"Dünyada hiçbir yer güvenli değil''

"Dünyada hiçbir yer güvenli değil''

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Meksika'da can alan domuz gribine karşı dünyada hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarısında bulundu. ..

Meksika'da dört günde 149 kişinin ölümüne neden olan ve 2 bin kişiye bulaşan domuz gribi dün Avrupa'ya sıçradı. Dünya karantinada İnsandan insana da bulaşan domuz gribi vakası Türkiye'ye gelmedi. Ancak yetkililer acil eylem planı ile her türlü hazırlığın yapıldığını söylüyor..

Dünya Sağlık Örgütünün iki numaralı ismi Keiji Fukuda ise, ''insanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok'' açıklamasında bulundu.

ALARM DÜZEYİNİ 4. EVREYE ÇIKARDI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 3. evreden 4. evreye çıkardı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde saatlerce süren acil toplantının ardından WHO Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak alarm düzeyini 3'ten 4'e yükseltme kararının alındığını söyledi.

Fukuda, virüsün kimi ülkelere de yayılmış olması nedeniyle domuz gribinin kontrol altına alınamayabileceğini bildirdi.

WHO ayrıca, gribin yayılmasını durdurmak için sınırların kapatılması tavsiyesinde bulunmadığını, henüz yolculuk kısıtlamalarının gerekli olmadığını açıkladı.

Örgütün alarm düzeyini 4. evreye çıkarması, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geliyor.

WHO, Meksika, ABD, Kanada ve İspanya'da domuz gribi vakaları görüldüğünü doğrulamıştı.

''DOMUZ GRİBİNDEN ÖLÜMLERİN SEYRİ AZALMA EĞİLİMİ GÖSTERDİ''

Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordoba, domuz gribinden ölümlerin azalma eğilimi gösterdiğini söyledi.

Bakan Cordova, dün gece düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü verilerine dayanarak açıklamalarda bulundu ve domuz gribine bağlı ölümlerin seyrinin azaldığını belirtti.

Cordoba, bu verilere göre cumartesi günü 6, pazar günü 5 ve pazartesi günü 3 ölüm kaydedildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Cordoba, ülkede 68 kişinin gripten öldüğünü ve bunlardan 20'sine domuz gribi teşhisi konduğunu söyledi.

Ülke çapında domuz gribi olduğundan şüphelenilen en az 1004 vaka olduğunu belirten Sağlık Bakanı, ellerinde 1 milyon kişiyi tedavi etmeye yetecek kadar Tamiflu bulunduğunu bildirdi. Bakan, bu ilacın sıkı bir şekilde denetleneceği ve yalnızca doktorlar tarafından verileceği uyarısında da bulundu.

Ülkedeki şüpheli ölümlerin sayısının 150 olduğu belirtiliyor.

"DOMUZ GRİBİ TÜM ÜLKEYE YAYILABİLİR"

Kanada Federal Sağlık Bakanı Leona Aglukkaq, Kanada genelinde halen 6 olan domuz gribi vakasının, yakın gelecekte artmasından endişe ettiklerini, "salgın tüm ülkeye yayılabileceğini" söyledi.

Başkent Ottawa;da bir basın toplantısı düzenleyen Aglukkaq, domuz gribi saptanan Nova Scotia'daki 4 ve British Colombia;daki 2 kişinin durumunun kontrol altında olduğunu açıkladı. Aglukkaq, "Ontario, Saskatchewan, Prince Edward İsland ve Quebec eyaletlerinde domuz gribi belirtilerinden şüphelendiğimiz bazı vakalar var.Bunlar henüz tetkik aşamasında. Ülke genelinde, devletin ilgili tüm ekipleri teknolojinin bize sağladığı tüm imkanlarla salgına karşı alarm halinde çalışıyor.Bunun dışında, Kanadalılardan zorunlu olmadıkça Meksika başta olmak üzere salgının görüldüğü ülkelere seyahat etmemelerini istiyorum" dedi.

