Emeklilerin gözü 3 Temmuz'da

Emeklilerin gözü 3 Temmuz'da

Yılın 6 ayında gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak olan SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetimleri, 3 Temmuzda açıklanacak enflasyon oranlarını bekliyor.

Hükümet, yılın birinci 6 ayında SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetimlerinin aylıklarına yüzde 5 zam yapmıştı. Yılın ikinci 6 ayından itibaren ise emekli aylıklarının Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artırılacağı açıklanmıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 3 Haziranda 5 aylık enflasyonu yüzde 4.12 olarak açıklamasının ardından, bu oranda zammı garantileyen emekliler, şimdi 3 Temmuzda 6 aylık enflasyon oranlarının açıklanmasını bekliyor.
Halen en düşük SSK emekli aylığı 527 YTL 15 YKr, en yüksek SSK emekli aylığı ise bin 478 YTL 10 YKr düzeyinde bulunuyor.
Devredilen Bağ-Kur’dan 1479 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Kanunu’na göre 1. basamaktan aylık alan emeklilere 394 YTL 8 YKr, 24. basamaktan aylık alanlara emeklilere bin 236 YTL 74
YKr ödeniyor. 2926 Sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre 1. basamak aylıkları 263 YTL 38 YKr, 24. basamak aylıkları ise 732 YTL 80 YKr düzeyinde bulunuyor.

EMEKLİLER NE DİYOR?
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, her şeyden önce, gelecek ay yapılacak artışların, yüzdelik olmamasını istediklerini belirtti. Yüzdelik zamların asgari ve azami aylıklar arasındaki makası açtığını ifade eden Ergün, seyyanen yapılacak artışlarla aylık farklarının giderilmesini talep ettiklerini kaydetti.
"Geçen 4,5 yıldaki artışların enflasyon oranlarının üzerinde gözükse de, emekli aylıklarının alım gücünün düştüğünü" savunan Ergün, "Alım gücünün korunması için en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığının hiç olmazsa açlık sınırı seviyesine çekilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
Ergün, geçen yıl memur emeklilerine yapılan zamların ve ödenen enflasyon farklarının kümülatif toplamının SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zamdan fazla olduğunu anlatarak, "Bu haksızlığın da fark ödenerek ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda yasal sürece de başvurduk" dedi.

"VAAT DEĞİL, İCRAAT..."
Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan da enflasyon oranı dikkate alınarak yapılan zamların kendilerine "bir şey getirmediğini" söyledi. Yılın ilk 5 ayında enflasyonun yüzde 4’ün üzerinde çıktığına dikkati çeken Çalışkan, "Bu da tartışmalı...
Çarşı-pazar enflasyonu, açıklanandan çok daha yüksek" diye konuştu.
"Artık vaat değil, icraat istediklerini" ifade eden Çalışkan, "Aylıklarımızın, insanca yaşanabilecek bir düzeye çekilmesini talep ediyoruz. Bunun için her şeyden önce SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin asgari aylığı, memur emeklilerinin asgari aylığı seviyesine yükseltilmelidir.
Çünkü memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları arasında ciddi bir fark var" dedi.
Çalışkan, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliği giderecek intibak düzenlemesinin de biran önce yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

BAĞ-KUR EMEKLİLERİ
Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Hasan Çavuşçulu ise "uzun yıllar ödenen primlerin ardından aldıkları aylığın yetersiz olduğunu" söyledi.
Enflasyon oranında artışın aylıkları yaşanabilir bir seviyeye yükseltmeyeceğini kaydeden Çalışkan, "Enflasyon yüzde 5 çıksa, 500 YTL alana 25 YTL zam gelir. Bu da hiçbir şeye yetmez. Bu nedenle, en düşük emekli aylığının 750 YTL civarına yükseltilmesini ve artışların da yeniden değerlendirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.