Gerçekdışı vaatler umut kırıyor

Gerçekdışı vaatler umut kırıyor

Uzmanlar meydanlardaki çekişmenin psikolojileri bozduğu görüşünde

GÜLAY FIRAT İstanbul


Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na göre, 22 Temmuz'da seçime girecek 14 parti, 700 de bağımsız milletvekili adayı var. Peki, meydanlarda iyice kızışan, Türkiye'nin geleceğini, halkın kaderini çizecek "seçim" maratonu, ülke yönetimine talip parti liderleri ile seçmenin psikolojisini nasıl etkiliyor? Uzman görüşleri şöyle:
Prof. Dr. Sedat Özkan (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi): "Liderlerin stresi öz strestir, pozitiftir, onları mutlu eder. Onlar konuştukları, proje ürettikleri ölçüde mutlu olur. Ancak, bir parti lideri 'Apo'yu asmak için ip atıyorsa' bu endişeyi yansıtır. Seçilemeyeceğini hisseden, daha sorumsuz, popülist, gerçekdışı ve toplumun aklına değil duygularına hitap eden söylemlerde bulunur."
Prof. Dr. Günseli Peker (Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı): "Meydanlardaki çekişme, insan psikolojisinde huzursuzluk yaratır. Gerçekleşmesi güç vaatler ise umutsuzluk. Çünkü insanlar gelecek güvencesi ister. Meydanlara ip atmak, insanları kışkırtmaktır."
Prof. Dr. Şahika Yüksel (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi): "Ruh sağlığı açısından geçersiz ve gerçekleşemeyecek hayali mesajlar, kişileri hayal kırıklığına uğratır."
Dr. Ümit Yazman (Psikiyatr): "Bence sıkıntı seçilmeye çalışanlarda da var. Çünkü, şu an belirsizlik var. Bu arttığında hissedilen kaygı artar ve uykusuzluk, iştahsızlık, kronik yorgunluk, konsantrasyon bozukluğuna neden olur."

milliyet



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.