Dünya basınında sınır ötesi yorumu

Dünya basınında sınır ötesi yorumu

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik operasyon olasılığı, dünya basınını yoğun biçimde meşgul ediyor. Dünya basınında olası operasyon felaket getireceği görüşü hakim. İşte yorumlar:

New York Times, başyazısında "Türkiye'nin liderleri, Irak'taki büyük bir askeri operasyonun, Türkiye'yi PKK'nın yapabileceklerinden çok daha fazla olumsuz etkileyecek bir dizi bölgesel savaş ve yeni gruplaşmaları tetikleyebileceğini anlamalı" sözlerine de yer verdi.

NYT: TÜRK HÜKÜMETİ FELAKETTEN BAŞKA BİR ŞEY ELDE ETMEZ

New York Times gazetesi, "Irak'taki yeni tehlike" başlığını kullandığı başyazısında Irak'ın, şu anda en son ihtiyacı olduğu şeyin Kuzey Irak'ta binlerce Türk askerinin bulunması olduğunu vurgularken "Türk hükümetinin böylece bir şey olursa bir felaketten başka hiçbir şey elde etmeyeceğini bilmeli" dedi.

Bush yönetiminin haklı olarak Türkiye'yi uyardığını kaydeden NYT, bir Türk saldırısının Irak'taki kargaşaya yeni ve daha tehlikeli bir boyutu ilave edeceğini, Arapları öfkelendireceğini, Türkiye'nin kalan AB üyelik umutlarını yok edeceğini savundu.

Buna karşın Türkiye'nin "gerçek" bir sorununun olduğunu da belirten gazete, Türkiye'de büyük tepkilere dikkat çekerken askerlerin, "Kökleri siyasi İslam'da olduğu için Erdoğan hükümetinden nefret ettikleri" iddiasına da yer verdi.

Gazete, "Türk ordusunu frenlemek için Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'in yaptıkları uyarılarından daha fazlaya ihtiyaç olacağı" yorumunu da yaptı. Gazete "Türkiye'nin liderleri, Irak'taki büyük bir askeri operasyonun, Türkiye'yi PKK'nın yapabileceklerinden çok daha fazla olumsuz etkileyecek bir dizi bölgesel savaş ve yeni gruplaşmaları tetikleyebileceğini anlamalı" sözlerine de yer verdi.

FT: ERDOĞAN ASKERLERİN SINIR ÖTESİ OPERASYON ÇAĞRISINA DİRENİYOR

Türkiye'nin sınırda güvenliğini artırdığına dikkat çeken Financial Times da geniş çapta sınır ötesi operasyon konusunda yoğun bir spekülasyon bulunduğunu belirtti. Türk halkının şehit cenazelerinde gösterdiği tepkilere de işaret eden gazete, Tunceli'nin sınırdan uzak olmasının saldırıyı Kuzey Irak'ta değil, Türkiye'de üslenmiş olan asilerce gerçekleştirildiği yorumlarını da aktardı. Gazete, "Sayın Erdoğan, askerlerin artan 'Irak içerisinde hareket' çağrılarına direniyor gibi" değerlendirmesini de yaptı.

LE FIGARO: ANKARA ABD VETOSUNU GÖZARDI ETMEKLE TEHDİT EDİYOR

Fransız gazetesi Le Figaro ise, Türk operasyon söylentilerinin bölgedeki gerilimi arttırdığını belirtirken "Tüm bölge alarma geçti" diye yazdı. Söylentilerin askeri operasyon tehdidini güçlendirdiğini öne süren gazete, bölgede herhangi bir kuvvet hareketinin Irak ve ABD'ye baskı biçiminde yorumladığını kaydetti. Le Figaro, "Bağdat ve Washington'un söz verdiği, PKK ile mücadelenin sonuçsuz kalmasından öfkelenen Ankara, Amerikan vetosunu gözardı etmekle tehdit ediyor" sözlerini kullandı.

EL PAIS: GÜNEYDOĞU'DAKİ GERİLİMİ IRAK'A TAŞMAKLA TEHDİT EDİYOR

İspanyol El Pais ise Güneydoğu Anadolu'daki gerilimin Kuzey Irak'a taşmakla tehdit ettiğini belirterek TSK'nın son on yılda görülmemiş bir operasyon gerçekleştirdiğini, üç ili güvenlik bölgesi ilan ettiğini kaydetti. Gazete "Yabancı yatırımcılar, Türkiye'nin Irak'taki askeri macerası, Ankara hükümetinin AB'ye yakınlaşmasını mahvetmesinden korkuyorlar" yorumunu yaptı.

LE MONDE: TEHDİT AĞIRLAŞTI

Fransız Le Monde da "Türkiye, PKK'nın Kürt ayrılıkçılarının Irak'daki üslerine karşı müdahale ile tehdit ediyor" başlığı ile verdiği haber analizinde "Büyük saldırı lanse edilmemiş olsa da tehdit daha ağırlaştı" görüşünü dile getirdi. Operasyon olasılığının ABD'yi kaygılandırdığını belirtirken gazete, Türkiye'deki ABD'ye yönelik tepkilere de dikkat çekti.

LIBERATION: MİLLİYETÇİLİKTEKİ YÜKSELİŞ TEŞVİK EDİYOR

"Türk askerleri, Kürt ayaklanması üzerindeki baskılarını artırıyor" değerlendirmesini yapan Fransız Liberation da, Türk askerlerinin operasyon hazırlıklarını belli ettiklerini kaydetti. Kaygılanan Beyaz Saray'ın müttefikini uyardığını belirten gazete, Türk kamuoyundaki milliyetçilikteki yükselişin, seçimlere bir ay kala generallere, adım atmayı teşvik edici bir unsur olduğunu belirtirken "Hiçbir siyasi güç onları yadsıyamaz" ifadesini kullandı.



ANKA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.