ONTARİO'DA 12 ŞÜPHELİ VAKA

Öte yandan, Ontario Eyalet Başbakan Yardımcısı George Smitherman dün yaptığı açıklamada, ülke nüfusunun yarıya yakınının yaşadığı Ontario eyaletinde 12 şüpheli vakanın araştırma halinde olduğunu açıklandı. Ontario Halk Sağlığı Laboratuvarları Müdürü Dr. Donald Low, şüpheli vakalara ilişkin kesin sonuçlar için 48 saate ihtiyaçları olduğunu belirtti ve "sanırım bir salgınla karşı karşıyayız" dedi.

Kanada Federal Sağlık Bakanlığı yetkilileri, durumlarından şüphelenilen Prince Edward İsland ve Saskatchewan eyaletlerinde 8;er ve Quebec;te de 1 kişiden alınan kan örneklerinin incelendiğini, bu vakaların pozitif çıkması halinde Kanada genelindeki domuz gribi vakasının 35;e yükseleceğini kaydediyor.

MEKSİKALI TARIM İŞÇİLERİNE YASAK YOK

Bu arada Kanada Federal Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Jason Kenny, her yıl ilkbahar ile birlikte Quebec ve Manitoba eyaletlerindeki çiftliklere çalışmaya gelen 15 bin civarındaki Meksikalı mevsimlik işçilerle ilgili bir açıklama yaptı. Kenny, "Kanada;ya çalışmaya gelecek olan Meksikalı tarım işçileri, en az 2 doktorun muayenesinden geçtiklerini ve turp gibi sapasağlam olduklarını belgelemek zorundalar" dedi. Quebec ve Manitoba eyaletlerindeki çiftlik sahipleri her yıl, Kanadalı işçilere oranla daha az ücrete razı olan 15 bin civarında Meksikalıya iş veriyor. Ülkedeki bazı kesimlerse, domuz gribi salgını nedeniyle bu yıl Meksika;da işçi getirilmesine karşı çıkıyor.

JAPONYA MEKSİKALILARA VİZE ŞARTLARINI AĞIRLAŞTIRDI

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Meksika'da domuz gribine bağlı ölümlerin ardından bu ülke vatandaşlarına vize şartlarını ağırlaştırdı.

Bakanlık açıklamasında, vize şartlarının ağırlaştırılması kararının hastalığa karşı bir önlem olarak alındığı kaydedildi.

Öte yandan Bakanlık, kendi vatandaşlarına da Meksika seyahati konusunda uyarıda bulundu. Dünya Sağlık Örgütünün alarm seviyesini yükseltmesinin ardından Sağlık Bakanı Yoichi Masuzoe, Japon vatandaşlarını Meksika'ya ve hastalığın görüldüğü bölgelere seyahatlerinden vazgeçmeye çağırdı.

Bakan Masuzoe, kişisel önlemlerin de önemine işaret ettiği açıklamasında, ellerin yıkanmasını, gargara yapılmasını ve kalabalık ortamlardan kaçınılmasını tavsiye etti.

Japonya'da şu ana kadar domuz gribi vakasına rastlanmadı.

GÜNEY KORE'DE İLK ŞÜPHELİ VAKA RAPOR EDİLDİ

Güney Kore'de ilk şüpheli domuz gribi vakası rapor edildi.

Adının gizli tutulmasını istemeyen bir yetkili, resmi Yonhap ajansına açıklamada, kısa bir süre Meksika'dan dönen bir Güney Kore vatandaşının domuz gribine yakalandığından şüphelenildiğini kaydetti.

Güney Koreli yetkililer, dün, ülkede 5 milyon kişiyi tedavi etmeye yetecek kadar ilaç stoku bulunduğunu açıklamıştı.

AVUSTRALYA VE KOLOMBİYA'DA ŞÜPHELİ VAKALAR

Bu arada, Avustralya'dan da şüpheli vaka haberleri geldi.

Avustralya Sağlık Bakanı Nicola Roxon, ülke genelinde 17 vaka rapor edildiğini ve bunların ülkenin çeşitli bölgelerinde dağılım gösterdiğini açıkladı.Vakaların incelendiğini belirten Roxon, önümüzdeki günlerde tahlil sonuçlarının açıklanacağını sözlerine ekledi.

Kolombiya'dan da 12 şüpheli vaka bildirildi.

Kolombiya hükümeti, 12 şüpheli vakanın bildirilmesinin ardından, virüsle etkin mücadele edilebilmesi amacıyla ''ulusal felaket durumuna'' geçildiğini duyurdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.