Dünya Bankası'nın koalisyon endişesi

Dünya Bankası'nın koalisyon endişesi

Piyasalar 22 Temmuz'da sandıktan çıkacak sonuca kilitlendi. Ekonomi çevreleri, koalisyon hükümeti senaryolarına karşı uyarılarda bulunurken bir kritik değerlendirme de Dünya Bankası'ndan geldi.

Seçimlerin Türkiye'deki ekonomik reformlara yönelik riskleri artırmasını beklemediklerini dile getiren Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu başkan yardımcısı Shigeo Katsu, ancak seçimlerden bir koalisyon hükümeti çıkması durumunda bazı zorluklarla karşılaşılabileceğini vurguladı. Türkiye'de ekonomik reformlarla ilgili yaygın bir fikir birliğinin olmasını olumlu bulan Katsu, "Eskiden beri, koalisyon hükümetleri ekonomik reformlara öncülük etme ve yönetme konusunda her zaman daha zorlanmıştır." dedi.

Reuters'a açıklamalarda bulunan Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, Türkiye için iyimser olduğunu, 2007'de yüzde 5-6'lık bir büyüme beklentisinden şüphe edilecek bir neden bulunmadığını söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, son zamanlardaki siyasi gerginliğe rağmen Türkiye'nin notunu düşürmeme kararlarına katıldığını belirten Katsu, "Sihirli bir kürem yok; ama ben oldukça iyimserim." ifadelerini kullandı.

Ancak Katsu, 'reformlara bağlılığın partiler üstü bir çizgide göründüğü' tespitini aktarırken, buna rağmen seçimlerden bir koalisyon hükümetinin çıkmasının yürütülen reformların gidişatını zorlaştırabileceğini ifade etti. Bankanın; Türkiye'yi de kapsayan Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu başkan yardımcısı Shigeo Katsu, "Olumlu olan şey, Türkiye'de ekonomik reformlarla ilgili yaygın bir fikir birliğinin bulunması. Bir koalisyon hükümeti çıkarsa işler biraz zorlaşabilir. Eskiden beri, koalisyon hükümetleri ekonomik reformlara öncülük etme ve yönetme konusunda her zaman daha zorlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Ankara'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ekonomik reformlar temelinde yürüttüğü 10 milyar dolarlık stand-by anlaşmasının en önemli ayağını Sosyal Güvenlik Reformu oluşturuyor. Yılbaşından itibaren uygulamaya geçilmesi planlanan reform, Anayasa Mahkemesi'nden dönmüştü. Gerekli kanunî düzenlemenin yapılması için önce yıl ortasına yetiştirilmesi düşünülen reform, seçimler yüzünden önümüzdeki yıla ertelendi. Sosyal güvenlik reformlarının, Türkiye'nin geçtiği süreçten nasıl etkileneceği ile ilgili bir soru üzerine Katsu, "Eğer AKP tek parti olarak iktidara gelirse hükümetin kararlı bir şekilde (bu reformu) sürdüreceğine inanıyorum. Ama bir koalisyon hükümeti çıksa bile (reformlar) biraz daha zaman alacaktır; ama yine de bu amaca bağlı kalacaklarını düşünüyorum. Ve tabii bu ne kadar çabuk yasalaşırsa o kadar iyi olur." cevabını verdi. Türkiye'nin 2007 büyüme beklentileri ile ilgili tahminlerinin sorulması üzerine ise Katsu, "Sanırım meslektaşlarım yüzde 5-6 gibi bir büyüme tahmin ediyorlar. Bundan şüphe etmek için sebep yok." dedi.

Meclis'in genel seçim kararı almasının ardından, iş dünyası ve piyasa oyuncuları da muhtemel iktidar senaryolarını tartışmaya başladı. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Katsu'nun görüşlerine katılan yerli ekonomi aktörleri son 4,5 yılda yakalanan istikrarın ardında tek parti hükümeti olduğunu belirterek, koalisyon dönemlerinin kayıp yıllar olduğu tezinde birleşiyor. 1991 ile 2002 arasında ülkenin koalisyon hükümetleriyle idare edildiğine dikkat çeken ekonomistler, bu dönemlerde büyümenin yavaşladığı ve hatta geriye gittiğine dikkat çekiyor. İş dünyası söz birliği etmişçesine, "Ekonomik istikrarın devamı için tek parti iktidarı gerekli." ifadesini kullanıyor.

[İş dünyası büyüme hedefinde sapma istemiyor]

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal:

Yabancı sermaye, istikrar ve güven ortamı açısından tek parti iktidarını tercih eder. Koalisyonda ise 'uyumlu ve ortak hedefte anlaşmış' olmayı arar.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu:

Tek parti iktidar oldu, her şey değerlendi. Fabrikalar, insanlar, binalar para etmiyordu. Bu kötü bir şey değil. Herkes bundan nemasını alacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı:

Kendi kendimize zarar vermezsek, ayağımıza kurşun sıkmazsak bir sıkıntı ya da kriz olmaz. İstikrarın devamı hepimizin faydasına. Seçim sandığından yine tek parti iktidarı çıkacak.

Eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel :

Türkiye'de koalisyon kültürü oturmadığı için, nereden bakarsanız bakın sorun oluşturuyor. Deneyimler, şimdiye kadar istikrarlı hükümetlerin önemini ortaya koydu.


ZAMAN

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.