Enerji devlerinin iştahı kabardı

Enerji devlerinin iştahı kabardı

Türkiye'nin 2020 yılına kadar enerjiye 130 milyar dolarlık yatırım yapmayı öngörmesi yabancı yatırımcıların gözünü Türkiye'ye çevirmesine neden oldu.

Türkiye’nin kalkınma planına göre 2020 yılına kadar enerji sektörüne 130 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra elektrik darboğazı ile karşılaşmamak için her yıl en az 3 milyar doları elektrik sektörüne yatırmamız gerekiyor. 2020 yılına kadar rüzgâr enerjisinde de en az 10 milyar dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor. Bu da yabancı yatırımcıların ilgi odağına Türkiye’nin oturmasına neden oluyor.

Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği’nin (ERRA) 6. Yatırım ve Düzenleme Konferansı 21-22 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul Polat Otel’de birlik üyesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) katkısı ile yapılacak. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün açılışı yapacağı toplantıya birliğe üye Rusya, Ukrayna, Romanya, Makedonya Kırgızistan ve Ermenistan gibi ülkelerden 20’nin üzerinde başkan katılacak.

20 TRİLYON DOLAR

Konferansa ABD Düzenleyici Kamu Hizmeti (USAID) Şirketleri Ulusal Birliği (NARUC) Başkanı, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve Avrupa Komisyonu temsilcileri ile özellikle Türkiye’deki elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile yakından ilgilenen Rus RAO, Alman RWE, İtalyan ENEL ve AES gibi dünyanın dev yabancı ve Türk enerji, yatırım finansman ve danışmanlık şirketlerinin yöneticilerinin de yer aldığı 200’ün üzerinde akredite olmuş kişi gelecek.

EPDK Başkanı Yusuf Günay konuyla ilgili yaptığı açıklamada “OECD’ye göre dünyada enerji sektörüne, 2030 yılına kadar yapılması gereken yatırım tutarı 20 trilyon dolar civarında. Bunun 11.2 trilyon doları elektrik enerjisine, 4.2 trilyon doları petrole, 3.9 trilyon doları doğalgaza harcanacak. Bu kadar büyük ölçekli yatırımları gerçekleştirebilecek olan yerli ve yabancı sermayeyi kendi ülkelerine yönlendirmek isteyen tüm ülkeler, özellikle son 10 yıldır yatırım ortamını cazip kılmak için enerji sektörlerini rekabete açmak, serbestleştirme yoluna gidiyor. Herkes “ne yaparız da bu 20 trilyon doları kendi ülkemize çekeriz”in hesabını yapıyor” dedi.

Türkiye tanıtılacak

22 Mayıs’ta başlayacak konferansta enerji sektöründe yatırımlar, elektrik ve doğalgaz sektörlerinde rekabet, bölgesel enerji ticareti, fiyatlandırma politikaları ve düzenleyici kurumların rolleri gibi konuları ele alınacak. Türkiye’nin enerji piyasasının tanıtımı, yeni yatırım ve finansman imkanlarının geliştirilmesi ve ERRA üyesi ülke düzenleyicileri ile ilişkiler açısından son derece önem taşıyor.


AKŞAM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.