'Dünyanın nazar boncuğu'

'Dünyanın nazar boncuğu'

Uzaydan çekilen fotoğraflarda 'Dünyanın nazar boncuğu' diye bilinen Konya'da ki Meke Gölü'nün suları, bölge yeterli yağış almadığı için çekildi.

Uzaydan çekilen dünya fotoğraflarında 'Dünyanın nazar boncuğu' diye bilinen Konya'nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü'nün suları, bölge yeterli yağış almadığı için çekildi. 5 milyon yıl önce oluşan doğa harikası göl şimdilerde adeta bataklık görünümünde.

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, kuraklık yüzünden bataklığa döndü. Yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan ve taban suyuyla beslenen Meke Gölü, yakın zamana kadar yerli ve yabancı turistlerin en uğrak yerlerinden biriydi.

 

Birkaç yıl öncesine kadar 100'ün üzerinde kuş türüne de ev sahipliği yapan göl, suyunun azalması nedeniyle eski güzelliğini kaybetti. Birçok kuş türü artık bölgeye gelmez oldu. Daha önce 12 metre derinliğe ulaşan Meke Gölü, artık sadece çamurdan ibaret. Çevreye yayılan kötü koku gezmeye gelenleri rahasız ederken, yerli yabancı turistler göl için, "Meke'nin güzelliği kartpostallarda kaldı' yorumunu yapıyor.

 

Karapınar'ın yerel yöneticileri bölgelerine yeterli yağış yağmadığına dikkati çekerek, su çekilmesini yağış azlığına bağlıyor. Çare olarak, bölge yoğun olarak ağaçlandırılıyor. Ağaçlar büyüdüğünde bölgeye daha çok yağmur yağması hedefleniyor.

 

Konya'ya 101 kilometre uzaklıkta bulunan Meke Gölü, Angıt, Sakarmeke, Kızılbacak, Uzunbacak, Deli Doğan ve Yeşilbaş gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyordu. Bu kuş türlerinin çooğu artık göl çevresine uğramıyor. 1. derecede doğal sit alanı olan göl, iç içe 2 krater gölünü barındırıyor. Göllerin oluşumu hakkında bilim adamlarının tahminleri şöyle: "5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan krater, zamanla suyla dolarak göle dönüştü. Daha sonra ikinci bir volkanik patlama meydana geldi ve gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluştu. Zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüştü. Bir ada olarak ana Meke'nin ortaya çıkmasını izleyen dönemlerde çeşitli patlamalarla bir bölümü ana koniye bitişik, bir bölümü de ada halinde olmak üzere 7 tane küçük Meke daha ortaya çıktı."

 




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.