Güler Hanımın ayrılanlara cevabı

Güler Hanımın ayrılanlara cevabı

Sabancı Holding'in son genel kurulunda Şevket Sabancı ile Ömer Sabancı da yönetim kurulundan çekildi.

Sabancı Holding'in son genel kurulunda Şevket Sabancı ile Ömer Sabancı da yönetim kurulundan çekildi.

Böylece holding yönetiminde ikinci kuşaktan sadece Erol Sabancı kalmış oldu. Bu gelişmeyle birlikte Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın, "Ben ailemizin değil, holdingin başkanıyım" sözü öne çıktı.

SABANCI Holding'in önceki gün yapılan Genel Kurulu'nda Şevket Sabancı ve Ömer Sabancı yeni yönetim kurulunda yer almazken, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ikinci kez Güler Sabancı seçildi. Hacı Ömer Sabancı'nın 6 oğlundan biri olan Şevket Sabancı'nın yönetimden ayrılmasıyla Sabancı Holding Yönetim Kurulu'nda ikinci kuşaktan artık sadece Erol Sabancı kaldı.

ÜYE SAYISI 7'YE İNDİ

Şevket Sabancı ve Hacı Sabancı'nın oğlu Ömer Sabancı'nın ayrılmasıyla Yönetim Kurulu Üyeliği 9'dan 7'ye düşürüldü. Böylece Sabancı Ailesi'nden 6 ismin yer aldığı Sabancı Holding Yönetim Kurulu'nda artık aileyi dört isim temsil ederken, profesyonel üye sayısı 3 olarak korundu.

BAŞKAN'IN AYRILIKLARA YORUMU

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın, daha önceki ayrılmalarda kendisine yöneltilen "Sakıp Bey'in (Sabancı) vefatının ardından holding yönetiminden kopmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorularına genellikle "Ben Sabancı Ailesi'nin değil, Sabancı Holding'in Başkanıyım" yanıtını verdiği biliniyor.

YÖNETİME YENİ GİREN YOK

Sabancı Holding'in üç yıl aradan sonra önceki gün yapılan seçimli Genel Kurul toplantısında Şevket Sabancı ve Ömer Sabancı'nın ayrılması dışında başka bir değişiklik yaşanmadı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ve Murahhas Üyeliğe ikinci kez İhsan Sabancı'nın kızı Güler Sabancı, Başkan Vekilliği'ne de yeniden Erol Sabancı seçildi. Sakıp Sabancı'nın kızı Sevil Sabancı, Özdemir Sabancı'nın kızı Serra Sabancı da ailenin Yönetim Kurulu'na yeniden giren üyeleri oldu. Hasan Güleşçi, Can Paker ve Ahmet Dördüncü ise üç yıl süreyle yeniden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi.

AKTİF OLMAYANLAR AYRILDI

Sabancı Ailesi'nin bazı bireyleri halen holdingde fiilen çalışırken, bazı bireylerin gruptan ayrılması son genel kurulda gelişmeleri iyice belirginleştirdi. Yönetim kurulu üyeliğinden ayrılan Şevket Sabancı'nın bir süredir zaten çok aktif olmadığına işaret eden işdünyası, Ömer Sabancı'nı da TÜSİAD Başkanlığı'ndan itibaren aktif görevlerinden uzak kaldığı yorumunu yapıyor. Holding yönetiminden ayrılan Sabancı Ailesi mensuplarının "pasif hissedar" oldukları, holding dışında kendi işlerini yapmak istedikleri dikkati çekiyor. Sakıp Sabancı'nın hayatta olduğu dönemlerde aile bireylerinin yapmak istediği bazı işlerin holding çatısı altında gerçekleştirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK KENDİ İŞİNİ KURUYOR

İkinci kuşak Şevket Sabancı'nın oğlu Ali Sabancı ve kızı Emine Kamışlı da Sabancı Holding'den ayrılarak babalarıyla birlikte Esas Holding'i kurmuştu. Sabancı Grubu'ndaki görevlerinden ayrılmasının ardından kendisine ait Sabancı Holding hisselerini satan Demir Sabancı, yeni sektörlerde kendi işine yönelmişti. Bir süre önce de Ömer Sabancı, kuzeni Demir Sabancı ile birlikte yeni yatırımlara soyunmuştu.

BU BİR SÜREÇ

Sabancı Ailesi'nin iş dünyasındaki tek platformunu artık Sabancı Holding olarak görmemek gerektiğine dikkat çeken işdünyası, Sabancılar'ın yeni şirketler ve holdingler de kurduklarının altını çiziyor. Bazı işadamları, "Dünya çapındaki büyük grupların bir çoğuna ismini veren aile grup içinde genelde yoktur. Bu bir süreçtir, Sabancı da aynı süreci yaşıyor" yorumunu yapıyor.

