Efsane gerçek oluyor

Efsane gerçek oluyor

19 Mayıs'ta gökyüzünde Türk bayrağı belirecek. 500 yılda bir meydana gelen gök olayı tüm yurttan izlenebilecek.

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Yücel Tanyeri, önümüzdeki 19 Mayıs'ta, ay ve yıldızın Türk bayrağındaki şekli alacağını belirterek, “2007 yılı astronomide olağanüstü rastlantıların bir araya geldiği bir yıl olacak. Bu olağanüstü gökyüzü olaylarından ülkemizi ilgilendiren en ilginç rastlantı, 19 Mayıs gününde yaşanacak. Ay ve yıldız bayrağımızın şeklini alacak” dedi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Astronomiye özel ilgi duyan Prof.Dr. Tanyeri, OMÜ Rektörlük Senato Toplantı Salonu'nda, Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Hüseyin Kalkan, Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Yüksek Lisans öğrencileri Ali Aslantürk ve Nazım Karadağ ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Prof.Dr. Yücel Tanyeri, 19 Mayıs tarihinde ay ve Venüs’ün ender görülebilecek bir rastlantıyla, gökyüzünde Türk bayrağının benzeri bir görüntü oluşturacağını belirtti.

EFSANE DEĞİL
Ulu Önder Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkmasının 88'inci yıldönümünde saat 15.00 sıralarında başlayacak olan gökyüzü olayının bir efsane olmadığını ve bilimsel bir çalışma olduğunu dile getiren Prof.Dr. Tanyeri, “Ay ve yıldız bir çok kez bayrağımızın şeklini almıştır. Ancak bu rastlantının 19 Mayıs gününe denk gelmesi 500 milyonda bir ihtimal. Saat 15.00 sıralarında başlayacak olan bu gökyüzü olayı, gün ilerledikçe daha belirgin olarak gözlemlenecek. Venüs ve ay birlikte batı yönüne doğru ilerleyecek. Güneş saat 19.20 sıralarında battıktan sonra ise (ay- yıldız) görünümü doğal olarak çok daha belirgin bir hale gelecektir. Bu görüntü saat 22.30’a kadar sürecek” diye konuştu.

ÜLKENİN HER TARAFINDAN İZLENEBİLECEK
Bu olayın 28 Temmuz 1389 yılında Kosova Meydan Muharebesi sonunda Jüpiter gezegeninin ayın hilali önüne gelmesi ve bu görüntünün şehit bir askerin kanına yansıyarak Türk bayrağının yaratılmasına ilham kaynağı olduğunu belirten Prof.Dr. Yücel Tanyeri, “Bu görüntünün bir efsane değil, gerçek olduğu bilgisayar astronomi programlarıyla da kanıtlanmıştır. Bu olağanüstü olay ülkemizde büyük bir coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’mız sırasında Samsun’da olduğu gibi tüm ülkemizde de ilgiyle izlenecektir” dedi.

Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Hüseyin Kalkan ise, “Böyle bir doğa olayının bu şekilde ortaya çıkmasını anlamlı olarak değerlendiriyoruz. 500 milyonda bir olma ihtimalinin 19 Mayıs’ta gerçekleşecek olması ükemiz ve şehrimiz adına çok önemli bir olaydır” dedi.
 
hurriyet
 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.