Esder: Esnaf ve sanatkar komada

Esder: Esnaf ve sanatkar komada

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, esnaf ve sanatkarlarla ilgili tüm kararların seçim sonrasına bırakılmasını eleştirerek, esnaf ve sanatkarların komada olduğunu söyledi.

Son beş yıl içerisinde 901 bin 650 esnaf ve sanatkarın işini terk ettiğini belirten Çelikus, “2005 ve 2006 yıllarında işyerini kapatan esnaf sayısı 587 bin olmuştur. Bu rakamlar esnaf ve sanatkarın içerisinde bulunduğu durumu açık bir şekilde göstermektedir” dedi.
ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus yazılı açıklama yaparak, ekonomik ve siyasi istikrarın ülke açısından son derece önemli olduğunu kaydetti. Çelikus, “Ülkemizin ekonomik istikrarı esnaf ve sanatkardan başlar. Fakat son iki yıl esnaf ve sanatkarımızın düzeni bozulmuştur” dedi.

DENGE GİDEREK BOZULUYOR

Yıllar itibariyle açılan işyeri sayısının, kapanandan fazla olduğuna dikkat çeken Çelikus, dengenin giderek bozulduğunu söyledi. Son beş yıl içerisinde 901 bin 650 esnaf ve sanatkarın işini terk ederek, kepenk kapattığını ifade eden Çelikus, 2005 ve 2006 yıllarında işyerini kapatan esnaf sayısının 587 bin olduğunu vurguladı. “Bu rakamlar esnaf ve sanatkarın içerisinde bulunduğu koma durumunu açık bir şekilde göstermektedir” diyen Çelikus, esnaf ve sanatkara verilen Halk Bankası kaynaklı kredinin faiz oranlarının yıllar itibariyle düşmesinin sevindirici bir durum olmasına rağmen yeni iyileştirmelerin seçim sonrasına bırakılmasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Çelikus, şöyle konuştu:
“Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) 22 Temmuz sonrasında faizleri yüzde 9'a çekecek ve 25 bin yeni liralık kredi limitini ise 50 bin YTL'ye çıkaracak. Pansuman nitelikli de olsa bu iyileştirme neden hemen şimdi değil? Birçok sektörün iyileştirilmesi ve kanuni düzenlemeleri seçim öncesinde yapılırken, esnaf ve sanatkarlarla ilgili düzenlemelerin seçim sonrasına bırakılmasını anlamak mümkün değildir? Devletini, milletini seven, yıllarca ekonominin omurgası olan esnaf ve sanatkarlar olarak bu tavır, kabul edebileceğimiz bir tavır değildir.”

ÇÖZÜMLERİN SEÇİM SONRASINA BIRAKILMASINA KARŞIYIZ

Kredi oranlarının yükseltilmesinin yatırımların ciddiyetinde önemli bir unsur olacağına işaret eden Çelikus, yürürlükteki faiz oranının yüzde 13 olduğunu kaydetti. Çelikus, bunun masraflarla birlikte yüzde 17-18’leri bulduğunu vurgulayarak, faiz oranının düşürülmesinin ve kredi limitinin yükseltilmesinin oldukça isabetli olacağını belirtti. Masraf ve fon adı altında alınan meblağların da kaldırılması gerektiğini ifade eden Çelikus, “Ekonomik ve siyasi istikrar ülkemiz açısından önemlidir. Fakat son iki yıldır iç piyasalarda ciddi bir durgunluk yaşanmaktadır. Bunun olumsuz sonucunu da ilk elden esnaf ve sanatkarımız yaşamıştır. Yıllar itibariyle işyeri açan ve kapatan esnaf ve sanatkâr sayımız ortadadır. Demek ki çözülmesi gereken ciddi sıkıntılar var” diye konuştu.

Bu sıkıntıların çözümünün seçim sonrasına bırakılmasına kesinlikle karşı olduklarını açıklayan Çelikus, gerek kanuni, gerekse ekonomik düzenlemelerin seçimden önce yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.x

(ANKA)

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.