Dünyanın en ucuz otoları Türkiye'de

Dünyanın en ucuz otoları Türkiye'de

Türkiye'de 20 bin YTL'nin altında satılan lüks otomobillere ilgi arttı. İşte ucuz lüks otolar...

Ayağımı yerden kessin yeter' sözü genellikle ucuz otomobiller için kullanılır. Her ne kadar 100 bin avroluk cipi olanlar bile bunu söylese de genellikle karşılığı 'uygun' otomobillerdir. Türkiye'de iki yıldır tüketicilerin en büyük beklentisi ucuz otomobiller.

İki yıl önce başlayan ucuz Çin otomobili beklentisi hâlâ devam ediyor. Ancak sektör temsilcileri bu otomobillerin beklendiği kadar ucuz olmayacağını ve fiyat konusunda tüketicileri hayal kırıklığına uğratabileceğini söylüyor. Çünkü Çin'deki otomobil üreticileri de şu anda ithalat yapıyor.

Dünyadaki mevcut şartlar dahilinde bu ülkeden çok ucuza otomobil gelmesinin mümkün olmayacağı belirtiliyor. Gelse bile Türkiye'deki yüksek vergi oranları nedeniyle fiyatların yükseleceği biliniyor. Henüz fiyatlar bilinmese de ortalama 15 bin YTL'den düşük olmaması bekleniyor.

Hintli, İranlı Türkiye'de

Çin otomobilleri için Sanayi Bakanlığı'ndan izin çıkmadığı için Türkiye'deki mevcut ucuz otomobiller dikkat çekiyor. Renault'a bağlı Dacia, Rus Lada, Hintli Tata ve Türkiye'ye ilk kez bu hafta girecek olan İranlı Samand bugün için en ucuz otomobilleri üretiyor.

Bazılarında klima, hava yastığı ve ABS'nin standart olarak sunulduğu bu otomobillerin fiyatı 16 bin ile 25 bin YTL arasında değişiyor.

Fransız Renault'nun Dacia ile başlattığı ucuz otomobil konsepti diğer uluslararası şirketlere de sıçramış görünüyor. İtalyan Fiat, Albea platformu üzerine inşa edeceği ve onay verilmesi halinde öncelikle Türkiye'de üretmeye başlayacağı yeni düşük fiyatlı bir model için çalışmalarını sürdürüyor.

Japon otomotiv devi Toyota da, henüz somut plan olmamasına rağmen bu yönde üretim yapabileceği sinyalini verdi.

Türkiye'de Çinlilerle yarışacak en uygun binek otomobilleri araştırdık. İşte çoğu bu yıl Türkiye pazara girmesine rağmen satış rakamları hafife alınmayacak otomobillerin özellikleri:

* * * * *

Renault Toros'un ruhu için...

Renault'nun kanatları altına girdikten sonra model atağına geçen Dacia, Logan'dan sonra mart ayında 'yeni Toros' olarak nitelendirilen beş ve yedi kişilik Logan MCV'yi pazara sundu. Türkiye'nin en ekonomik sedanlarından olan Logan yılbaşından bu yana 1896 adet satarken Logan MCV 224 alıcı buldu. Dacia, bu modellerle piyasaya sunulduğu diğer ülkeler gibi Türkiye'de de büyük ilgi gördü. Logan Türkiye'de 1.4, 1.6, 1.6 16 V benzinli ve 1.5 dci dizel motorla satılıyor. Benzinli motor 100 kilometrede 6.8, dizel ise 5.1 litre yakıt tüketiyor. Logan, 510 litrelik bagaj büyüklüğüne sahip. Araç bu bagaj hacmiyle de sınıfının birincisi.

Dizel MCV 27 bin 450 YTL

Logan, bütün ürün gamında sürücü hava yastığını, standart ABS fren sistemini ve ön yolcu hava yastığını opsiyonel olarak sunuyor. Aynı zamanda, bütün koltuklarda yüksekliği ayarlanabilir baş dayanakları ve üç noktalı emniyet kemerleri var.

Logan'ın, Ambiance donanımlı 1.5 dci dizel modeli 21 bin 620, Ambiance 1.4 benzinli seçeneği ise 18 bin 960 YTL'den satılıyor. Logan MCV ise beş veya yedi koltuklu versiyonuyla büyük aileleri hedefliyor.

MCV, sedan Logan'la aynı motor seçeneklerine sahip olmasına rağmen yakıt tüketimi kasa ağırlığına paralel olarak biraz fazla. MCV Ambiance 1.5 DCi 27 bin 450 YTL, Ambiance 1.6 benzinli ise 24 bin 550 YTL'den satılıyor.

