'Enerji köprüsü olmayı unutalım'

'Enerji köprüsü olmayı unutalım'

Rusya'nın enerji oyunundaki son hamleleri bir çok ülkeyi kara kara düşündürüyor. Ancak bu hamleler Türkiye'nin köprü olma konumuna da büyük darbe vuracağa benziyor.

DEİK Türk Avrasya İşkonseyi Başkanı Tuğrul Erkin, Rusya'nın İtalya ile Güney Akım anlaşmasını imzalaması konusunda 'Türkiye hem petrol hem doğalgaz konusunda devre dışı kalıyor' dedi.


Türkiye enerji koridoru olma hayalini terk mi ediyor? Rusya Türkiye'yi by pass mı etti? Rusya'nın son aylarda enerjide yaptığı anlaşmalar, aldığı kararlar bu ve benzer soruları gündeme getirdi. Rusya'nın İtalya ile Güney Akım hattını imzalaması ise son şok oldu. Bu adım kimine göre Türkiye'nin by pass edilmesini açıkça ortaya koyuyor, kimine göre ise Türkiye'nin önemini azaltmıyor. Bakanlığa yakın bir isim Rusya'nın adımlarının by pass olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını söylüyor. Rusya'nın Türkiye'yi sadece transit ülke olarak görmek istediğini, ticarete ise ortak yapmak istemediğini söyleyen yetkili, pazarlıkların bu doğrultuda sürdüğünü söylüyor. "Rusya Türkiye üzerinden sadece boru hattı geçirmek istiyor. Sadece borunun geçmesi Türkiye'ye hiçbir fayda sağlamaz. Türkiye bedava geçiş yeri olmamalı, geçecek gazda söz sahibi de olmalı" diyen yetkili yorumları haksız buluyor.



"Enerjide köprü olmayı unutun..." Bu iddialı sözleri ise bu konuya yıllarını vermiş üstelik de Rus tarafını yakından bilen biri söyleyince durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor.



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Türk Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin'le son durumun değerlendirmesini yaptık. Erkin, yıllardır Türkiye'nin enerji konusundaki geleceğine umutla bakan, heyecan duyan bir isim. Ama bu kez umutsuz görünüyor. Erkin, Türkiye'yi by pass eden gelişmeyi de geçen hafta İsveç'teyken bir televizyon kanalında tesadüfen öğrenmiş. Erkin, "Güney Akım anlaşmasını veren televizyon kanalının yorumu da açıkça Türkiye by pass edildi, oldu" diyor.



Galiba jeton düşmedi

Enerji Bakanı Hilmi Güler'in bu gelişmelerin ardından yaptığı soğukkanlı açıklamaları "Ya jeton düşmedi ya da hâlâ ciddiye almıyorlar" sözleriyle yorumlayan Erkin, "Türkiye hem petrol hem doğalgaz konusunda devre dışı kalıyor" diye konuşuyor. Bu gelişmeleri hükümetin kötü yönetimine bağlayan Erkin ve şöyle diyor: "Ağır davrandık. Rusya bu hattı birlikte yapmak istedi. Saroz kirlenir, dedik. En kısa yol bizdeydi." Erkin, bu gecikmede ABD kaynaklı bazı senaryoların etkin olduğunu da anlatıyor ve son günlerin popüler ismi Zeyno Baran'ın ABD'li nişanlısı Matthew Bryza'nın etkisi olduğunu söylüyor.

"Avrupa Birliği de devreye girdi. Kaynağı çeşitlendirelim dediler. Acele etmeyin, dediler. Azerbaycan, İran ve Irak alternatif olarak gündeme geldi. Bana göre bunlar ham hayaldi. Şimdi gazı nereden bulacaksınız. Gaz Rusya'nın elinde. Bizi Nabucco'ya mecbur ettiler."



Bu arada Rusya'nın devre dışı bırakılmaktan rahatsız olduğunu, Mavi Akım'da yapılan dedikoduların, özelleştirme sırasında Rus şirketlerine mafya suçlaması yapılmasının, doğalgazla kazıklandık eleştirilerinin Rusya'yı rahatsız ettiğini de söyleyen Erkin, "Dostluk göstermedik. Ne bekliyoruz" diyor. Dün İstanbul'da yapılan CERA toplantısına katılan enerji uzmanı Fatih Birol da bu haberlerin iyi olmadığını söylüyor. Rusya Avrupa Birliği'nin en önemli ülkelerini Yunanistan, İtalya ve Bulgaristan'ı yanına çekmiş görünüyor. Yani AB'ye doğrudan gaz satma yolunda. Nabucco ise AB'nin Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için planlanan bir projeydi. AB bundan sonra ne yapar? Belirsiz...

Türkiye ise bu gelişmelere bakıldığında stratejisini iyi yönetememiş görünüyor. Umarız hayallerimiz suya düşmez!



Jale Özgentürk - Referans



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.