Güler Sabancı şarap üretiyor Dilek Sabancı Vista'da büyüyor

Sabancı Grubu'ndan bağımsız olarak kendi işlerini kuran, ancak holdingle bağlarını koparmayan üçüncü kuşak Sabancılar da var. Şaraba olan merakıyla bilinen Güler Sabancı dayısı ile birlikte 12 yıl önce şarap üretimine başladı. Ayrıca, kardeşi Yakup Sabancı ile birlikte önce Birlas Motorsport Lastik Satış ve Servis Şirketi'ni, daha sonra Birlas Jant'ı kurdu. Grup'tan ayrı kendi işini kuran diğer Sabancı ise Sakıp Sabancı'nın kızı Dilek Sabancı'ydı. 1989 yılında Vista Turizm şirketini kuran Dilek Sabancı, Avrupa'dan turist getiriyor. Vista, 140'tan fazla ülkede, 4 binin üzerinde bürosuyla hizmet veren Carlson Wagonlit seyahat acenteleri zincirinin Türkiye temsilciliğini yürütüyor.

Esas Holding neler yapıyor

ŞEVKET Sabancı'nın kızı Emine Kamışlı, 2001 yılında Aksigorta Murahhas Azası iken görevi bıraktı ve Esas Holding'e Başkan Yardımcısı oldu. Şevket Sabancı'nın oğlu Ali Sabancı da 8 yıl Topluluk'ta çalıştıktan sonra, 2004 yılının şubat ayında Sabancı Topluluğu Strateji ve İş Geliştirme Grubu Başkanlığı görevinden ayrıldı. Sabancı Topluluğu'ndan ayrılan Ali Sabancı, ablası Emine Kamışlı'nın yönettiği ve yüzde 25 hissesine sahip olduğu Esas Holding'de çalışmaya başladı.

ESAS ŞİRKETLERİ

Hızla büyüyen Esas Holding bünyesinde, Pegasus Havayolları, Medair Hava Taşımacılığı, İzair Hava Taşımacılık, Türkiye'nin en büyük acil sağlık sistemi Medline, sağlık bilgi platformu Promed, Electro World Türkiye (Dixons), City Farm Organik Gıda, Bonservis Gıda Dağıtım ve Çoban Yoğurtları'nı barındırıyor.

TAV İLE İŞBİRLİĞİ

Esas Holding, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yapım, işletin ve devir ihalesine de TAV Havalimanları Holding ile birlikte girecek. Esas Holding ve TAV Havalimanları Holding, geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada, 2 Temmuz 2007'de yapılacak ihaleye her iki holdingin ortak girişimi olarak teklif vermek üzere anlaştıklarını duyurdular.

Vergi rekortmeni Demir Sabancı kendi işini kurdu

BUNDAN 11 yıl önce bir suikast sonucu hayatını kaybeden Özdemir Sabancı'nın oğlu Demir Sabancı, Eylül 2004'te Sabancı Holding'de yürüttüğü perakendecilik Grup Başkanlığı görevinden ayrılmıştı. 2005 yılında sahip olduğu Sabancı hisselerinin bir bölümünü satmaya başlayan Demir Sabancı, 2006'da İstanbul vergi rekortmenliğinin yanısıra, ilk kez Türkiye Rekortmeni ünvanını da aldı. Hisse satışlarından 328 milyon doların üzerinde gelir elde eden Demir Sabancı, bu parasını işleterek geçen yılın vergi rekortmenliğini elde etti.

TEKNOSA'YA RAKİP OLDU

Demir Sabancı, İngiliz teknoloji marketi Dixons ile Sabancı Holding'de kendi kurduğu teknoloji marketi Teknosa'ya da rakip oldu. 27 ülkede 1450 marketi olan Dixons operasyonunda Demir Sabancı Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı kuzeni Emine Kamışlı ve kuzeni Ömer Sabancı ile birlikte hareket ediyor.

PLASTİK ENJEKSİYON ÜRETECEK

Demir Sabancı ayrıca Düzce Beyköy Beldesi'nde organize sanayi bölgesinde de plastik enjeksiyon ve polimer yatırımı yapıyor. Demir Sabancı, turizm yatırımlarıyla ilgili arayışlarını da sürdürüyor.

Sabancı Ailesi'nde kim ne yapıyor

Erol Sabancı: Sabancı Holding Başkan Vekili.

Ali Sabancı: Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi.

Demir Sabancı: İngiliz teknoloji marketi Dixons'ı, Esas Holding'le birlikte Türkiye'ye getirdi. Düzce'de plastik enjeksiyon fabrikası kuruyor.

Emine Kamışlı: Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Sabancı İnsan Kaynakları Komitesi Üyesi.

Sevil Sabancı: Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi.

Serra Sabancı: Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi.

Dilek Sabancı: Vista Turizm'in kurucusu.

Demet Sabancı Çetindoğan: Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı, MediaSA'nın kurucusu, Fashion TV'nin sahibi. Sabancı Holding şirketi Bossa'nın Yönetim Kurulu Üyesi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.