* * * * *

Lada, Kalina'yla döndü

1990'lı yıllarda Samara modeliyle Tofaş'ın 'kuş' serisiyle yarışan Rus Lada, Kalina ile geri döndü. Lada, 2000'den sonra çok az değişiklikle pazara sunduğu Yeni Samara ve Vega'yla Türkiye'de umduğu başarıyı yakalayamamıştı.

Ancak Lada tamamen farklı bir modelle ucuz otomobil iddiasını sürdüreceğe benziyor. Lada Kalina, Türkiye'de pazara girdiği haziran ayından bu yana 153 adet sattı. Fiyatı 19 bin 985 YTL'den başlayan Kalina'da Euro 4 standartlarına uyumlu 1.6 lt'lik benzinli bir motor var. Şu an için dizel motoru olmayan Kalina'da, yol bilgisayarı, uzaktan kumandalı radyo-CD ve MP3 çalar, ergonomik koltuklar, aydınlatmalı torpido gözü, pratik eşya gözleri, sesli uyarı sistemi, yolcu ve sürücü okuma lambası gibi özellikler standart. Kalina'da çelikle güçlendirilmiş gövde, darbe emici kırılım noktaları, aktif gergili emniyet kemeri, hidrovak takviyeli fren sistemi ve çift hava yastığı da standart güvenlik özellikleri arasında.

Kalina 100 kilometrede ortalama 7.1 lt yakıt tüketimine sahip. İki yıl ya da 60 bin km garantisi bulunan Lada Kalina'lar için 7/24 Lada Yol Yardım hizmeti mevcut. 2008 yılı başında Kalina'nın wagon modeli de gelecek.

* * * * *

Peugeot motorlu Samand geliyor

İranlı Khodro Company (IKCO) tarafından üretilen Samand, bu hafta Türkiye'de ilk kez satışa sunulacak. 300 Samand otomobil TIR'lara yüklenerek Türkiye'ye doğru yola çıktı bile. Samand'ın Türkiye Distribütörü MYS Otomotiv geçen yıl mart ayından bu yana Türkiye'ye girmesi planlanan otomobil için nihayet sonuca ulaştı.

Türkiye'ye ilk planda Samand LX modeli gelecek. Samand LX'te 1600 cc, 110 beygirlik Peugeot motoru, hava yastığı, ABS, klima, elektrikli koltuklar, yol bilgisayarı, CD, MP3 çalar, arka park sensörü, alarm, uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrikli cam ve aynalar, ısıtmalı yan aynalar, çelik jant ve sis farları standart olarak sunuluyor.

Samand bu özelliklerle Türkiye'de 19 bin 900 YTL'den satılacak. Ayrıca Türkiye'de üç yıl veya 100 bin km garantisi uygulanacak. Khodro, Peugeot 206 ve 405'in yanı sıra ülkenin ilk yerli otomobili Paykan'ın da üreticisiydi. Samand'ın yanı sıra IKCO firması Soren ve Pars modellerini de Türkiye'ye getirmek için çalışıyor.

* * * * *

Tata dizelde iddialı

İsotlar Grup'un getirdiği Hintli Tata, Türkiye'de üç farklı kasayla binek otomobil satıyor. Hatcback Indica, station wagon Marina ve sedan Indigo piyasanın en ucuz otomobillerinden. Indica Basic, Trend ve Comfort adlarıyla üç farklı donanım ile benzinli ve dizel olmak üzere iki motor seçeneğiyle satılıyor. Indica iki yıl sınırsız kilometre garantisiyle satışa sunuluyor.

Tüm modellerde sürücü hava yastığı, hidrolik direksiyon, immobilizer, kapı içi koruma barları, uzaktan kumandalı merkezi kilit standart. Indica'nın 270 litrelik bagajı arka koltuklar yatırıldığında 610 litreye çıkıyor. Indica'nın dizel versiyonu 100 kilometrede 6.2 litre yakıt tüketiyor.

Sedan Indıgo da 450 litrelik geniş bagaj kapasitesine sahip. Indigo'da klima, sürücü hava yastığı, immobilizer, hidrolik direksiyon, elektrikli ön camlar, radyo CD çalar, emniyet kemeri sesli uyarı sistemi, dijital saat (quartz) standart olarak sunuluyor. Marina'da arka koltuklar yatırıldığında 1370 lt'lik bagaj hacmine ulaşılıyor.

Klimasız 1.4 dizel motorlu Indica 20 bin YTL, Indigo 1.4 TDI Trend 22 bin 352 YTL, Marina Comfort ise 25 bin 423 YTL'den satılıyor. Tata, bu yıl 750 adet otomobil sattı.

Radikal



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.