha fazla olmuştur ve çok daha vahimdir.

Ama bunların önünü kesecek kararlılık ve müşterek davranış içinde olunmalıdır. Medyasıyla taraftarıyla, yönetimiyle, emniyetiyle hep beraber bunları düzeltmeliyiz.

Ama tabii ki Galatasaray maçında olanlar, daha önceki gerginlikler, sporda birbirimize bakış açımız, tahammül edemeyişimiz, illa başarıya endekslenmiş bir anlayış, kulüp yönetimlerini sadece başarıda destekleyip, normal zamanlarda tamamen onları düşman gibi hissetmek anlayışı sporda yoktur, kimsenin de buna hakkı yoktur'' ifadesini kullandı.

Burada meydana gelen olayların gerçekten ibret vesikası olduğunu anlatan Güler, ''Bu hepimizi derinden yaralamıştır. Bir dönüm noktası olmasını diliyorum.

Biz daha sonra oynanacak derbi maçlarda emniyet tedbirlerini yine çok sayıda polisle almaya devam edeceğiz ama benim asıl istediğim, böylesini tedbirleri gerektirmeyecek bir kurumsallaşma içerisinde, buna daha başlangıcında meydan vermemek veya hemen başlangıcında tedbirlerle bunu önleyebilmek. Türk sporu için çok üzücüdür ve bu yaşananlar Türk sporunun geleceği açısından son derece acı bir anı olarak yerini alacaktır'' diye konuştu.

EKSTRA ÖNLEMLER ALINMIŞ

Vali Yardımcısı Ergun Güngör ise derbi maç öncesinde ekstra güvenlik önlemleri aldıklarını söyledi. Stattaki tüm birimlerinin maç öncesinde arandığını ve soyunma odalarına kadar güvenlik önlemleri alındığını kaydeden Güngör, soyunma odası koridorlarına dahi polis kameraları yerleştirerek, karanlık bir alan bırakmadıklarını ifade etti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.