Dünyanın gözü K. Irak sınırında

Dünyanın gözü K. Irak sınırında

Ankara'da K. Irak'a sınır ötesi operasyon tartışmaları sürerken, sınır bölgesine tank ve top sevkıyatı devam ediyor. Uluslararası ajanslar sınıra yığınağı fotoğraflı haberle duyuruyor.

PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığına karşı olası sınır ötesi operasyon için hazırlıklar başladı. Bir süredir birliklerle Irak sınırındaki hareketliliğini artıran TSK, demiryoluyla bölgeye tank ve top desteği yapıyor. Öte yandan teröristlere karşı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de eş zamanlı hava destekli operasyonlar da sürüyor.

Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı'ndan bugün de çok sayıda tank, kara yoluyla Diyarbakır üzerinden Şırnak ve Mardin'de bulunan sınır birliklerine gönderildi. Diyarbakır Tren Garı'nda da yoğunluk yaşandı. 7. Kolordu Komutanlığı'ndan çok sayıda mühimmat ve obüs topu Irak sınırına gönderilmek üzere trenlere yüklendi.

Alarma durumunda olan sınır birlikleri, aksaklığa meydan vermemek için eksikliklerini giderirken, ağır silahları trenlere yükleyen askerlerin moralinin de yüksek olduğu gözleniyor.

DÜNYANIN GÖZÜ IRAK SINIRINDA

Reuters haber ajansı; Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak sınırına yaptığı yığınağı bu fotoğraflar eşliğinde dünyaya duyurdu. Ajans haberinde askeri sevkiyatın, ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK militanlarına yönelik olası operasyon endişelerini artırdığını yazdı.

Ajans, Suriye sınırı yakınlarında bulunan Mardin'deki kışlalardan 20 tankın Irak sınırına doğru yola çıktığını duyurdu. Haberde, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta olası harekata ilişkin açıklamarının ardından, operasyon beklentisinin arttığı belirtildi. Ordunun halihazırda, Türk sınırı içerisinde bulunan militanlara yönelik operasyonlarını sürdürdüğü ve sadece Salı 10 PKK militanının güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldüğü belirtildi.

'BARZANİ KARŞI ÇIKAR'
Haberde, güneydoğu bölgesinde sınır boyunca, orduyla birlikte PKK'ya karşı mücadele eden Kürt köylülerin gergin bir bekleyiş içerisinde olduğu ifade edilirken, Reuters muhabiri Daren Butler'la görüşen Görümlü ilçesinden Nadir Karadeniz adlı yetkili, PKK militanlarıyla girdikleri çatışmalarda ailesinden 10 kişiyi kaybettiği belirterek, 'PKK'ya karşı düzenlenecek olası operasyonu desteklediğini, çünkü PKK'nın kendilerine çok çektirdiğini' söyledi.

Ancak tüm yaşananlara karşın bölgedeki Kürtlerin, Irak dağlarında çatışmaya girmeye soğuk baktığını belirten Karadeniz, Türk askerinin bölgeye girmesi halinde Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bu durumu kabul etmeyeceğini vurguladı.

Butler, röportajı sürerken, köye gelen Türk askerlerinin gazetecilere bölgeyi terketmeleri gerektiğini söylediğini aktardı.

IRAK'LA YAKIN İLİŞKİLER
Reuters, Kuzey Irak'taki Kürtlerle hem etnik hem de ekonomik bağları bulunan bölge halkının, olası operasyon nedeniyle ilişkilerin bozulmasından endişe ettiğini belirtti.

Silopi Belediye Başkanı Muhsin Kunur, operasyonun Kürtlerle Türkler arasında büyük kayıplara ve uyumun bozulmasına yolaçabileceği uyarısında bulundu.

Operasyonun Türkiye ve Washington arasında tansiyonu daha da yükselteceğini vurgulanırken, Ankara'daki bombalı saldırı ve mayın patlamasında şehit olan Türk askerlerinin operasyona yönelik Ankara üzerindeki baskıyı artırdığı kaydedildi.



ANKA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.