Gül: Genelkurmay’la planı hazırladık

Gül: Genelkurmay’la planı hazırladık

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, olası bir sınırötesi operasyonu konusunda planının hazır olduğunu açıkladı. Gül, “Genelkurmay’la bu konuda nasıl bir yol izleyeceğimizi kararlaştırdık. Bunlar şu anda devlet sırrıdır, söylenmez” dedi.

NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay’la Irak’a sınırötesi operasyonla ilgili en kötü senaryodan en iyisine, zamanı ve şartları dahil her şeyi kararlaştırdıklarını açıkladı.

Gül, sınırötesi bir operasyon için seçimden önce tezkere çıkarmak amacıyla Meclis’in toplanıp toplanmayacağı konusunda ise, “Her şey bir günde olur” dedi.

Konunun “devlet sırrı” olduğunu, daha fazla bilgi veremeyeceğini kaydeden Bakan Gül, şöyle devam etti:

“Bütün ihtimaller tabii ki var. Ama ben şimdi çıkıp da, ‘şu süre içinde şu olur, şu olmaz’ dediğim andan itibaren, size yanıt vermiş olurum, ama bundan en çok faydalanacak olan terör örgütüdür. Onun için bir şey söyleyemem, her şey şartlara, gelişmelere bağlıdır.”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da operasyonun yararlı olacağını söylediğinin hatırlatılarak, onun da mı bu şekilde davrandığının sorulmasına karşılık Gül, şunları kaydetti:

“Genelkurmay ile bütün bu konuları çok detaylı konuşuyoruz. Süre koymadan konuştuk ve bu konularla ilgili nasıl bir yol takip edeceğimizi kararlaştırdık. Herhangi bir ayrımımız yok. Sayın Genelkurmay Başkanımızın da son basın toplantısında sorulan sorulara verdiği yanıtlar açıktır.”

Irak’a operasyon durumunda Türk ordusunun kimlerle karşılaşacağı konusuna ilişkin yapılan tartışmaların anımsatılması üzerine Gül, şöyle devam etti:

“Bunların hepsi belli, hangi şartta ne yapılacak, hangi şartta nereye ne olacak, bunların hepsi belli. Bununla ilgili en iyi senaryodan en kötü senaryoya kadar hepsi belli.”

Bakan Gül, zamanlamaya ilişkin soru üzerine de bu konu ile ilgili ne kadar çok detay konuşurlarsa Türkiye’nin işini o kadar zorlaştıracaklarını belirterek, “Ama ne zaman, nasıl hareket edeceğimizi her şeyi konuştuk ve ne yapacağımızı beraber biliyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın K.Irak’a müdahale edilmemesi şartıyla ABD ile 1 milyar dolarlık anlaşma yapıldığı yönündeki iddiası için ise Bakan Gül, “Anlaşma gizli değildi, para da alınmadı. Kuzey Irak’a müdahale etmeyeceğimize dair bir belge de imzalamadık” diye konuştu.

ntv



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.