Fındık yetiştiriciliği geliştirme projesi

Fındık yetiştiriciliği geliştirme projesi

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Abdullah Atlamaz, dünya fındık üretiminde en önemli ülke konumunda olan Türkiye'nin, fındığın her alanında söz sahibi olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi.

Atlamaz, Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) öncülüğünde Giresun Ticaret Odası Toplantı Salonunda düzenlenen ''Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre TÜBİTAK (1007) Projesi'' bilgilendirme toplantısında, Türkiye'nin fındık konusunda çok önemli bir konuma sahip olmasına rağmen, diğer bazı ülkelerdeki akademisyenlerin fındığı kendi ürünleri gibi gördüklerini belirtti.

Türkiye'de fındık konusunda araştırma yapan kişilerin fındığın konularına göre titizlikle, özümseyerek çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmaları dünya genelinde göstermeleri gerektiğini ifade eden Atlamaz, ''Fındık konusuna baktığımızda fazla yayın görülmemektedir. Bir konuda ne kadar araştırma yapılıp yayınlanmışsa, bu durum konunun ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. Fındık son derece önemli bir üründür ve bu konuda yeterli çalışmaların yapılması gerekmektedir'' dedi.

Atlamaz, fındık konusunda daha fazla araştırmalarla tanıtımının yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: ''Dünya fındık üretiminde en önemli ülke konumundaki Türkiye, fındığın her alanında söz sahibi olduğunu göstermelidir. Bu konuda akademisyenlerimize önemli görevler düşmektedir. Fındığı enine boyuna tartışıp araştırıp gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu anlamda başlattığımız çalışmalar kapsamında düzenlediğimiz toplantı faydalı olacaktır. Bu çalışmaya ilgi duyan akademisyenlerimizin de katkılarıyla faaliyetimiz çok daha önemli yerlere gelecektir.''

Bölgede 400 bin ailenin fındıkla uğraştığını kaydeden Atlamaz, ''Nüfusa oranı ise yaklaşık 2 milyon insan olarak görülmektedir. Bu direkt olarak fındığın içindeki kişilerdir. Bunun yanı sıra endüstriyel alanda ve diğer alanlarda birçok insan fındıkla ilgilidir. Bu nedenle fındık konusunun son derece önemli olduğu görülmektedir'' diye konuştu. Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

(aa)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.