Dünyanın en zengin adamının sırları

Dünyanın en zengin adamının sırları

Microsoft'un sahibi Gates'i geçerek dünyanın en zengin adamı olan Slim'in servet sırları....

Lübnanlı bir Osmanlı ailesinin torunu Meksikalı Carlos Slim (Selim), telekomünikasyon sektöründeki yatırımlarıyla dünyanın en zengin adamı oldu. Slim'in 68 milyar dolarlık servetini kazanmasında telekomdan, inşaata, bankacılıktan madenciliğe pek çok alandaki tekel konumu belirleyici oldu.

MEKSİKA EKONOMİSİNİN YÜZDE 7'Sİ
Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in dünyanın en zengin işadamı ünvanını elinden alan Osmanlı torunu Meksikalı Carlos Slim'in (Selim) "Bay Tekel" olarak bilinmesini sağlayan temel etken ise, 67 yaşındaki işadamının telekomünikasyondan, inşaata, madencilikten, havayollarına, turizmden bankacılığa kadar 200'den fazla şirketin kontrolunu elinde bulundurması. Hatta öyle ki Slim'in şirketlerinin toplam düzeyine çıkarmasında, borsalardaki hızlı yükseliş belirleyici oldu. Forbes dergisinin milyarderler sıralamasını hazırladığı 1990'ların başından bu yana ilk kez gelişmekte olan bir ülkeden gelen milyarderin liste başında yer almasında özellikle tekel niteliğindeki şirketlere yatırımlar etkiliydi. Tıpkı Rockefeller'in rafinaj sektöründeki gücünü büyüterek tekel konumunu kazandığı günlerdeki gibi, Slim de telekomünikasyon sektöründeki girişimleriyle öne çıktı.

Slim'e ait Telefonos de Mexico SAB ve onun iştiraki niteliğindeki GSM şirketi Telcel ülkedeki sabit hatların yüzde 92'sini, GSM abonelerinin yüzde 73'ünü elinde tutuyor. Rockefeller gibi, Slim de sahip olduğu hakim konumuyla ülkesinde neredeyse devlet kadar büyük erişilmez bir bir büyüklüğe sahip. Rekabeti seven, teknoloji sektöründeki yatırımlarıyla öne çıkan Slim, bilgisayar kullanmazken tüm işlerini -geleneksel yollarla- kağıt ve kalemle çözüyor.

TARİH VE EDEBİYAT TUTKUNU
Mexico City'deki evinde eski ABD Başkanı Bill Clinton'dan Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez'e kadar pek çok kişiyi ağırlayan Slim, tam bir tarih tutkunu. Zamanının büyük bölümünü geç saatlere kadar tarih okuyarak geçiren Slim, özellikle savaş tarihi, askeri stratejiler üzerine okumaktan zevk duyuyor. Özellikle Moğol imparatoru Cengiz Han hakkında deyim yerindeyse ne varsa okuyan Slim, Latin Amerika'daki hakim konumunu ise okuduğu kitaplardan edindiği stratejyle şekillendiriyor.

İyi bir okur olan Slim'in yakın dostlarından birisi de ünlü yazar Avlin Toffler. Toffler, tüm kitaplarını okuyan Slim'i şöyle tarif ediyor: "Eğer Carlos'un dünyanın en zengin işadamı olduğunu bilmeseniz, onun sakin kendi halinde, dünya gündemine hakim bir entellektüel sanabilirsiniz."

BABA MİRASINI BÜYÜTTÜ
Slim'in servetinin kaynağını babası Julian Slim'den kalan miras oluşturuyor. İlk işi, Şark Yıldızı anlamına gelen "La Estralla Del Oriente" adlı kuru gıda dükkanıydı. En büyük atılımını ise Meksika'nın telekom operatörü Telmex'i 1990 yılında özelleştirmeden alarak yaptı. Meksika'da her 10 sabit hattan 9'unu elinde bulunduran Telmex, Slim'in servetini katlamasına yardımcı oldu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.