Elektrikte kesinti iddiasına bakandan cevap

Elektrikte kesinti iddiasına bakandan cevap

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, aşırı sıcaklar nedeniyle artan elektrik tüketimine ilişkin olarak şu an bir sorun bulunmadığını belirterek gelinen noktayı açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, aşırı sıcaklar nedeniyle artan elektrik tüketimine ilişkin olarak şu an bir sorun bulunmadığını belirterek, herhangi bir elektrik kesintisinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Güler, enerji konferansında elektrik tüketimindeki artışla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aşırı sıcakların, özellikle klima kullanımını, dolayısıyla elektrik tüketimini arttırdığı hatırlatılarak, bunun ileride bir sorun yaratıp yaratmayacağına ilişkin bir soru üzerine Bakan Güler, "Şu anda bir sorun yok, planlamalarımız var ve arkadaşlarımız çalışmaları sürdürüyorlar. Belli dengelerimiz var, o dengeleri korumaya çalışıyoruz" dedi.

Bakan Güler, Türkiye'nin günlük elektrik üretiminin şu anda 540-550 milyon kilowatsaat olduğunu, dünkü pik noktasının 27 bin megawatı bulduğunu aktararak, "Onları günü gününe takip ediyoruz ve çalışmalarımız sürüyor. Herhangi bir elektrik kesintisi veya tasarrufu söz konusu değil" diye konuştu.

"Halk klimalara yüklendi"

''Herkes klimalara yüklendi, enerji sıkıntısı doğabilir'' diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yarın için halka tasarruf çağrısı yaptı, sanayi kuruluşlarına gece çalışmasını önerdi.

Aşırı sıcakların elektrik kesintisine neden olmasından endişe ediliyor. Yapılan açıklamalarda "elektrik arzında sıkıntı olmayacak" denilse de yetkililer temkinli...

Normal şartlarda günlük elektrik tüketimi 25-26 bin MW olan Türkiye'de aşırı sıcaklar nedeniyle, son 10 gündür bu rakam 27 bin MW'ı aştı.

Ülke genelinde klimalara aşırı derecede yüklenilmesi tüketimi artıran en önemli faktör. Klimalar teknik nedenlerle sistemi sıkıntıya sokuyor. Bakanlık yetkilileri, özellikle Akdeniz ve Ege'de sistemin bu yüke dayanamayacağından endişe ediyor.

Enerji Bakanlığı, özellikle sıcaklığın yüksek dereceye ulaşacağı çarşamba günü için tetikte. Çarşamba günü toplam tüketimin 27 bin 500 MW'ı aşacağı belirtiliyor. Yetkililer herhangi bir arıza yaşanmaması durumunda sistemin en iyi ihtimalle 27 bin 800 MW üretim yapabileceğini belirtiyor.

AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.