Göl yeşile döndü

Göl yeşile döndü

MUĞLA'daki Köyceğiz Gölü'nün renginin açık yeşile dönüşmesi tedirginlik yarattı. Köyceğizliler'in, “Kükürt patlaması veya küresel ısınmadan kaynaklanıyor” korkularının yersiz olduğunu belirten Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Pr

Köyceğiz Gölü'nün rengi, önceki yıllarda birkaç kez olduğu gibi bugün de açık yeşile dönüştü. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, gölün renginin, sanıldığı gibi doğrudan kükürt patlaması ya da küresel ısınmadan kaynaklanmadığını belirterek şunları söyledi:

“Renk değişiminde küresel ısınmanın etkisi var, ama sadece ona bağlanmamalı. Besin açısından çok yüklü olan bazı göl ve göletlerde tek hücreli organizmalar oluşur. Bu organizmalar besinlerin fazlalığı nedeniyle bazı zamanlarda gereğinden çok çoğalır. Tek hücreli organizmaların litrede iki milyon tanenin üzerine çıkmasıyla da renk değişimi olur. Bu renkler yeşil, kırmızı, kahverengi ve hatta beyaz bile olabilir. Renk değişimi birkaç gün sürebilir. Eğer organizmanın beslenme oranı azalırsa renk eski haline döner. Fazlalaşma durumunda su üzerinde hafif bir gaz kokusu bile duyulabilir. Çok daha ileri boyutlarında bu kokular keskinleşir. Yani bu da gölün üzerinin bulamaç gibi olmasıdır ki bu durum artık, canlılar için tehlike arzetmektedir.”

Köyceğiz Kaymakamı İbrahim Halil Çomaktekin, telaşa gerek olmadığını, olayın bilimsel olarak araştırılacağını söyledi.

Mustafa SARIİPEK/KÖYCEĞİZ (Muğla), (DHA)
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.