Edip Başer'den açıklama

Edip Başer'den açıklama

Terörle Mücadele Özel Temsilciliği görevinden alınan Emekli Orgeneral Edip Başer, şu an görevden alınmasının şekil olarak yanlış olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Terörle Mücadele Özel Temsilciliği görevinden alındığı belirtilen emekli Orgeneral Edip Başer bugün Yeditepe Üniversitesi'ne geldi. Burada temaslarının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başer, "Genelkurmay başkanının beni önermesi ve sayın başbakanın sözlü önerisi üzerine görevi üstlendim. Bugüne kadar geçen 9 aylık süre içerisinde özel temsilcilik mekanizması için hiçbir şey başaramadı demek kasıtlı bir saptırma değilse en azından haksızlıktır. Yapılan şeyler vardır istihbarat başta olmak üzere diğer alanlarda bazı noktalarda daha etkin iş birliği olanları aranmış ve bulunmuştur. Böyle bir mekanizmanın elde edilebileceğinin azamisi elde edilmiştir. İddia edildiği gibi gerçekten de bu mekanizma hiçbir şeyi başaramadıysa bunun sorumluluğu kuşkusuz sadece bana aittir. Görev süremiz içinde siyasi iradenin bize ne ölçüde destek olduğu konusunda yorum yapmak istemiyorum" dedi.

Görevden alınmasıyla ilgili açıklamalarına devam eden Edip Başer, kararın kendisi için bir sürpriz olmadığını ve beklediğini söyledi. Mekanizmanın son aşaması tamamlandıktan sonra görevi bırakacağını daha önce söylediğini dile getiren Başer, şöyle konuştu: "Ancak şu an görevden alınmam şekil olarak yanlış. Görevden alınmanın ardından Amerika'nın bu görevde bulunan temsilcisi Ralston'a bir mail gönderdim. O da bana cevap olarak bundan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi"

Son aşama sürecine de bir açıklık getiren Başer, sözlerine şöyle devam etti: "Kuzey Irak'ta PKK varlığının ortadan kaldırılması için 2 tarafın ortak çalışmalarıyla daha etkili sonuç alınabilir. Sınır ötesi operasyon tamamen Türkiye Cumhuriyeti'nin kararına bağlı. Kimsenin buna müdahale etmeye hakkı yok. Çünkü yanı başında bir terör belası var bunu ortadan kaldırmak için icraat hakkı vardır."

Görevden alınmasıyla ilgili olarak 'silahlı kuvvetlerin bir başarısızlığıdır' şeklinde bir yorumu kesinlikle kabul etmediğini belirten Başer, bu sistemde elde edilebileceğin azamisinin sağlandığını söyledi.

Elde edilen mesafelerle ilgili bazı şeyleri açıklamanın şu an doğru olmadığını belirten Başer, şöyle konuştu: "Basına görevden alınmamla ilgili sunulan gerekçeleri kabul etmem mümkün değil ancak taktir hükümetin. Siyasi otoriteyle bugüne kadar her konuda müteakip olmam mümkün değil bazı konular oldu onları şimdi açıklamam sakıncalı olur"

Kendisinden sonra göreve atanan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay'la ilgili olarak Başer,"Büyükelçi konunun yabancısı değil konunun içinden bir kişidir. Konularla ilgili alınan kararla ilgili kurumlarla görüşüldükten sonra kararlar alınıyor" diye konuştu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.