Döviz Kuru Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap: Nasıl Açılır, Şartları Nelerdir?

Döviz Kuru Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap: Nasıl Açılır, Şartları Nelerdir?

Döviz Kuru Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap: Nasıl Açılır, Şartları Nelerdir?

Döviz Kuru Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap: Nasıl Açılır, Şartları Nelerdir?

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, birikimlerini döviz yerine TL cinsinden yapan gerçek kişilerin bankadaki varlıklarını olası dalgalanmalardan koruyan bir uygulamadır. Bu uygulamadan faydalanacak kişilerin Türkiye’de yerleşik gerçek şahıslar olması gerekir. Yurt dışında çalışan ya da iş sahibi olan Türk vatandaşlarının da Türkiye’de bir kanuni yerleşim yeri olması önemlidir.

Döviz Kuru Korumalı Vadeli Hesap Özellikleri Nelerdir?

Bu hesap, bireysel müşteriler için açılır, hesap açılması için gerekli tutarlar bankadan bankaya değişkendir. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Fibabanka için açılış alt limit tutarı 10.000 TL’dir. Türk lirası haricinde başka bir para birimi için bu hesap açılamaz. Sadece kur korumalı mevduat hesap özelinde, stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. Hesap süreleri 3, 6, 9 ve 12 aylık vadeler içindir. Vadeli hesap açıldıktan sonra para yatırma ya da para çekme durumu söz konusu olmaz. Vade bitimi tatil gününe denk gelirse bir sonraki ilk iş günü vade sonu olarak hesaplanır. Hesabın vade son koşulunda, vade bitiminden sonra faiz tahakkuku gerçekleşip otomatik olarak kapatılan hesaptaki bakiye vadesiz hesaba aktarılır. Vade uzatımı söz konusu olmaz.

Döviz Kuru Korumalı TL Vadeli Mevduat Nasıl Açılır?

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı nasıl açılır öğrenmek istiyorsanız siz de en yakın Fibabanka şubesinden destek alabilirsiniz. Halihazırda bir hesabınız varsa, Fibabanka Mobil’i indirerek döviz kuru korumalı hesap açılışı yapmak da yeterli olabilir. Hesabın açılışında, hangi para birimi üzerinden açılış yapılacaksa ona göre bir yol izlenir. Hesabında TL bulunan müşteriler için maksimum oran hesabı şöyledir:

Max oran = TCMB faiz oranı + %3

Hesabında döviz ya da altın bulunan müşteriler için minimum faiz oranı, TCMB’nın faiz oranı olur ve piyasa koşullarına göre bu oran değişiklik gösterebilir. Vadesi biten hesap kapanırken, öncelikle TL mevduat faizi tespit edilir ve vade tamamlandığında faizin getirdiği miktar kur değişimi ile kıyaslanır. Hangisi daha yüksekse tutar o getiri üzerinden nemalandırılır. Kazanç hesaplanırken açılışta belirlenmiş olan kur, faiz getirisinden daha fazlaysa eksik kısım vade tarihinde otomatik olarak tamamlanır. Kur bilgisi, her gün Merkez Bankası tarafından, web sitesi üzerinden saat 11:00’de yayınlanan USD döviz alış kuru esasıyla belirlenir.

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Vadesinden Önce Kapatılabilir mi?

Kur korumalı TL hesap sahibi bankaya giderek istediği zaman hesap kapatma yaptırabilir. Hesap, vade tarihinden önce kapatılırsa hesap açılış tarihinde açıklanan USD alış kuru ile hesabın kapatıldığı günkü USD alış kuru karşılaştırılır. Düşük olan kura göre hesap bakiyesi güncellenerek vadesiz hesaba aktarılır. Hesabın kapandığı tarihte düşük kur seyri varsa anaparadan kayıp yaşanabilir.

Siz de TL birikimlerinizin döviz kurlarındaki değişimler karşısında değerini koruması için, Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı açarak avantajlardan yararlanabilirsiniz!

Fibabanka ile Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı açın, yatırımlarınızın güvence altına alın.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.